Så enkelt kan du ha mange skjermer

Koble inntil seks ekstra skjermer til PC-en din!

TRIPP TRAPP TRESKO: Med tre høyoppløste skjermer på pulten får du et digitalt skrivebord med plass til det meste. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
TRIPP TRAPP TRESKO: Med tre høyoppløste skjermer på pulten får du et digitalt skrivebord med plass til det meste. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å ha én eller to ekstra skjermer på pulten har mange fordeler. Du kan for eksempel bruke én skjerm til å jobbe på, en annen til å vise e-poster, og en tredje til Spotify eller nett-TV. Uansett gir flere skjermer deg en større arbeidsflate, der du kan fordele vinduene utover i stedet for å stable dem.

Les også: Skjermen de færreste kan bruke

Ofte færre utganger på nye PC-er

En bærbar PC har normalt maks to skjermutganger, men flere og flere kommer med kun én. Det henger sammen med at publikum stadig ønsker seg tynnere og tynnere PC-er, og da må gjerne den gamle VGA-utgangen vike, og man sitter igjen med en HDMI-utgang.

Det er heller ikke gitt at stasjonære PC-er har mer enn én skjermutgang, så hva gjør du da, hvis du ønsker deg flere skjemer på skrivebordet?

USB-til-HDMI

Den enkleste løsningen er å investere i en overgang fra USB til HDMI, siden PC-en din garantert er utstyrt med noen slike porter. Overgangene er utstyrt med et lite, eksternt grafikkort i selve kontakten. Siden USB-porten ikke er noen skjermutgang, kreves i tillegg spesiell driverprogramvare for å mate grafikkortet med data fra PC-en.

Sandberg USB 3.0 to HDMI Link er ett eksempel på en slik overgang:

Så enkelt kan du ha mange skjermer

Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

Den støtter oppløsninger på inntil full HD på ekstern skjerm. Siden datamengden fort blir ganske stor, med mye bevegelse i bildet og oppfriskning på 60Hz, kreves det at du kobler den til en USB 3.0-port. Denne sørger også for forsyne enheten med strøm.

Hvis du er usikker på om PC-en din har USB 3.0-port, kan du se etter dette SS-symbolet (Super Speed) ved siden av porten:

Så enkelt kan du ha mange skjermer

I tillegg bruker ofte USB 3.0-portene å være blå, for å skille dem fra USB 2.0-porter (svart):

Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

Inntil seks ekstra skjermer

Hvis du har mange USB 3.0-porter, lover produsenten at du kan koble til inntil seks ekstra skjermer med denne metoden.

Det vil imidlertid stille store krav til PC-en rent ytelsesmessig, men to-tre skjermer bør absolutt kunne fungere med en normal PC med Intel Core i3 eller i5-prosessor.

Les også: Er denne skjermstørrelsen perfekt?

i systeminnstillingene i Windows kan du tilpasse skjermoppsettet, og utvide skrivebordet etter hvordan du har plassert skjermene. Deretter kan du enkelt flytte og fordele programvinduer mellom dem. Du kan også velge å vise samme bilde på alle skjermene.
i systeminnstillingene i Windows kan du tilpasse skjermoppsettet, og utvide skrivebordet etter hvordan du har plassert skjermene. Deretter kan du enkelt flytte og fordele programvinduer mellom dem. Du kan også velge å vise samme bilde på alle skjermene. Vis mer

Enkelt og ganske greit

Vi gjorde en rask test av produktet, og koblet det til en full HD-skjerm fra AOC med innebygd høyttaler. I andre enden hadde vi en relativt enkel, stasjonær PC med Intel Pentium-prosessor fra Haswell-generasjonen med 6 GB RAM, og Windows 10.

Først fikk vi beskjed av Windows om at ny maskinvare var oppdaget. Kort tid etter startet driverprogramvaren automatisk. Denne ligger lagret i selve overgangen, så du slipper driver-CD eller lignende.

Etter et knapt minutt dukket skjermbildet opp på den nye skjermen, som ble den tredje som var tilkoblet vår test-PC. I utgangspunktet oppførte den seg nøyaktig som de to andre skjermene, som begge var tilkoblet et Nvidia Geforce 730GT-grafikkort. Lyden fungerte også.

Les også: Hvor bred skjerm ønsket du deg, sa du?

Takler video i full HD

Og som du ser av videoen under, var ytelsen god nok til å vise video i full HD-oppløsning, skrolle raskt gjennom nettsider med mange grafiske elementer, og lignende. For de fleste vil det være den tyngste belastningen en slik ekstraskjerm vil bli utsatt for:

 

Det er imidlertid verdt å merke seg at løsningen har krasjet ved tre-fire anledninger i løpet av to arbeidsdager. Alle gangene har det skjedd under tung belastning. Krasjet førte til at alle tre skjermene våre ble svarte i et par sekunder, før de ble «skrudd på igjen» av seg selv, så problemet kan ikke betegnes som veldig stort.

Konklusjon

Sandberg USB 3.0 to HDMI Link fungerer greit, og er enkel å sette opp. Med unntak av de små krasjene, har vi ikke opplevd problemer under testperioden. Løsningen er kompatibel med Windows 7 og nyere, samt OS X til Mac.

Produktet har en veiledende pris på rundt 600 kroner, og skal være på vei ut i butikkene i skrivend stund.

Det finnes imidlertid både billigere og dyrere USB-til-HDMI-løsninger på markedet. I en senere artikkel skal vi sammenligne dette produktet med et langt billigere, så det er bare å følge med på Dinside fremover.

Les også:
Sjekk denne smarte skjermfoten
Dinsides ferskeste skjermtester

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer