CES 2020:

Samsung har nesten visket bort rammene

Vi har sniktittet på årets TV-nyheter i forkant av teknomessa i Las Vegas.

Vi har sniktittet på årets TV-nyheter i forkant av teknomessa i Las Vegas. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LAS VEGAS, DINSIDE: Det er knapt noe som er mer avslørende for en TVs alder enn rammen rundt skjermen. Går du noen år tilbake, var det ikke uvanlig at rammen var mellom fem og ti centimeter tykk.

Slik er det definitivt ikke lenger.

For på nye TV-er er rammen, nesten uansett hvilken prisklasse du leter i, gjerne under én cm tykk. Det gjør at TV-ene glir lettere inn i et typisk stuemiljø, uansett størrelse, enn de gjorde tidligere.

Nesten helt borte

Under årets CES-messe i Las Vegas, som åpner dørene på tirsdag, vil alle de store TV-produsentene vise fram sine 2020-modeller.

Samsung, som er verdens største TV-produsent de siste 14 årene, har lettet på sløret i forkant av messa, og Dinside var blant mediene som fikk enn sniktitt søndag kveld i USAs gambling-hovedstad.

En av de mest interessante modellene vi fikk se, var en 8K-TV med QLED-panel, som har en skjerm som dekker 99 prosent av fronten. Det betyr at den ikke er helt rammeløs, men rammen er svært tynn - maksimalt 2,3 millimeter for å være nøyaktig. Dette er tynnere enn vi har sett på noe annen TV tidligere.

Den skal også være utstyrt med en kraftig prosessor som blant annet gjør det mulig å kjøre flere apper samtdig og oppskalere strømmevideo til 8K-oppløsning på direkten.

Samsung skryter også av lyden, som skal være den beste selskapet har hatt i en flat-tv noensinne.

Tynn, men ikke tynnest

Modellserien, som har fått navnet Q950, består av TV-er som i seg selv også svært slanke, bare 15 millimeter, og like tynne over det hele. TV-ene kommer i størrelser på 65, 75 og 85 tommer.

Det er imidlertid modeller på markedet som er tynnere. LG sine Wallpaper-modeller, der 65-tommeren i 2019-kolleksjonen måler kun 3,8 millimeter i dybden, er tynnest akkurat nå. W-modellene benytter et OLED-panel som er enklere i oppbygningen enn Samsungs QLED-panel, noe som er hovedårsaken til at LG har kunnet lage den så tynn.

Og mens sistnevnte har en prislapp som starter på rundt 55.000 norske kroner, har vi foreløpig ikke fått noe prisinformasjon om den kommende rammeløse modellen fra Samsung. Vi tipper den kommer til å ligge ganske så høyt på prisstigen i starten, men som vi vet, synker TV-prisene ofte raskt.

SLANK: TV-en er bare 1,5 cm tykk og har fått en fot som kan minne om den du finner på mange PC-skjermer. Foto: Samsung
SLANK: TV-en er bare 1,5 cm tykk og har fått en fot som kan minne om den du finner på mange PC-skjermer. Foto: Samsung Vis mer

Presenterte høykant-TV og kjempe-TV

Samsung viste også fram flere andre, spennende TV-konsepter på søndagens forhåndstitt. En av dem, The Sero, er en TV som enkelt kan roteres til å stå på høykant. Undersøkelser viser at svært mange filmer med mobilene sine i stående format, og dermed kan man nyte disse klippene på TV-en i full størrelse.

The Sero har vært på markedet i Korea siden i fjor vår, men skal nå altså være klar for resten av verden.

TV I MOBILFORMAT: Å filme på høykant er nå helt innafor, når TV-en kan roteres på denne måten. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TV I MOBILFORMAT: Å filme på høykant er nå helt innafor, når TV-en kan roteres på denne måten. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Samsung viste også fram en kjempe-TV basert på selskapets microLED-teknologi, på hele 292 tommer. Dermed lever den virkelig opp til navnet sitt - The Wall. Disse TV-ene er modulbaserte, og kan derfor bygges i nær sagt formater og størrelser.

I likhet med OLED genererer hver microLED-piksel sitt eget lys, og piksler i områder som skal være sorte, skrus ganske enkelt helt av. Det sørger for at sort blir helt sort, og siden det ikke er noe panel som må gjennomlyses, forsvinner problemer med avtakende lysstyrke og fargeforvrengninger når bildet betraktes fra sidene.

GIGANTISK: Hele 292 tommer måler denne skjermen fra hjørne til hjørne. Bildekvaliteten er slående god. Foto: Bjørn Eirik Loftås
GIGANTISK: Hele 292 tommer måler denne skjermen fra hjørne til hjørne. Bildekvaliteten er slående god. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Ut fra det vi fikk presentert søndag kveld, er bildekvaliteten på microLED-TV-er enormt bra og definitivt på høyde med, om ikke bedre enn det beste vi har sett av OLED, blant annet med perfekt sortnivå og lysstyrke på inntil 5000 nits. Samsung har klokkertro på at TV-er basert på teknologien blir å regne med i premium-segmentet om noen år.

Den enorme TV-en kommer imidlertid neppe i normal handel med det første, men en modell på 150 tommer og helt rammeløs design, blir muligens tilgjengelig i 2020 - for dem med ekstra tykke lommebøker.

NESTEN RAMMELØS: Samsungs USA-sjef Joe Stinziano, presenterer selskapets nye QLED-TV, som nesten er rammeløs på tre av fire sider. Foto: Bjørn Eirik Loftås
NESTEN RAMMELØS: Samsungs USA-sjef Joe Stinziano, presenterer selskapets nye QLED-TV, som nesten er rammeløs på tre av fire sider. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Klar trend

Vi forventer å se flere store TV-er og TV-er med svært tynne rammer de neste dagene, og vi gleder oss til verdens nest største TV-produsent, LG, viser fram sine nyheter til oss mandag morgen, lokal tid.

Det er imidlertid ikke bare TV-produsentene som jobber for å bli kvitt rammene på sine produkter. Også mobilbransjen, og sist også PC-bransjen, synes tykke rammer hører gårsdagen til. Ta bare en titt på denne CES-nyheten fra Dell:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer