Samsung EX1

Markedets mest lyssterke kompaktkamera.

Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samsung EX1 er et kamera myntet på kameraentusiasten; et avansert kompaktkamera spekket med funksjoner, og med en spesifikasjonsliste der det finnes opptil flere høydepunkter.

Mest oppsiktsvekkende er objektivet, som har en lysstyrke på f/1,8 på vidvinkel; altså enda litt mer lyssterkt enn Panasonic LX5, som vi skrev om forleden dag. Vidvinkelen tilsvarer også 24mm, og med 3x optisk zoom er objektivet også lyssterkt i teleenden, med f/2,4 som største blender.

Hva betyr dette i praksis? Blendertallet angir forholdet mellom brennvidden og blenderåpningens diameter, og jo lavere tallet under brøkstreken er, desto større er åpningen (f/1,8 leses som fokallengde dividert på 1,8). Jo større denne åpningen er, desto mer lys slipper igjennom, og derfor vil et objektiv med lysstyrke på f/1,8 for eksempel slippe igjennom (2,8/1,8)² = 2,4x så mye lys som et objektiv med lysstyrke på f/2,8. Det betyr med andre ord at du kan bruke 2,4x så kort lukkertid for å få inn like mye lys (og dermed kunne få skarpere bilder i dårlig lys), eller halvere følsomheten (og dermed få mindre støy i bildet) og fortsatt kunne bruke litt kortere lukkertid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer