TEST: HP Tango X

Så pen at til og med Apple vil selge den

Det er mye smart med HPs smartskriver.

STILIG SKRIVER: Det er to ord du kanskje ikke hører så ofte brukt sammen, men HP Tango X er intet mindre enn en stilig skriver. Men hvordan er den i bruk? Foto: Kirsti Østvang
STILIG SKRIVER: Det er to ord du kanskje ikke hører så ofte brukt sammen, men HP Tango X er intet mindre enn en stilig skriver. Men hvordan er den i bruk? Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om verden blir stadig mer digital, har mange fremdeles behov for å skrive ut dokumenter, bilder og den slags. Noen har kanskje til og med opplevd et økt behov for skriver etter å ha vært mye på hjemmekontor denne våren, i mangel på tilgang til jobbskriveren.

HP Tango X er noe så sjelden som en skriver som har fanget vår oppmerksomhet i nyere tid. Den ble opprinnelig lansert høsten 2018, og er sånn sett ingen nyhet. Den har imidlertid flere egenskaper som gjør den veldig interessant.

MAGIC KEYBOARD: Dinside har testet iPad-tastaturet som gjør iPad Pro til en mac! Video: Ingebjørg Iversen / Kirsti Østvang / Dinside Vis mer

Du kan ha den i stua

Noe av det mest forlokkende med HP Tango X er at den ikke ser ut som din typiske skriver. Den er laget for å være så pen at du kan ha den stående i stua. Ja, så pen at det nesten ser ut som Apple har laget den. Faktisk er dette også en av få skrivere du får kjøpt i Apple nettbutikk.

Så pen at til og med Apple vil selge den

Selve skriveren er i praksis bare en hvit plastboks. Det finnes ingen LCD-skjerm med knapper og funksjoner som på en del andre skrivere. Her skal alt styres fra mobilen (du kan også bruke den med Mac eller Windows-PC-en).

Så pen at til og med Apple vil selge den

Skriveren finnes for øvrig i to utgaver: Tango og Tango X. Forskjellen mellom de to er at X-utgaven leveres med et beskyttelsesdeksel i grått linstoff.

Så pen at til og med Apple vil selge den
Så pen at til og med Apple vil selge den

Det koster deg rundt 300 kroner ekstra (Tango koster cirka 1800, mens Tango X koster omlag 2100), men til gjengjeld gjør den det lettere å stue bort skriveren når du ikke bruker den. Vår erfaring med dekselet er også at den tar unna en del av støvet (i hvert fall skjuler den det bedre 😅).

Når dekselet er åpent, fungerer det også som et slags trau for utskrifter. Bare pass på at det ligger på en rett overflate. Heller det litt nedover, har utskriftene en tendens til å fly et stykke ut i rommet.

- Verdens første smarte hjemmeskriver

Ved lansering omtalte HP Tango X som «verdens første smarte hjemmeskriver». Det virker som alt i dag skal kalles smart bare det er koblet til internett.

Og jo - Tango X er nettilkoblet via enten WiFi eller WiFi Direct. Med mobilappen HP Smart kan du bruke den selv om du ikke befinner deg i nærheten av den - så lenge den er påskrudd, selvfølgelig.

FIN APP: HP Smart-appen er pen og oversiktlig, om enn til tider litt treg å navigere i. Skjermbilde: Kirsti Østvang
FIN APP: HP Smart-appen er pen og oversiktlig, om enn til tider litt treg å navigere i. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Appen, som jo heter HP Smart for å understreke det hele, er også smart i form av at du får alle mulige nødvendige varsler om ferdig utskriftsjobb, tomt papir eller blekk, feilmeldinger og lignende.

Tango X er riktignok først og fremst smart fordi den er kompatibel med taleassistenter som Amazon Alexa, Google Assistent og Microsoft Cortana. Artig, selv om vi mistenker de færreste kommer til å benytte seg av det.

Enkelt oppsett

Med det enkle og pene designet følger et enkelt oppsett av skriveren. Det er i praksis bare å plugge den i, laste ned mobilappen og følge oppsettveiviseren. Så er det bare å begynne å printe ut. Det er sjelden vi er borti skrivere som er så raske å komme i gang med.

Du skriver ut via HP Smart-appen, men har du for eksempel iPhone, fungerer det også med AirPrint. Det betyr at du bare kan finne et bilde i kamerarullen, trykke på Del-knappen og velge Skriv ut. Utrolig lettvint. Det samme gjelder selvfølgelig dokumenter som PDF- og Word-filer.

Faktisk foretrekker vi denne direktemetoden fremfor å bruke HP Smart-appen, da vi opplever sistnevnte som litt treg i bruk. Den bruker lang tid når vi trykker oss inn for å skrive ut et bilde. Det kan være fordi det er mulig å koble seg til diverse skytjenester, men venting er alltid kjedelig.

Slik er den i bruk

Når du skal skrive ut noe, åpner du dekselet, deretter lokket på skriveren og putter enten vanlig papir eller fotopapir i arkmateren. Det er plass til 50 A4-ark eller 20 ark med fotopapir.

Én ting verdt å merke seg er at skriveren ikke støtter dobbeltsidige utskrifter, så vil du skrive ut på begge sider av ark, må du gjøre denne jobben manuelt.

Skriveren har heller ingen skanner-funksjon, men det er mulig å bruke HP Smart-appen til å skanne dokumenter med kameraet og så skrive de ut.

Hva gjelder utskriftshastighet, sier HP den skriver ut 11 sider per minutt i sorthvitt og 8 sider per minutt i farge. Hva du får i realiteten kommer litt an på hva du skal skrive ut. Et rent tekstdokument synes vi går ganske kjapt. Legg på noen bilder, så går det plutselig tregere. Vi skrev ut en strikkeoppskrift på fire sider hvor en av sidene hadde et stort bilde; det tok 35 sekunder.

Når det gjelder utskriftskvalitet synes vi den gjør en god jobb, med klar og fin tekst. Vi synes noen bilder kan bli litt blasse, men det kan skyldes at den bruker blekk med fire farger, mot fem og seks farger på andre skrivere.

Så pen at til og med Apple vil selge den

Hvordan bildene blir over tid, for eksempel om de falmer mye, har vi ikke rukket å sjekke - men vi oppdaterer artikkelen om et par måneder så dere kan se.

Så pen at til og med Apple vil selge den
Så pen at til og med Apple vil selge den

Smart blekk-abonnement

Det aller smarteste med HP Tango X er imidlertid HP Instant Ink-programmet, som er en slags abonnementstjeneste for blekk. Du vet hvordan du alltid har gått tom for blekk når du trenger det som mest? Denne tjenesten løser dette problemet.

Så pen at til og med Apple vil selge den

Her kan du velge en månedlig plan basert på hvor mange sider du skriver ut i måneden. HP holder oversikt over hvor mye blekk du har igjen og leverer fulle blekkpatroner til deg i posten når du begynner å gå tom.

SJEKK SAMMENDRAGET: Fra HP Smart-appen kan du følge med på forbruket ditt. Her kan du også se hvor mange gratisbilder du har skrevet ut fra mobilen. Foto: Kirsti Østvang
SJEKK SAMMENDRAGET: Fra HP Smart-appen kan du følge med på forbruket ditt. Her kan du også se hvor mange gratisbilder du har skrevet ut fra mobilen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Det er også mulig å bestille ekstra engangslevering av blekk for større utskriftsjobber.

Med Tango-skriverne byr HP også på gratis bildeutskrifter på opptil 13 x 18 cm fra mobilen som ikke teller opp mot totalen i abonnementet ditt. Tommel opp for det!

Vi har ikke prøvd Tango X lenge nok til at vi har fått tilsendt noe nytt blekk utover den første gratis introduksjonspakka. Vi tror imidlertid det kan være en del å spare, i hvert fall om du skriver ut på relativt jevnlig basis. I markedsføringen poengterer i hvert fall HP at du kan spare opp til 70 prosent av blekkostnadene.

Ekstra kjekt er det jo at man skrive ut bilder gratis fra mobilen. Du må selvsagt sørge for å ha papir selv, da.

NYTT BLEKK PÅ DØRA: Kort tid etter at vi hadde registrert oss på HPs Ink-tjeneste, fikk vi en pakke med blekk. Det fulgte også med en pose for å sende tilbake brukte blekkpatroner. Foto: Kirsti Østvang
NYTT BLEKK PÅ DØRA: Kort tid etter at vi hadde registrert oss på HPs Ink-tjeneste, fikk vi en pakke med blekk. Det fulgte også med en pose for å sende tilbake brukte blekkpatroner. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Kort oppsummert

En skriver som Tango X er ikke laget for de store utskriftsjobbene, og her får du ikke «multi-funksjon» i form av skanning og kopiering fra selve skriveren.

Men den er pen, tar ikke stor plass, er utrolig enkel å bruke og gjør en ganske bra jobb med utskriftene. Helt supert for oss som skriver ut kvitteringer, boardingkort og bilder i ny og ne.

Å slippe å måtte huske å kjøpe blekkpatroner er kanskje det alle beste, og prisen på HP Ink-abonnementet er ikke så verst heller.

PS: For øyeblikket er det vanskelig å få tak i HP Tango-skriverne i norske butikker. Vi har fått beskjed fra HP om at det har vært leveringsutfordringer i forbindelse med COVID-19, men det skal være store partier med skrivere på vei til Norge nå, så de skal snart være på lager igjen.

Testresultat

HP Tango X

LETTVINT: Det er utrolig lett å skrive ut fra mobilen med HP Tango X. Foto: Kirsti Østvang
LETTVINT: Det er utrolig lett å skrive ut fra mobilen med HP Tango X. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Flott og kompakt design, enkel å sette opp og bruke, spesielt fra mobilen, smart blekk-abonnementstjeneste med gratis bildeutskrifter, god utskriftskvalitet.

HP Smart-appen er litt treg, mangler automatisk tosidig utskrift.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer