Sammenligning og vurdering

Vi ser nøyere på maskinene - hva er verd å merke seg?

Publisert
Sist oppdatert


Våre tre "finalister" var også med i det beste PC-tilbud vi kjørte i februar, og dersom vi starter med å se på kabinettene har det ikke skjedd noen forandringer på den fronten.

Datakjeden satser altså som vanlig på et CoolerMaster Centurion, som jo i grunn er et enkelt og praktisk kabinett med en 12 cm vifte bak og i døra. Strømforsyningen er en 650-watter fra Sweex.

Komplett.no introduserte oss for Antec Nine Hundred sist - et kabinett som med sine fire vifter (i tillegg til den som sitter i strømforsyningen fra Corsair) burde holde selv de mest kraftige oppsett kjølig nok. Den gode gjennomtrekken har dog sin egen lille ulempe kjent som viftestøy.


Netshops kabinett er godt merket med deres eget navn og roper ikke akkurat "kvalitet", men har likevel så avgjort også noen fikse løsninger. Vi tenker på plasseringen av knapper og tilkoblinger (på siden av døren), og et lite kontrollpanel i front der du kan lese av temperaturer og styre viftene. En forandring fra sist er strømforsyningen - Misten er byttet ut med en noe mer aggressiv billigmodell.

Innmat

Netshop sitt kabinett har et lite kontrollpanel/display.
Netshop sitt kabinett har et lite kontrollpanel/display. Vis mer

Felles for alle PC-ene er at de kommer med 4 GB DDR2 systemminne, DVD-brenner og gigabit LAN. Hovedkortene har selvfølgelig integrert lydbrikke med surround og både analoge og digitale utganger, noe som holder for de aller fleste.


Skal vi se på en og en kan vi først holde oss til nettopp Netshops tilbud - de har puttet den populære Intel-prosessoren E8400 (3,0 GHz) på et Foxconn DigitaLife X38A hovedkort. Som navnet tilsier er hovedkortet basert på Intels X38 brikkesett, og har derfor støtte for PCI Express 2.0 og CrossFire - altså støtte for mer enn ett grafikkort så lenge dette er et ATI-kort. Derfor er det bra at Netshop har puttet inn et ATI Radeon HD 4870 i denne maskinen. Harddisken er en kjapp og stillegående Caviar Blue fra Western Digital med en kapasitet på 640 GB.

Datakjeden og Komplett.no har ofte fulgt hverandre tett hva angår innmaten i løsningene, og i så henseende kjører de samme hovedkort: et Asus P5N-D basert på 750i-brikkesettet fra nVidia. Ikke overraskende støtter dette kortet SLI - altså at du kan kjøre flere nVidia-grafikkort samtidig for økt ytelse, slik CrossFire gjør det for ATI. PCI Express 2.0 har det også.

Ellers er det en rekke små forskjeller på disse maskinene. Datakjeden har i likhet med Netshop satset på en E8400-prosessor, mens Komplett.no har den litt svakere (2,66 GHz) E8200. Komplett har også den svakeste grafikkløsningen - et nVidia GeForce 9800 GTX, mens Datakjeden har klemt inn den nyere GeForce 260 GTX. Når det gjelder harddisker hadde forresten Datakjeden opprinnelig kun en disk på 500 GB mot Kompletts to, men siden prisene på GeForce 260 GTX har gått ned siden tilbudene ble presentert har Datakjeden nå oppgradert sin disk til 1 TB.

Ingen tvil om at LG-skjermen (nærmest) skinner mest.
Ingen tvil om at LG-skjermen (nærmest) skinner mest. Vis mer

Skjermer:
For første gang har vi med 24-tommers skjermer i våre PC-tilbud, det er denne gangen bare Datakjeden som har valgt en mer nøktern linje med en 22-tommer fra Asus. Denne har gode spesifikasjoner og et godt bilde, men som med de to andre skjermene er det heller ingen tvil om at det ikke er fritt valg på øverste hylle her - det ER begrensninger i bildekvalitet, muligheter for innstillinger og tilkoblinger i dette prissegmentet.


Når det gjelder 24-tommerne som følger med tilbudene til Komplett.no og Netshop så er også dette budsjettskjermer med sine klare begrensninger. De to modellene er henholdsvis BenQ G2400W og LG Flatron W2452T, og de er nokså forskjellige i karakter. LGen har bedre lysstyrke enn BenQ-skjermen og skarpere kontrast, og selv om det ikke nødvendigvis er "riktig" bilde vil dette tiltale en del brukere.

BenQen er på sin side noe bedre på hudtoner og sortnivå, samt har HDMI-inngang, så hvilken skjerm som er "best" av disse to er snakk om smak og behag; noen liker meloner, andre sitroner.

Poenget er uansett at du får det du betaler for, men kvaliteten i dette prissegmentet er langt bedre enn hva det har vært. Så la det være klart at alle disse er gode nok for hvermansen i de fleste tilfeller, enten de skal brukes til film, spill eller skolearbeid.

Men er du svært kresen vil du kanskje heller bestille maskin uten skjerm og legge noen ekstra tusenlapper i en dyrere modell.

Dyr eller billig LCD - ser du forskjellen?

Alle de testede skjermene har for øvrig inngang for både DVI og VGA.

Mus, tastatur og høyttalere:
Når det gjelder mus og tastatur har vi ikke mye å si - Logitech-produkter er kjent for å ha anstendig kvalitet selv om prisen er lav, og Logitech er nesten enerådende her. Det eneste unntaket er Mist Oghma-tastaturet som både er stilfullt og behagelig å skrive på.

Creative Inspire A200
Creative Inspire A200 Vis mer

Vi har ikke alltid vært bortskjemte når det gjelder medfølgende lydanlegg til tilbudene, og derfor er det denne gangen gledelig å se både Komplett.no og Netshop hoster opp produkter som er verdige å tas ut av esken.


Med Komplett.nos tilbud følger et lite 2.1-system fra Creative (Inspire A200) som spiller høyt nok til å fylle gutterommet med buldrebass og ellers anstendig lyd.

Netshop har på sin side sendt med et 5.1-anlegg fra Labtec. Vi har vært borti produkter fra denne produsenten tidligere, uten å akkurat bli imponerte, for å si det slik.

Men Labtec Arena 685 skuffet oss egentlig ikke, selv om det har antydning til bokslyd og på ingen måte lar deg i tvil om at dette er et relativt billig sett (den eneste volumkontrollen er plassert på baksiden av basskassa). Med tanke på at dette er en del av en pakkeløsning er den helt grei og gir deg også surroundlyd til film og spill.

Videre til ytelse og støy -->

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer