Så kraftig blir PlayStation 5

Litt svakere enn Xbox, men Sony har et ess i ermet.

NY KONSOLL: Ettersom vi ikke har noe bilde av PlayStation 5, bruker vi et bilde av PS4. Foto: REUTERS/Brendan McDermid
NY KONSOLL: Ettersom vi ikke har noe bilde av PlayStation 5, bruker vi et bilde av PS4. Foto: REUTERS/Brendan McDermid Vis mer
Publisert

Kun to dager etter at Microsoft avslørte maskinvaren til Xbox Series X – heretter bare kalt Xbox – var det Sonys tur til å snakke om PlayStation 5. Under et direktesendt arrangement, anført av Sonys systemarkitekt Mark Cerny, ble PS5-innmaten avduket.

Lenger ned kan du forresten se en sammenlikning med Xbox.

PlayStation 5 drives av en spesiallaget AMD Zen 2-prosessor med 8 kjerner som klokkes inn på 3,5 GHz. Grafikkortet er basert på AMDs RDNA 2-arkitektur, som skal gi en systemytelse på 10,28 teraflops (TFLOPS) – mot 12 TFLOPS for Xbox. På plass er også 16 GB GDDR6-minne.

Verdt å merke seg er at både prosessoren (CPU) og grafikkprosessoren (GPU) har variabel frekvens, som betyr at for eksempel grafikkortet kan ta i bruk ubenyttede ressurser fra CPU-en, men det kan også innebære at når mer krevende spill kommer, vil ikke både CPU og GPU-en alltid nå den maksimale frekvensen, forklarer Eurogamer som går i detalj på maskinvaren.

(E)SSD i ermet

På papiret er Xbox en kraftigere konsoll med mer rå ytelse, men Sony har en spennende SSD-brikke som virkelig kan få PlayStation 5 til å skinne. Sony har uttalte planer om å «eliminere lastetiden» i spill, og da er det viktig med rask lagring.

SSD-en, som er av typen M.2 og som følger PC Express 4.0-standarden, har en overføringshastighet på hele 5,5 Gigabyte per sekund (GB/s) – Xbox-brikken når 2,4 GB/s – og kan laste inn 2 GB med data på 0,27 sekunder. Til sammenlikning bruker harddisken PlayStation 4 20 sekunder å laste 1 GB.

Foruten lynraske lastetider, sier Sony at SSD-en vil sørge for raskere strømming av elementer som teksturer i spillene. I tillegg vil oppdateringer av spill gå mye raskere enn hva tilfellet er for PlayStation 4 i dag, som først krever først nedlasting og deretter utpakking. Når PlayStation 5 lanseres, er det noe som hører fortiden til.

Lagringsbrikken er for øvrig på 825 GB, det er uvisst om det er maksimal kapasitet eller om det er snakk om tilgjengelig plass for spill og apper, og brukeren kan oppgradere til en større modell hvis de ønsker det. Dog er de nødt til å møte Sonys skyhøye krav, så prisen kan bli deretter.

Sony sier de trolig vil begynne sertifiseringen av SSD-brikker etter lanseringen av PS5.

En annen spennende detalj, er fokuset på 3D-lyd. Sony har utviklet egen maskinvare for 3D-lyd, kalt Tempest 3D AudioTech, som skal kunne levere 3D-lyd til alle spillere, og ikke bare dem med lydsystemer som støtter teknologien. Det skal med andre ord være nok med et vanlig stereopar med hodetelefoner.

Vi vet også at Xbox vil ha 3D-lyd, men Microsoft har ikke gått i detalj på hvordan det vil fungere. Vi har forresten skrevet om hvordan du aktiverer 3D-lyd på Xbox One.

PlayStation 5 Xbox
CPU8x Zen 2-kjerner med 3,5 GHz med variabel frekvens8x Zen 2-kjerner med 3,8 GHz (3,6 GHz med SMT)
GPU10,28 TFLOPs, 36 CU på 2,23 GHz med variabel frekvens12 TFLOPs, 52 CUs på 1,825GHz
GPU-arkitekturSpesiallaget RDNA 2Spesiallaget RDNA 2
Minne16 GB GDDR616 GB GDDR6
Minnebåndbredde448 GB per sekund10 GB: 560GB per sekund, 6 GB: 336GB per sekund
Intern lagringSpesiallaget 825 GB SSDSpesiallaget 1 TB NVMe SSD
IO Throughput5,5 GB/s (Raw), Mellom 8-9 GB/s (Komprimert)2,4 GB/s (Raw), 4,8 GB/s (Komprimert)
Utvidbar lagringNVMe SSD-port1 TB utvidelseskort med eget format
Ekstern lagringStøtte for ekstern USB HDDStøtte for ekstern USB 3.2 HDD
Optisk drev4K UHD Blu-ray4K UHD Blu-ray
HDMI2.1 (4K/120Hz, 8K, VRR)2.1 (4K/120Hz, 8K, VRR)

Hva med spill?

Dette var i hovedsak et arrangement som fokuserte på maskinvare, men Sony viet også litt tid til spill og avslørte at PlayStation 5 ved lansering vil støtte rundt 100 av de mest populære spillene som er på PlayStation 4. I et innlegg på PlayStation Blog skriver Sony at det er finnes mer enn 4000 spill og at de fremover vil fortsette å jobbe med testprosessen og å utvide støtten for bakoverkompatibiliteten.

Microsoft har for øvrig bekreftet at alle spillene som kjører på Xbox One, det inkluderer en god del Xbox 360-spill samt enkelte titler fra den originale Xbox-en, kan spilles på Xbox.

Pris og lanseringsdato må du dessverre belage deg å vente på.

Har du planer om å kjøpe PlayStation 5?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer