Mobil:

Samsung lanserer Galaxy S20, S20+ og S20 Ultra

Den nye toppserien omfatter tre mobiltelefoner - inkludert et flaggskip med kamera helt utenom det vanlige.

SPRØTT: Zoomen på Samsung Galaxy S20 Ultra er bedre enn vi har sett på noen annen mobiltelefon. Video: Dinside.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ryktene om Samsungs nye mobil-toppserie har versert lenge, og etter S, S2, S3, S4, S5, S6, S7, S8, S9 og S10, var det naturlig å tenke seg at navnet denne gangen ble S11. Det ble det imidlertid ikke. Samsung hopper nå galant over ni generasjoner, og lanserer nå Galaxy S20. Det sier litt om forventningene til den nye toppserien.

Dinside var blant de utvalgte mediene som var invitert til å ta og føle på de nye mobilene, som består av modellene Galaxy S20, S20+ og S20 Ultra, under en forhåndstitt i München i begynnelsen av måneden.

5G på plass

Alle de tre medlemmene er klare for femte generasjon mobilnettverk, 5G, som blant annet byr på svært raske dataoverføringshastigheter. Utrulling av 5G er ventet å starte i Norge i år, og kommer til å bli viktigere og viktigere i årene som kommer.

En versjon av S20 som kun har støtte for 4G, vil også bli tilgjengelig, men det er usikkert om den kommer i salg i Norge.

OPPDATERT: Vi har fått bekreftet fra Samsung at 4G-utgaven vil bli tilgjengelig også i Norge.

TRESS: De tre modellene i S20-serien er (fra venstre) S20 Ultra, S20+ og S20. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TRESS: De tre modellene i S20-serien er (fra venstre) S20 Ultra, S20+ og S20. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Prima 120 Hz-skjerm

Skjermene er av typen Dynamic AMOLED og samtlige har en lett buet form på sidene, men den går ikke så langt ned som på forgjengeren S10. Vårt førsteinntrykk er at den nye avgrensningen virker mer hensiktsmessig og fører til færre utilsiktede skjermberøringer.

STOPPER TIDLIGERE: Skjermene avsluttes litt før på sidene enn før, og det synes vi bare er positivt. Foto: Bjørn Eirik Loftås
STOPPER TIDLIGERE: Skjermene avsluttes litt før på sidene enn før, og det synes vi bare er positivt. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Skjermene dekker nå så å si hele fronten, bare et lite hull øverst avslører frontkameraet.

TITT TEI: Som på de nye Galaxy Note-telefonene, titter frontkameraet fram gjennom et lite hull øverst på skjermen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TITT TEI: Som på de nye Galaxy Note-telefonene, titter frontkameraet fram gjennom et lite hull øverst på skjermen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Kombinasjonen AMOLED, pikseltetthet på inntil 563 pr tomme (Galaxy S20), 120 Hz oppfriskningshastighet og støtte for HDR+, sørger for en opplevd skjermkvalitet som vi trygt kan plassere i øvre sjikt. 120 Hz betyr bedre flyt i alt fra tekstskrolling til spilling, men krever samtidig litt mer prosessorkraft og dermed også strøm. Derfor er 60 Hz standard, og du må aktivere 120 Hz manuelt i menyen.

S20, som er den fysisk minste av de tre, har en skjerm på 6,2 tommer, mens skjermen på S20+ er på 6,7 tommer. Topputgaven, S20 Ultra, har den største skjermen - på hele 6,9 tommer. Oppløsningen er den samme på alle tre, 1440 x 3040 piksler.

Med så stor skjerm skulle man kanskje tro at S20 Ultra var et beist av en mobiltelefon, men formatet er egentlig svært håndterbart. Bredden er nemlig ikke mer enn 76 millimeter, men den er høy (166,9 millimeter), noe som forklarer de mange tommene. Tykkelsen er 8,8 millimeter. Vektnåla stopper på 220 gram.

LIGGER GODT I HÅNDA: Samsung Galaxy S20 Ultra er stor, men absolutt svært håndterbar. Foto: Bjørn Eirik Loftås
LIGGER GODT I HÅNDA: Samsung Galaxy S20 Ultra er stor, men absolutt svært håndterbar. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Et stort kameraløft

Det er også S20 Ultra som har det mest avanserte kamerasystemet av de tre, og av alle egenskapene er det utvilsomt dette som imponerte oss noe vanvittig under forhåndstitten.

FIRE KAMERAER BAK: Ved hjelp av å kombinere flere forskjellige teknikker, kan S20 Ultra zoome hele 100x. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FIRE KAMERAER BAK: Ved hjelp av å kombinere flere forskjellige teknikker, kan S20 Ultra zoome hele 100x. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Ultra har nemlig hele fem kameraer. Et «selfie-kamera» på 40 megapiksler (f/2.2) som også brukes til ansiktspålogging, sitter i fronten, men det er klyngen av objektiver på baksiden som virkelig er interessant. Her sitter ett ultravidvinkelkamera på 12 megapikler (f/2.2), et vidvinkelkamera på hele 108 megapiksler (f/1.8) med optisk stabilisator og ett med teleobjektiv på 48 megapiksler (f/3.5) med optisk stabilisator, samt et dybdekamera som kan «se» hvor nært og langt borte objekter i bildeflaten befinner seg.

Disse, kombinert med en såkalt «10x Hybrid Optic Zoom», større bildebrikke og nye teknikker for å fange mer lys, gjør det mulig å zoome til hele 100x. Vi fikk prøve dette i praksis, og kan bekrefte at det er mulig - men resultatet på 100x ble verken spesielt detaljrikt eller vakkert. Men fram til 30x er det vanskelig ikke å la seg imponere:

30X: De to bilene i den lille firkanten kommer plutselig så tett på at man ikke har noen problemer med å lese skiltene, for eksempel. Foto: Bjørn Eirik Loftås
30X: De to bilene i den lille firkanten kommer plutselig så tett på at man ikke har noen problemer med å lese skiltene, for eksempel. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Disse bildene blir imidlertid ikke i full oppløsning. Du kan ta bilder med full oppløsning (108 megapiksler), men de vil ha fast brennvidde. Heldigvis er kvaliteten såpass god at disse bildene blir svært detaljrike, og du kan zoome inn på dem i etterkant, trykke på utløserknappen og lage nye, skarpe bilder av ganske små utsnitt. I videoen øverst vil du se et eksempel på akkurat dette.

Lovende nattfotografering

Vi fikk dessverre ikke muligheten til å prøve mobilkameraene på kvelden, men Samsung gjør et nummer av at natt-egenskapene også skal også være kraftig forbedret fra tidligere, blant annet takket være større bildesensor. Vi gjorde imidlertid noen forsøk på å ta bilder av objekter inne i et mørkt skap, men selv om resultatene så lovende ut, må vi kjøre sammenligninger med flaggskipene fra konkurrentene før vi kan si noe om styrkeforholdet.

S20 og S20+ er utstyrt med noe enklere kameraløsninger, men det er fortsatt mulig å zoome 30x på begge to. Maksimal oppløsning på bilder tatt med disse, er 64 megapiksler.

FORSKJELLIGe: Kameraløsningen er mest avansert på S20 Ultra (til høyre). Foto: Bjørn Eirik Loftås
FORSKJELLIGe: Kameraløsningen er mest avansert på S20 Ultra (til høyre). Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Filmer i 8K

Alle de nye modellene har fått en ny og kraftigere prosessor (Exynos 990 med åtte kjerner), noe som også gjør det mulig å filme i 8K. Det betyr inntil fire ganger større detaljrikdom enn 4K og hele 16 ganger mer enn full HD. Foreløpig er det ikke mange som har TV-er som klarer å gjengi så høyoppløst materiale, men antallet vil stige raskt de nærmeste årene. YouTube har allerede støtte for 8K-innhold.

Det er også mulig å hente stillbilder fra 8K-videoen dine, som potensielt kan bli til meget detaljrike bilder på 33 megapiksler. Du trykker ganske enkelt på utløser-knappen mens du spiller av videoen, og vips - så lagres det aktuelle stillbildet til kamerarullen.

En fiffig kamerafunksjon som også bør nevnes, er Single Take Mode, som bruker alle hovedkameraene samtidig til å fange videoer eller ta bilder, og så kan du i etterkant velge hvilke du vil beholde - eller du kan lage en kollasj av alle sammen. Dette er en funksjon som kanskje spesielt er myntet på deling og sosiale medier.

SINGLE TAKE MODE: Bruk alle kameraene hver for seg på én gang. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SINGLE TAKE MODE: Bruk alle kameraene hver for seg på én gang. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

PC-spesifikasjoner

Alle mobiltelefonene er utstyrt med arbeidsminne og lagringsplass som vi for kort tid siden kun forbandt med PC-er. S20 og S20+ er utstyrt med 8 eller 12 GB RAM og 128 GB lagringsplass. S20+ kan også leveres med 512 GB lagringspass, men denne blir foreløpig ikke tilgjengelig i Norge.

På S20 Ultra, som vi tipper kommer til å bli bestselgeren i Norge, vil det være 12 eller 16 GB RAM og lagringsplass på 128 GB. I andre markeder blir også 256 og 512 GB-versjoner tilgjengelig.

Lagringsplassen kan i alle tilfeller bygges ut, takket være microSD-kortleseren som støtter kort på inntil 1 terabyte.

Forbedret batteri og lading

Batteriet har en kapasitet på 4000 mAh på S20, 4500 mAh på S20+ og 5000 mAh på S20 Ultra. Sistnevnte leveres med en hurtiglader som skal kunne lade batteriet til 50 prosent kapasitet på 30 minutter. Hastigheten på den trådløse ladingen skal også være forbedret, takket være standarden Fast Wireless Charging 2.0.

Du kan for øvrig dele batterikapasitet trådløst med andre mobiler, ved å legge dem inntil hverandre (Wireless PowerShare).

Samtlige av modellene er vann- og støvtette i henhold til IP68-sertifiseringen.

Priser og tilgjengelighet

Og så var det prisene da. Det er ikke bare spesifikasjonene som begynner å minne om PC-er i premiumsegmentet, det gjør også prisene. Ifølge Samsung vil innstegsmodellen, S20 med 128 GB lagringsplass og 4G-støtte, koste 9.490 kroner veiledende. 5G-versjonen vil koste 10.490 kroner.

S20+ vil koste 11.490 kroner, mens S20 Ultra vil koste 14.490 kroner. Alle med 128 GB kapasitet.

Samtlige modeller kommer i flere forskjellige fargekombinasjoner og kan bestilles fra 13. mars. De ventes imidlertid ikke i butikkene før mot slutten av måneden, Dinside er lovet testeksemplarer senere denne uka, og satser på å ha test klar så snart telefonene er tilgengelig i butikkene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer