SampleTank for iOS

Kan du slippe å dra med deg laptop eller instrumenter?

Ekte eller virtuelt instrument? Foto: Brynjulf Blix
Ekte eller virtuelt instrument? Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I august i år skrev vi om to programmer - eller apper som det heter i dag - som gjør iPhone eller annen i-dings til en lydmodul.

Mobiler er allsidige verktøy, de er dessuten like kraftige som PC/Mac'er til tre ganger prisen var for få år siden. Men det som før het "applikasjonsprogrammer" har ikke bare fått mye kortere navn, de er langt billigere, og koster ofte en brøkdel. Er de like bra?

Minste motstands vei

Musikkprogrammer som lager lyd baserer seg på to teknikker: Sampling som er digitale opptak av lyder, eller simulering hvor programvaren lager lyden fra bunn av, ved å simulere (eller modellere) det som fysisk skjer i et "ekte" eller tenkt instrument. Dette kan være akustiske fenomener eller elektroniske, man kan simulere piano og synther, trompet og gamle Hammond tonehjulsorgler osv.

Vi kaller begge variantene for virtuelle instrumenter, siden de ikke finnes fysisk, men bare som et dataprogram.

Siden prosessorkraften i iOS-enheter ikke er i samme liga som flerkjerneprosessorene i datamaskiner er sampling en mindre utfordring enn avansert simulering når det skal lages lyd som skal kunne spilles. Når man trykker ned en tangent skal det jo låte med en gang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer