Hvor lang levetid har en harddisk?

Så lenge kan du forvente at en harddisk virker

Hvor trygge er egentlig dataene du har liggende på harddisken? 

MEKANIKK OG SLITASJE: Du har kanskje lagt merke til at gamle harddisker har en tendens til å bråke, før de til slutt tar kvelden? Mekanikken varer dessverre ikke evig. Foto: Dagbladet
MEKANIKK OG SLITASJE: Du har kanskje lagt merke til at gamle harddisker har en tendens til å bråke, før de til slutt tar kvelden? Mekanikken varer dessverre ikke evig. Foto: Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At mekaniske harddisker ikke lever evig, er en sannhet som de fleste bør få med seg. Inni harddisken er det en blanding av elektronikk og mekanikk som slites og tæres av tidens tann, og med tiden vil de slutte å fungere.

Derfor er det uhyre viktig at du alltid har minst én kopi av dataene du ikke vil miste, som bilder, videoopptak, dokumenter og musikk.

Men hvor lenge kan du forvente at harddisken vil leve - og hvilke harddisker er mest pålitelige?

Dette påvirker levetidenEn harddisks levetid er avhengig av mange fysiske faktorer. Ytre påvirkninger som for eksempel slag, luftfuktighet, korrosjon, statisk elektrisitet, overspenning, strømbrudd, temperatur, vibrasjoner, mekanisk og elektronisk feil - eller en kombinasjon av to eller flere av disse tingene. Alt dette kan være med på å enten forkorte diskens levetid eller ta knekken på den helt.Under relativt kontrollerte forhold er harddisker i dag robuste nok til at de fleste fabrikanter opererer med en garanti på 3 til 5 år (avhengig av modell) for oss vanlige forbrukere, og normalt sett vil de fleste disker overleve garantitiden med god margin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer