At det omsider kommer digitalkameraer med bredformat LCD kan vel knapt omtales som oppsiktsvekkende i en tid da det nesten ikke selges TVer og bærbare PCer med 4:3 formats skjermer lenger. Og ja - etter at vi investerte i stue-PC og 42" plasma i sommer, har vi faktisk savnet muligheten til å vise bilder over hele skjermen uten at det kuttes i topp og bunn, eller strekkes ut i bredden. Ikke bare fotografier, men også TV-sendinger, men det er en helt annen historie.

Ny generasjon skjermer
Digimax L55W heter kameraet vi har lekt oss med de siste ukene, en modell som faktisk ble annonsert så langt tilbake som i fjor sommer, men som av diverse årsaker ikke havnet i butikkhyllene her hjemme før i desember. Ved første øyekast er det ikke noe oppsiktsvekkende ved kameraet, det har et metallhus i tradisjonelt lommeformat, uten utstikkende detaljer når det er skrudd av. Forskjellen ser du først når du snur det, for på baksiden sitter en 2,8" bredskjerm. Den visuelle effekten av den brede, blanke skjermen er formidabel, og gir et langt tøffere inntrykk enn fronten.

Kvaliteten på skjermen er også meget høy i de fleste normale lysforhold, og imponerer blant annet med god innsynsvinkel. Det blanke belegget sørger for god kontrast og godt synlig søkerbilde i sollys (det trengs, for kameraet mangler optisk søker). Vi ble imidlertid litt skuffet når vi brukte skjermen i mørke, signalprosessoren er etter vår mening for svak til å rettferdiggjøre at den optiske søkeren aldri fikk plass på L55W.
Kameraet har en bildebrikke bestående av 5 megapiksler, og byr for øvrig på en kraftig 4,8x optisk zoom - som er langt mer enn de fleste konkurrentene i denne klassen kan by på. Med en vidvinkel på 28 mm er det helt klart at dette er et kamera du kan ta fram når du vil forevige hele sangkoret på ett bilde. Nærgrensen ved makrofotografering er imponerende 2 cm.

I tillegg til å ta stillbilder (både i 16:9 og 4:3-format) har kameraet en meget god videofunksjon. Her er det snakk om høy kompresjon, men likevel god kvalitet takket være MPEG4-formatet og lyd i AAC-format. Oppløsningen er VGA, ofte omtalt som TV-oppløsning, og opptakene blir uten hakkende bevegelser. Lengden på opptakene begrenses kun av minnekortets kapasitet.
Funksjoner
At Digimax L55W er myntet på et avansert publikum ville være å ta for hardt i. Det er likevel et sett av funksjoner for deg som har lyst til å titte litt forbi Auto-modusen, og du kan justere både ISO, hvitbalanse og til og med RGB-balansen. Vi synes imidlertid det er ganske krøkkete å finne frem i menyene. Et hjul hadde gjort tingene langt enklere. Lukker og blender kan ikke justeres manuelt, men 12 forhåndsprogrammerte programmer dekker de fleste behov.
I tillegg har Samsung, som de gode koreanere de er, implementert noen tilleggsfunksjoner som enkelte sikkert vil sette pris på, som "morsomme" rammer, hatter etc som påklistres automatisk i bildeflaten.

Mer nyttig er muligheten til å stifte sammen flere bilder til ett - også dette gjøres direkte på kameraet, og du kan bestemme om bildene skal ligge ved siden av hverandre som panorama (inntil 3 bilder), vertikalt (2 stk) eller som eller vindusrute (4 stk). Meget smart funksjon!
Ytelse
Fra vi skrudde på kameraet til det var klart til å ta første bilde, målte vi halvannet sekund. Det er godt innenfor det vi definerer som raskt, selv om de kjappeste i klassen bruker under sekundet nå. Mer urovekkende er er det at utløserhastigheten slett ikke holder samme nivå. Ved full vidvinkel innendørs, og med tvungen blits, tok det i snitt 0,9 sekunder fra vi trykket ned utløseren til bildet faktisk ble tatt. I mellomtiden hadde blitsen blinket to ganger, til tross for at vi ikke hadde valgt røde øyne-demping. En høyning av lysmengden gav ikke noe bedre resultat, mens mindre lys skapte problemer for autofokus, og førte til enda lengre forsinkelse.
Full tele anbefales ikke i det hele tatt dersom ikke lysforholdene er optimale. Til det er objektivet for lyssvakt, og utløserhastigheten for treg. I snitt tre sekunder brukte kameraet på å få tatt bildet i vårt standard testmiljø.

Du låser fokus ved å holde utløser halvveis nede. Deretter er det bare å trykke helt ned når du vil ta bildet, og dette blir eneste løsning for deg som går for dette kameraet.
Seriefotografering er heller ikke kameraets store styrke, etter 2 sekunder og fire bilder var det stopp, og utløserlyd hører du kun på første bildet, noe som er direkte forvirrende.
Vi klarte å ta to blitsbilder på 3,3 sekunder, og her er kameraet mer på høyde med hva man kan forvente av et lommekamera i 2006.
Bildekvalitet

Som vi allerede har antydet; objektivet i dette kameraet er temmelig lyssvakt. Blitsen har naturlig nok begrenset rekkevidde, så de beste resultatene får du når det er godt med lys når du skal fotografere. Du kan få greie resultater ved å justere ISO manuelt til 200, med akseptabelt støynivå. Men dessverre er det ikke nok når du bruker zoom. Selv i dagslys (overskyet) ble et stort antall av våre testbilder uskarpe, der vi hadde brukt zoomen. Dette skyldtes rett og slett at vi ikke klarte å holde kameraet i ro.
Den generelle fargegjengivelsen er vi godt fornøyd med, men når det gjelder skarphet og detaljnivå har vi sett langt bedre resultater fra andre lommekameraer. Det er også temmelig mye kromatisk feilbrytning på enkelte av testbildene våre. Men til vanlig skjermbruk og utskrifter i fotokort-format er kvaliteten likevel akseptabel.
Diverse
Kameraet kommuniserer med PCen via USB 2.0-grensesnitt, og dukker opp som ekstern disk i Utforsker. Dermed er overføring av bilder til PCen en smal sak. Du kan også skrive ut bildene direkte på kompatible fotoskrivere.
Lading av batteriet skjer ved å koble laderen rett i kameraet. Enkelt, men med en ekstern lader kan du hele tiden ha et oppladet batteri for hånden. Til gjengjeld er batterilevetiden svært god, vi har ikke funnet offisielle CIPA-tall, men etter å ha tatt nær 300 bilder viser indikatoren fortsatt full batterikapasitet.
Konklusjon
Vi hadde store forhåpninger til dette kameraet, ikke minst på bakgrunn av erfaringene fra testen av proffkameraet Samsung Pro815. Det viste tydelig at Samsung virkelig mener alvor med kamerasatsningen sin om dagen. L55W er ikke noe dårlig kamera, men den trege utløserhastigheten er et alvorlig drawback i forhold til forventningene. Vi synes også Samsung bør jobbe med brukervennligheten til neste gang, her er det mange å lære av, som Kodak, HP og Canon - for å nevne noen.
God byggekvalitet, batteri, skjerm, vidvinkel og videoløsning gjør likevel at vi til slutt havner på en firer på terningen. Men tråden den henger i er omtrent så tynn den kan få blitt.