Så enkelt lager du HDR-bilder

Kameraet ditt kan mer enn du tror.

Så enkelt lager du HDR-bilder
Publisert
Sist oppdatert

Alle digitale kameraer har enkelte svakheter. En av dem er at de tar bilder med begrenset dynamisk omfang.

Du har sikkert sett det før - du tar et bilde utendørs, men himmelen blir kritthvit. Eller at du tar et bilde der de mørkeste fargene blir sorte. Dette er fordi kameraet "klipper" fargene - hvite og sorte felter forblir uten informasjon fordi kameraet ikke kan registrere alle farger fra helt lyst til helt mørkt.

En kjent teknikk for å omgå dette problemet er såkalt HDR - High dynamic range. Ideen er at du kan ta flere bilder med forskjellig eksponering og deretter sette dem sammen til ett bilde. Når du undereksponerer får du med deg detaljene i himmelen (mens mørke partier blir sorte), og når du overeksponerer får du med deg detaljene i de mørke partiene, mens de lyseste forblir uten informasjon.

Photoshop har hatt HDR-funksjonalitet innebygd siden CS2 ble lansert i 2005 (CS4 er nettopp lansert), men mange vet ikke om muligheten. Derfor tar vi en kjapp gjennomgang i denne artikkelen.

>> Les mer: HDR - kitsch eller kunst?

Ta flere bilder

For å lage et HDR-bilde trenger du flere bilder. Hvis du har et speilreflekskamera har du sannsynligvis en funksjon som heter bracketing. Denne gjør at du kan ta en serie bilder med forskjellig eksponering. Prøv for eksempel å sette kameraet ditt på 3 bilder (gjerne 5 hvis du har et mer avansert kamera) med 2EV-intervaller. Da tar kameraet ett normalt eksponert bilde, ett med -2EV (mørkere) og ett med +2EV (lysere) på rappen.

Har du et kompaktkamera kan du også gjøre dette - de fleste kameraer har en pluss/minus-knapp du kan bruke for å justere eksponeringen opp og ned. Sørg imidlertid for at det er det samme bildet du tar alle tre gangene og bruk aller helst stativ slik at du får det samme utsnittet. Merk at teknikken ikke egner seg til bilder med bevegelse - det er først og fremst landskapsbilder som er hensiktsmessig.

Du kan også utnytte RAW-funksjonen på kameraet ditt dersom du har et speilreflekskamera. Med RAW-fotografering kan du styre eksponeringen i etterkant, og du kan derfor lage flere varianter med forskjellig eksponering fra ett enkelt bilde. Du kan også lage HDR rett fra RAW-filene.

Vårt eksempel

På hyttetur i helga stod vi nede ved en innsjø og tok bilder. Vi satte så på bracketing-funksjonen (knapp merket "BKT" på Nikon-kameraer), valgte tre bilder og 2EV-forskjell på hvert av bildene. Deretter ble tre bilder knipset på rappen, og miniatyrer av de tre bildene ser du her:

Så enkelt lager du HDR-bilder


Til venstre er det normalt eksponerte bildet. Det miderste bildet er tatt med -2EV, og som du ser er det ingen detaljer i de mørkeste partiene, men til gjengjeld har vi mer informasjon i himmelen. Det tredje bildet er tatt med +2EV, og her er det svært lite informasjon i himmelen, mens de mørke partiene har fått flere detaljer.

I Photoshop kan du nå kombinere disse bildene med HDR-funksjonen. Du velger ganske enkelt file->automate->merge to HDR og får da opp en dialogboks der du kan velge bilder. Vi blar så frem til bildene vi ønsker å kombinere (du må, som sagt, gjerne bruke mer enn tre), legger dem til og trykker OK:

Så enkelt lager du HDR-bilder


Photoshop er nå så intelligent at det justerer bildene slik at utsnittet blir likt, og henter informasjon fra alle tre bildene for å skape et HDR-bilde. Prosessen tar et par minutter, og når det er ferdig, får du se HDR-bildet. Nå kan du forhåndsvise eksponeringen på sluttresultatet ved å dra i skyvebryteren som indikert på bildet:

Så enkelt lager du HDR-bilder


Her kan du se hvordan bildet kan se ut ved forskjellig eksponering, og når du trykker OK, lagres bildet du har opprettet.

I vårt eksempel har vi valgt å eksponere bildet veldig mørkt, men som du ser, vises detaljer "i mørket" (brygga f.eks.) som kameraet ikke klarte å fange i -2EV-bildet. Dog gjør bevegelser i vannet at vi mister noe informasjon på et par av bølgetoppene.

Du kan se bildet vi endte opp med her (nedskalert versjon).

Oppdatert: Som enkelte lesere har påpekt, er dette et utgangspunkt for å lage et HDR-bilde. Hvis du vil gjøre deg mer flid med resultatet går du nå videre med behandling av bildet, og du finner flere gode lenker om emnet på denne siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer