Så enkelt lager du HDR-bilder

Kameraet ditt kan mer enn du tror.

Så enkelt lager du HDR-bilder
Publisert
Sist oppdatert

Alle digitale kameraer har enkelte svakheter. En av dem er at de tar bilder med begrenset dynamisk omfang.

Du har sikkert sett det før - du tar et bilde utendørs, men himmelen blir kritthvit. Eller at du tar et bilde der de mørkeste fargene blir sorte. Dette er fordi kameraet "klipper" fargene - hvite og sorte felter forblir uten informasjon fordi kameraet ikke kan registrere alle farger fra helt lyst til helt mørkt.

En kjent teknikk for å omgå dette problemet er såkalt HDR - High dynamic range. Ideen er at du kan ta flere bilder med forskjellig eksponering og deretter sette dem sammen til ett bilde. Når du undereksponerer får du med deg detaljene i himmelen (mens mørke partier blir sorte), og når du overeksponerer får du med deg detaljene i de mørke partiene, mens de lyseste forblir uten informasjon.

Photoshop har hatt HDR-funksjonalitet innebygd siden CS2 ble lansert i 2005 (CS4 er nettopp lansert), men mange vet ikke om muligheten. Derfor tar vi en kjapp gjennomgang i denne artikkelen.

>> Les mer: HDR - kitsch eller kunst?

Ta flere bilder

For å lage et HDR-bilde trenger du flere bilder. Hvis du har et speilreflekskamera har du sannsynligvis en funksjon som heter bracketing. Denne gjør at du kan ta en serie bilder med forskjellig eksponering. Prøv for eksempel å sette kameraet ditt på 3 bilder (gjerne 5 hvis du har et mer avansert kamera) med 2EV-intervaller. Da tar kameraet ett normalt eksponert bilde, ett med -2EV (mørkere) og ett med +2EV (lysere) på rappen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer