Samsung Galaxy Tab 10.1

Endelig er den her. Vi har vasket hendene, åpnet opp eska, og latt fingrene gli forsiktig over den glatte overflaten. Her er våre førsteinntrykk!

LEKKER SKJERM: Samsung Galaxy Tab 10.1 kommer med aller siste versjon av Honeycomb, den skreddersydde Android-varianten tilpasset nettbrett. Slik ser den lekre hjemskjermen ut (etter litt tukling). Foto: Øivind Idsø
LEKKER SKJERM: Samsung Galaxy Tab 10.1 kommer med aller siste versjon av Honeycomb, den skreddersydde Android-varianten tilpasset nettbrett. Slik ser den lekre hjemskjermen ut (etter litt tukling). Foto: Øivind Idsø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å si at det har vært en lang og kronglete reise før Samsungs Galaxy Tab 10.1 nådde forbrukerne, er som å si til en førstegangsfødende dame at "dette kommer kanskje til å gjøre litt vondt".

Vi hadde faktisk forhåpninger om å ha med det forjettede nettbrettet da vi gjorde vår store nettbrett-test i mai i år, men slik gikk det ikke. Siden den gang har blant annet Apple stukket kjepper i hjulene for den europeiske lanseringen med påstander om produktkopiering. Den ble opphevet relativt raskt, og nå er altså Galaxy-brettet på vei ut i både europeiske og norske butikker.

Vårt testeksemplar landet på pulten i går, og umiddelbart ser dette fristende ut.

Design-forskjeller

Til forskjell fra markedslederen Apple er Samsungs materialbruk preget av ørlite mer nøkternhet enn det en finner på iPad. Der sistnevnte domineres av aluminium, er plastfølelsen betydelig mer markant på Galaxy Tab. Den føles ikke billig, men den føles heller ikke like eksklusiv som et Apple-brett.

PLAST - OG MER PLAST: Samsungs nye nettbrett ser svært elegant ut på avstand, men føles ikke like elegant når en plukker det opp. Det skyldes i hovedsak den utstrakte bruken av plast. Foto: Øivind Idsø
PLAST - OG MER PLAST: Samsungs nye nettbrett ser svært elegant ut på avstand, men føles ikke like elegant når en plukker det opp. Det skyldes i hovedsak den utstrakte bruken av plast. Foto: Øivind Idsø Vis mer


Spesifikasjonene er det derimot lite å si på. Oppløsningen er høyere enn på iPad (den 10.1 tommer store skjermen har en oppløsning på 1280x800, mot iPads 1024x768), mens også vekta på 565 gram er ørlite lavere hos konkurrenten. I praksis virker skjermoppløsningen å ha lite å si for førsteinntrykket, forskjellen mot iPad 1 og 2 er ikke et hakeslepp verdig.

Brettet ligger godt i hånda, og har aller siste versjon av Androids nettbrettvennlige operativsystem, Honeycomb (versjon 3.1). Vårt testeksemplar kommer med både Wlan og 3G-tilknytning (krever SIM-kort med dataabonnement), med en intern lagringskapasitet på 16GB. Prisen begynner på rundt 4700 kroner, mens utgaven uten 3G-tilkobling begynner på cirka 3800 kroner.

Ikke Mac-vennlig

Galaxy Tab 10.1 er i nåværende kledning alt annet enn Mac-vennlig, noe Mac-brukere som er nysgjerrige på Samsung-brettet bør ta med i beregningene. Vi brukte uforholdsmessig lang tid på å få overført videofiler til brettet, først og fremst fordi Galaxy Tab 10.1 ikke lar seg montere som en USB-disk. Samsungs filbehandlingsklient - Kies - er heller ikke noe godt alternativ, ihvertfall ikke for Lion-brukere. Vi fikk ad omveier jukset oss til å installere en kopi (installeringsprogrammet til den ferskeste versjonen er ikke Lion-kompatibel), men vi fikk aldri kontakt med enheten.

Vi ga opp, og brukte til slutt et tredjeparts program fra Android Market. Det gikk sakte, men det fungerte i det minste.

Snart tilbake med test

Umiddelbart er vi ørlite skuffet av hastigheten ved for eksempel nettsurfing, og sidene hentes ikke inn så lynraskt som vi kanskje hadde håpet. Det kan naturligvis være en konsekvens at vi har besøkt relativt tunge nettsider, men sammenliknet med første generasjons iPad brukte for eksempel Galaxy Tab rundt 10 sekunder på å åpne Guardians fullstendige nettversjon (uten Flash), mens iPaden brukte omtrent 14 sekunder.

Vi bruker nå uansett de neste dagene på å teste brettet, og kommer tilbake med fullverdig test neste uke!
Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer