Samsung Galaxy Camera

Ultrazoomkamera med Android på innsiden.

Samsung Galaxy Camera har god vidvinkel, 21x optisk zoom og kjører siste versjon av Android.
Samsung Galaxy Camera har god vidvinkel, 21x optisk zoom og kjører siste versjon av Android. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Android-kameraet fra Samsung, Galaxy Camera, er ikke som andre kameraer.

I praksis er kameraet en hybrid mellom mobiltelefonen Samsung Galaxy S III og kompaktkameraet WB850F. Skjermen er 4,8 tommer stor med 1280x720-oppløsning, akkurat som Galaxy S III, og kameraet kjører Android v4.1 og har en firekjerners prosessor på 1,4GHz.

Optisk sett deler Galaxy Camera egenskaper med det nevnte kompaktkameraet, med 21x optisk zoom, vidvinkel tilsvarende 23mm og lysstyrke på f/2,8-5,9. Kameraoppløsningen er på 16 megapiksler.

Samsung Galaxy Camera

Android v4.1

Galaxy Camera kjører altså den siste versjonen av Android (Jelly Bean), og er derfor langt mer enn et kamera. Kamerafunksjonen er rett og slett bare en app akkurat slik den er på normale Android-telefoner, og du kan bruke kameraet til mye mer enn å ta bilder – sende epost, surfe på nettet, spille spill, dele bilder direkte til Facebook, Instagram eller hva det måtte være.

Og ikke bare når du er tilkoblet et trådløst nett – Galaxy Camera har et spor der du kan sette inn SIM-kort, slik at du også kan bruke nettet når du er på farten. Ja, du kan til og med sende SMS med Samsung Galaxy Camera. Men ikke ringe.

Samsung Galaxy Camera

Konstruksjon

Dette er definitivt et kamera som vekker oppsikt, og våre tanker farer lett til Star Wars' «stormtroopers» med den hvite finishen. Designen er definitivt minimalistisk med tanke på knapper, der du kun har av/på-knapp, samt utløserknapp/zoombryter. På siden har du dessuten en liten knapp som sørger for at den innebygde blitsen spretter opp.

Resten er overlatt til den berøringsfølsomme skjermen på baksiden. Den er altså 4,8 tommer over diagonalen, av LCD-typen og med HD-oppløsning (1280x720); langt skarpere enn hva de ledende kameraskjermene har å by på, altså.

På høyre side sett bakfra har Galaxy Camera et grep med en litt ru overflate, men det er i plast og gir ikke spesielt god friksjon. Det er faktisk mest praktisk når du bruker skjermen på høykant, for da ligger kameraet og hviler trygt i hånda. Glem imidlertid å rekke hele skjermen med én tommel med mindre du har en som er veldig lang.

Samsung Galaxy Camera

I bunnen bak ei luke ligger batteri, samt innganger til SIM-kort, micro SD-kort (4GB intern lagringsplass) og mini HDMI for direkte tilkobling til en TV. Kameraet lades med en vanlig micro USB-lader, og den luka finnes på høyre side av kameraet sett bakfra. Rett over er en utgang til hodetelefoner, slik at du også kan bruke kameraet til å høre musikk eller lignende.

Flere bilder av kameraet:

I bruk

Siden dette kameraet er Android-basert, der du kan ha epost og lignende kjørende i bakgrunnen, er det selvsagt en utfordring med batteritiden, spesielt når batteriet har en relativt lav kapasitet på 1650mAh. Eksempelvis har vi i skrivende stund tappet 30 prosent av batteriet på et snaut døgn, der vi bare har tatt 30 bilder totalt, men riktignok også lekt oss litt med filtre og tittet på menyene.

Slår du kameraet helt av, må påregne drøye 20 sekunders oppstartstid igjen før du kan ta bilde, men om du bare slukker skjermen slik du gjør på en telefon, er det snakk om å vente et par sekunder fra du trykker på knappen til objektivet er ute og kameraet er klart til dyst.

Samsung har i tillegg bakt inn noen strømsparende funksjoner i dette kameraet, for eksempel der kameraet kun søker etter/kobler seg til nettverk når skjermen er aktivert. I tillegg kan du aktivere strømsparing både for prosessor og skjerm, som da reduserer ytelse/lysstyrke for å spare på strømmen.

Kamera-app
Den mest sentrale funksjonen her er selvsagt kameraappen. Når du slår på kameraet etter at det har vært helt avslått, startes det rett i kameraappen, men ellers fortsetter du der du slapp. Du trykke ned utløserknappen for å hoppe direkte til kameraappen. Ikonet er også «limt på» nederst til venstre på hjemskjermen og henger igjen når du sveiper fra side til side.

Kameraappen har flere modi avhengig av hvor avansert du vil bruke den. I den vanlige automodusen har du kun knapper for å ta bilde eller starte videopptak, samt en knapp som endrer modusen til noe annet. Du kan også se på de siste bildene du tok via et lite miniatyrbilde nede i hjørnet.

Dernest finnes en smart-modus, der du kan velge opptaksprogram som fyrverkeri, panoramabilde, beste ansikt og så videre. I sistnevnte modus, tar kameraet en serie med bilder slik at du i etterkant kan sy sammen flere bilder av en gruppe personer slik at du til slutt får et bilde der alle ser bra ut.

Samsung Galaxy Camera

På toppen kan du åpne flere menyvalg, som talestyrt fotografering (der du for eksempel kan si «cheese» for å ta bilde automatisk, eller «timer» for å sette på selvutløser), blitsmodus (krever at blitsen er ute av kamerahuset) etc. I tillegg finnes det en hovedmeny som lar deg velge oppløsning, hvorvidt bildene skal tagges med GPS-posisjon og så videre.

I ekspert-modus finner du de mer vanlige P/A/S/M-modiene. Her må vi medgi at vi synes brukergrensesnittet er noe overveldende når du stiller verdiene, der et stort «objektiv» opptar over halve skjermen. Allikevel – det går i hvert fall kjapt og greit å endre blenderåpning, lukkertid, ISO og lignende, men vi skulle helst ha sett et ikke fullt så maksimalistisk grensesnitt på den.

Samsung Galaxy Camera

Når du bruker kameraet i en annen modus enn automodus kan du også gå inn i en meny for å justere hvitbalanse, seriefoto, fokustype og så videre. Manuell fokus er ikke mulig, men du kan prikke på skjermen for å fokusere på punktet du trykker på. Kameraappen som følger med har også en god håndfull filtereffekter du kan påføre og se i sanntid når du skal knipse et bilde.

Liker du ikke kameraappen, kan du heller bruke en annen, akkurat som på Android ellers. For eksempel liker vi veldig godt Camera Zoom FX, og det er gledelig å se at du kan bruke utløserknappen for å ta bilder der også; inkludert fokusering om du holder den halvveis nede. Ulempen er at zoom-bryteren ikke fungerer, så der må du bruke skjermbetjeningen, men den zoomer i hvert fall optisk. Instagram, derimot, støtter ikke zoom i det hele tatt.

Les også: Fem fine fotoapps for Android

Ytelse

Som nevnt må du påregne ganske lang oppstartstid om kameraet er helt avslått, men bruker du det jevnlig slik at det bare står i standby-modus, går det ganske nøyaktig to sekunder fra du trykker på av/på-knappen til søkerbildet vises på skjermen.

Autofokusen klarer seg stort sett ganske bra, og kan sammelignes med et godt kompaktkamera. Den er kontrastbasert, så i svakt lys er den ikke veldig kjapp.

Seriebilder går unna med snaue 4 bilder pr sekund, der du maksimalt kan ta 20 bilder i serie. Når det gjelder batteriet, finnes det ikke noen CIPA-tall (en vanlig standard som de fleste kameraprodusenter forholder seg til), men regn uansett med å lade dette kameraet oftere enn et vanlig kompaktkamera, siden det tross alt kjører Android, er på internett og…ja.

Som Android-enhet er også Galaxy Camera kjapp, og scorer for eksempel 5578 poeng i Quadrant Standard-testen; ganske lik score som Galaxy S III.

Bildekvalitet

Billedbrikken i Samsung Galaxy Camera er 1/2,3" – altså blant de minste brikkene som sitter i kompaktkameraer, men allikevel større enn hva som er vanlig i et mobilkamera.

Med 23mm vidvinkel og 21x optisk zoom er det selvsagt et svært fleksibelt verktøy, selv om vi må innrømme å savne optisk bildestabilisator. Håndholdte bilder på full tele er nesten umulige å få skarpe med mindre det er i dagslys og man er stø på hånda. Er lyset dårlig, må kameraet stå på stativ.

Her ser du et eksempel på hvor mye du kan zoome inn:

Samsung Galaxy Camera

Vi langt fra blåst av banen når det gjelder bildekvalitet – som med de fleste andre kompaktkameraer med denne brikkestørrelsen er det begrenset med dynamisk omfang i bildene, og lysmåleren er ikke blant de mest habile vi har sett, der både over- og undereksponering skjer litt om hverandre.

Samsung Galaxy Camera

Optisk er det ganske høy fortegning på vidvinkel, og i kantene av bildene (selv uten at største blenderåpning brukes) er den kromatiske feilbrytningen godt synlig, noe du ser eksempel på til høyre (tatt med blender f/4,0).

I tillegg har kameraet en del bildestøy; også synlig på de laveste ISO-verdiene.

Under ser du noen bilder tatt med kameraet:

Konklusjon, Samsung Galaxy Camera

Dette er et nisjeprodukt, men vi synes Samsung har laget en ganske morsom sak i Samsung Galaxy Camera, spesielt i en tid der det å dele bilder med andre umiddelbart har blitt et krav for mange. Galaxy Camera er et kamera som lar deg gjøre nettopp det, der du i tillegg kan nyte både vidvinkel tilsvarende 23mm og 21x optisk zoom, som gir deg fotografiske muligheter du ikke har med en Android-telefon.

I tillegg er selvsagt skjermen meget god sammenlignet med andre superzoomkameraer av denne typen, og du har i praksis akkurat samme muligheter som en hvilken som helst Android-telefon, bortsett fra å kunne ringe.

Det skal sies at ikke alle tredjepartsapper er like kompatible; spesielt når det gjelder muligheten for zooming. Noen apper lar deg gjøre det på skjermen, mens andre igjen (for eksempel Instagram) ikke støtter zoom i det hele tatt. Da må du i så fall ta bildet med den vanlige kameraappen først, for deretter å importere.

Vi lar oss heller ikke imponere av bildekvaliteten fra Samsung Galaxy Camera, og i en tid der flere kameraer (også systemkameraer) nå kommer med WiFi-støtte (f.eks. Sony NEX-6 eller Samsung NX20), spørs det nok om ikke dette kameraet har kommet litt for sent i markedet.

Vi håper imidlertid Samsung tar steget videre og lanserer et Android-basert systemkamera med større bildebrikke, for vi har definitivt sansen for konseptet.

DinSides kameratester

Testresultat

Samsung Galaxy Camera

God vidvinkel og 21x zoom i kompakt format, meget god skjerm, kjører siste Android-versjon, støtter både WiFi og 3G

Umulig å betjene med én hånd, ikke alle apps er like kompatible, svak bildekvalitet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer