Sammenligning og vurdering

Vi ser nøyere på maskinene og påpeker eventuelle problemer.

Publisert
Sist oppdatert

Mens de fire tilbudene deler grafikk- og prosessortype, har butikkene ellers tatt en rekke forskjellige valg. Det mest synlige er kabinettene, og her har vi fire forskjellige typer.

For å starte med Datakjeden har disse valgt CoolerMaster Centurion, som de også ofte har satset på tidligere. Denne har en 12 cm vifte bak, i døra og i strømforsyningen (PSUen) som er en 500-watter fra Chieftec.

Velkjente Antec står for to av kabinettene, og det er også to vidt forskjellige modeller. Multicom har satset på Sonata III, et solid, stillegående og litt traust kabinett med en god Antec PSU og tretrinns vifte bak.


Komplett frir på sin side med en langt mer sprelsk modell - Nine Hundred har gjennomsiktig dør og lyssetting i viftene - den kommer faktisk med fire tretrinns vifter installert, hvorav en sitter i toppen og er på 20(!) cm. Den har også plass til en til i døra dersom du vil fylle opp. Dette er på ingen måte noen lydløs kasse, men på den annen side skal det også litt til å få problem med varme i dette kabinettet.

Netshop kjører sitt eget løp med et tja... "Netshop"-kabinett. Den føles ikke like solid som noen av Antec-kabinettene, men har en del fine detaljer, som knapper og tilkoblinger på siden av døren, og dessuten kommer den med et kontrollpanel der du kan lese av temperaturer og til en viss grad justere viftene. PSUen i Netshop-kassa er en 500W Mist, noe som sammen med en nokså støysvak vifte i fronten er en god start på et støysvakt system. Dessverre for Netshop er det et lite skjær i sjøen her, noe vi skal ta for oss senere i artikkelen.

En liten titt inni Antec Nine Hundred-kabinettet. Merk vifta i toppen.
En liten titt inni Antec Nine Hundred-kabinettet. Merk vifta i toppen. Vis mer


Innmat

Inni maskinene er det både en del likheter og forskjeller. Alle tilbudene kommer med 4 GB systemminne, minnekortleser, DVD-brenner og gigabit LAN. Drømmer du av en eller annen grunn om å fylle opp med mer minne - ikke det at vi mener det skal være nødvendig - er det kun Datakjeden som har fylt opp alle RAM-slotene. Og når vi først er inne på Datakjeden: her fant vi at minnet ikke var konfigurert riktig, da den installerte RAMen skal takle 800 MHz, men kjøres på 667 MHz. Forskjellen i praktisk ytelse er riktignok svært liten, men det kan jo være greit å utnytte de muligheter som finnes.

Netshops hovedkort har på sin side ikke bare plass til mer DDR2-RAM, men har også to plasser for DDR3 dersom du ønsker å kunne bytte til dette senere.

Datakjeden og Komplett har begge hovedkortet Asus P5K. For Datakjedens del er dette en oppgradering i forhold til hva som var spesifisert i det opprinnelige tilbudet – det planlagte Asus P5K LE har blitt byttet ut på grunn av potensielle kompatibilitetsproblemer med prosessoren. Grafikkortene er fra Gainward for Datakjeden og XFX for Komplett - hvorav det sistnevnte ikke kan beskrives som noen støymessig suksess. Støy tar vi for oss nærmere på neste side.

Multicom sitt hovekort fra ECS Elitegroup utmerker seg verken spesielt positivt eller negativt, men det de sparer her har de valgt å ta igjen på å utvide funksjonaliteten med FireWire og WLAN med egne kort. Grafikkmessig kjører de også et passivt kjølt grafikkort fra Sparkle - en ny produsent for oss, men vi opplevde ikke problemer verken med stabilitet eller ytelse.

Det vi derimot fikk problemer med var varmeutviklingen, for Multicom har ikke tatt nok hensyn til behovet for gjennomlufting i kabinettet. Varmen som produseres av to harddisker og et passivt kjølt grafikkort må flyttes ut av kabinettet på et vis, og under hard belastning – som ved spilling – går det ganske enkelt ikke nok luft gjennom maskinen. Riktignok har vifta bak tre hastighetstrinn, men på noe annet enn laveste hastighet går maskinen fra støysvak til støyende.

Så ”as is”, det vil si som maskinen ble levert, opplevde vi under ytelsestestene at grafikkortet selv satte ned ytelsen for å unngå overoppheting. Dette skjer ved 115 grader celsius, og mens passivt kjølte grafikkort skal tåle en noe høyere gjennomsnittstemperatur enn ”vanlige” kort, er det klart at det å ofte ligge rundt 100 grader i lengden vil slite unødvendig mye på komponentene. Her burde Multicom ha satt inn en stillegående vifte foran grafikkortet – noe som det også er en løsning for i kabinettet.

Sammenligning og vurderingMuticom har en passivt kjølt grafikkløsning, men også litt problemer med varme...

Netshop har slått på stortromma med Foxconns toppmodell, basert på Intels X38 brikkesett. Hovedkortet kan som nevnt også brukes med DDR3-RAM for den som kan tenke seg det senere. Kortet er glimrende for CrossFire – altså ATIs teknologi for å kjøre flere grafikkort i tandem – her skulle vi derfor gjerne sett at Netshop hadde gutset litt og gitt oss et ATI-kort i stedet for også å gå med et nVidia 8800 GT-kort. Forøvrig er også dette fra Foxconn.

Skjermer:
Her er det 22-tommers bredskjermer over hele linja, hvorav spesielt en skjerm skiller seg ut - og det dessverre på en negativ måte. Netshop og Datakjeden har gått for en anstendig sak fra Asus, og Komplett har heller ikke gjort noe galt å i plukke en BenQ-skjerm, denne gjør nemlig også en god figur.

Det er her Multicom som bommer litt med sin Chimei-skjerm. Dette merket kommer fra samme kilde som TV-merket Mirai, som kanskje heller ikke er spesielt kjent for å pøse ut fjernsynsapparater av høy kvalitet.

Våre reservasjoner mot Chimei CMV223D, som den heter, er tredelte. Mens det fargemessige i stor grad stemmer blir bildene lett utvasket i de lyse partiene, og når det gjelder innsynsvinkel er dette direkte begredelig til å være en moderne skjerm. Spikeren i kista fikk Chimei når vår skjerm midt i testperioden - tilsynelatende uten grunn - nektet å vise korrekt oppløsning over DVI. Problemet ble til slutt løst ved å gå over til VGA-tilkobling, men totalt betyr altså dette "nei til Chimei" for vår del.

Alle de testede skjermene har for øvrig integrerte høyttalere og inngang for DVI og VGA. Merk deg også at Kompletts skjerm kommer uten DVI-kabel.

Høyttalersettet som følger med Multicoms tilbud var vi forsåvidt fornøyd med...
Høyttalersettet som følger med Multicoms tilbud var vi forsåvidt fornøyd med... Vis mer

Mus, tastatur og høyttalere:

Som så mange ganger før ser vi mye av mus og tastatur fra Logitech, men vi har også et par friske pust her som imponerer. Multicom har for eksempel en "gaming" lasermus for deg på budsjett - denne er fryktelig behagelig å bruke. Dessverre har den ikke noen ekstra knapper for tommelen (de to som er der er kun for å justere følsomheten), men den gjør selvfølgelig også en svært god jobb som allround-mus.

Tastaturet fra Sweex er vi derimot ikke like fornøyd med, det er hardt å taste på og layouten er ikke optimal. Og hvem har egentlig bruk for så mange som 20 snarveisknapper? Og turbo-tast?

Netshop har også valgt et utradisjonelt tastatur - Mist er tydeligvis ikke lenger ensbetydende med støysvake vifter og PSUer. Tastaturet er egentlig behagelig, selv om tastene kan virke litt glatte før du kommer inn i rytmen.

Når det gjelder lyd skal Multicom også ha ros for å hoste opp et anstendig 2.1 høyttalersystem for sitt tilbud. Datakjeden går for sine sedvanlige el cheapo stereohøyttalere, mens både Komplett og Netshop skal ha dask for å tro at skjermens innebygde høyttalere er det helt store.

Videre til ytelse og støy -->

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer