Så lett unngår du virus

KOMMENTAR: Nær femdobling av trusler på Internett i fjor, viser rapport fra sikkerhetsselskap. Men hvor stor er egentlig faren for deg og meg?

Publisert
Sist oppdatert
Gudene skal vite at jeg har sett og opplevd mye rart i nettjungelen, men jeg har likevel problemer med å kjenne meg igjen i det bildet sikkerhets-selskapene tegner av tilstanden.


Med jevne mellomrom dukker det opp nye rapporter som kan avsløre at det stadig blir mer utrygt å ferdes på internettet. Senest i dag slapp Symantec en sylfersk rapport, Internet Security Threat Report Volume XIII, som ikke overraskende slår fast at økningen i sikkerhetstrusler på Internett er kraftig.

Nå er det nettsidene som du har ansett som trygge, som er angrepsmål nr 1, skal vi tro rapporten, som videre kan fortelle at i fjor ble det oppdaget 711.912 nye trusler, sammenlignet med 125.243 året før, altså en økning på ufattelige 468 prosent.

Det slås også fast at før var det nok å unngå Internettets mørkere sider, men nå er du ikke trygg blant venner heller. I det hele tatt tegnes et ganske dystert bilde av nettets tilstand.

Bjørn Eirik Loftås er teknologiredaktør i DinSide.no
Bjørn Eirik Loftås er teknologiredaktør i DinSide.no Vis mer


Media har en tendens til å kaste seg over disse rapportene. Alle som driver med dette vet at skremsler er godt stoff. Da rapporten fra Symantec ble lagt fram tirsdag var for eksempel P4 raskt ute med å formidle innholdet til sine lyttere, i flere lange nyhetsinnslag som blant annet var krydret med alvorlige kommentarer fra en Symantec-representant.

Som teknologiredaktør i DinSide.no gjennom åtte år har en vesentlig del av jobben min vært å følge med på trendene på nettet. Daglig prøver jeg fortsatt ut nye tjenester, installerer nye programmer og sjekker løsninger, og analyserer dem før jeg eventuelt gir mine anbefalinger til DinSides lesere.

Gudene skal vite at jeg har sett og opplevd mye rart i nettjungelen, men jeg har likevel store problemer med å kjenne meg igjen i det bildet sikkerhetsselskapene tegner av tilstanden. Jeg bruker til og med stort sett Windows!

Ved ett tilfelle opplevde jeg forresten å bli svindlet. Det var i hine hårde dager, i Internettets ungdom for mer enn 10 år siden. Jeg hadde kjøpt en vare fra et utenlandsk nettsted og brukt VISA-kortet mitt. På kontoutskriften oppdaget jeg senere to små beløp jeg ikke dro kjensel på. Jeg tok kontakt med banken, og etter et par dager ble beløpene tilbakeført.

Siden har jeg sikkert brukt alt for mye penger på netthandel, men jeg har lært å bruke kredittkort istedet. Da kan jeg studere fakturaen før jeg betaler den, og er det transaksjoner jeg ikke vedkjenner meg, tar jeg det eventuelt med kortselskapet. Eller min kone. Til dags dato har jeg kun oppdaget uforklarlige transaksjoner fra sistnevnte.

Hva mener du?

Har DinSides teknologiredaktør rett? (Avsluttet)
Ja, endelig en som er litt kritisk til dette(79%) 602
Nei, her er han helt på jordet(13%) 98
Har ingen mening om temaet(8%) 59
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Jeg, som mange andre, kobler meg til nettet gjennom en trådløs bredbåndsruter som er tilkoblet et bredbåndsmodem, som igjen er koblet til et vegguttak, det være seg telefon- eller kabelanlegg. Ruteren min har, som nær 100% av de andre på markedet, innebygd brannmur. Den er aktivert som standard, og sørger for at PCene på innsiden ikke er synlige fra utsiden.

Antivirusprogrammet mitt har ikke funnet et virus på PCen min på år og dag. Det til tross for at datatrafikken til og fra den stakkars maskinen nok er temmelig mye større enn gjennomsnittet.

Jeg er sikker på at tallene som Symantec har kommet fram til i sin rapport er reelle nok, men det er grunn til å minne på om at Symantec ikke er en nøytral part i sikkerhets-sammenheng. Det er en kommersiell aktør som lever av å selge sikkerhetsløsninger til deg og meg.

Denne gangen var det Symantec, andre ganger er det Norman, Panda eller en annen aktør som har laget en tilsvarende rapport. Felles for dem alle er at det aldri er lystig lesning.

Poenget mitt er at uansett hvilken informasjon som formidles er det viktig å spørre seg om budskapet på noen som helst måte kan være farget av avsenderens ståsted, og om avsender kan ha en skjult agenda. Det gjelder på alle områder.

Jeg er for eksempel ganske sikker på at verken P4 eller andre nyhetsmedier ukritisk ville formidlet en rapport fra en bank som slår fast at nå er riktig tidspunkt å investere i fond, eller fra en baderomsleverandør som kan fastslå at 50% av alle bad er utsatt for råteangrep, uten at man merker det. Det kalles kildekritikk.

Og selv om det stemmer at nett-truslene har økt kraftig; hvor sannsynlig er det at nettopp du blir utsatt for dem? Og hvis du så skulle bli rammet, hvor stor er sjansene for at kriminelle i neste omgang tar kontroll over PCen din, henter ut sensitiv informasjon og misbruker den?

Hvis du bruker noe som aldri blir nevnt i noen sikkerhetsrapport fra kommersielle aktører, nemlig sunn fornuft, er den etter min mening forsvinnende liten. Ofte sitter nemlig den største sikkerhetstrusselen mellom skjermen og stolen.

Får du en Messenger-melding fra en av kontaktene dine som starter med"Check this out" med påfølgende lenke, så klikker du ikke på den før du har verifisert at avsender virkelig har skrevet dette.

Får du en epost som tilsynelatende er fra Microsoft og som ber deg om å taste inn kreditkortnummeret ditt, gjør du naturligvis ikke det.

Og dukker det opp en popupmelding som bedyrer at du har vunnet en million kroner i et lotteri du ikke har hørt om, så har du naturligvis ikke det. Du klikker derfor ikke på meldingen.

Bruker du Facebook, legger du naturligvis ikke ut informasjon som du kan mistenke noen for å misbruke, enten det gjelder bankforhold, dyre duppeditter du måtte ha i huset eller informasjon om forhold på arbeidsplassen din. Du gjør det bare ikke.

Internett har blitt større og mer komplisert de siste årene. Nettet er blitt verdens desidert største møteplass, og av den grunn naturligvis en svært ettertraktet arena for kriminell aktivitet. Denne kommentaren er på ingen måte en oppfordring til å slurve med sikkerheten, men til å bruke hodet. Glem ikke at mulighetene Internett byr på er uhorvelig mye større enn farene. Og som i den "virkelige verden" er det til syvende og sist dine vurderinger som ofte er avgjørende for om svindlere skal lykkes eller ikke.

Les også:
Helt gratis antivirus
Her er svindel-toppen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer