Samsung lanserer SSD med kapasitet på svimlende 30.000 gigabytes

Mer enn dobbelt så høy kapasitet som verdens største harddisk, og i en mye mindre innpakning.

ROMSLIG SSD: Med kapasitet på over 30 TB, er dette verdens desidert romsligste SSD. Foto: Samsung
ROMSLIG SSD: Med kapasitet på over 30 TB, er dette verdens desidert romsligste SSD. Foto: Samsung Vis mer
Publisert

Samsung har nettopp lansert verdens største SSD som er klar for masseproduksjon. Modellen PM1643 har en kapasitet på hele 30,72 terabytes, nok til å få plass til 5.700 filmer i full HD, skriver selskapet i en pressemelding.

Liten tass

Og utrolig nok: SSD-en kommer i 2,5 tommer formfaktor, altså tilsvarende de små harddiskene du finner i mange bærbare PC-er.

SSD-en er imidlertid en del tykkere enn de fleste harddisker, så det er slett ikke sikkert den hadde fått plass i din PC, i hvert fall ikke hvis den er av den slanke sorten.

Men så er da heller ikke SSD-en myntet på forbrukermarkedet, men på servere i store selskaper som har behov for lynrask lagring og høye kapasiteter.

Takket være SAS-grensesnittet, lover Samsung at lesehastigheten kan komme opp i 2,1 GB i sekundet og skrivehastigheten 1,7 GB i sekundet - men dette grensesnittet er også optimalisert for å håndtere mange brukere samtidig.

Parkerer harddisken

Med denne kapasiteten har SSD-en omsider parkert harddisken. I skrivende stund har den rommeligste harddisken plass til 14 terabytes med data, altså godt under halvparten av SSD-en fra Samsung.

Den produseres av konkurrenten Western Digital, og kommer kun i den større 3,5 tommer formfaktoren, altså standard harddisk-størrelse for stasjonære PC-er og servere.

Ny generasjon

Og selv om SSD-en ikke er myntet på forbrukermarkedet, kan det bli endring i tiden som kommer. Ifølge Samsung markerer nemlig dette starten på en helt ny generasjon SSD-er, og som alltid er det bedriftsmarkedet (enterprise) som er målgruppen i starten. De lover samtidig at SSD-en kommer i flere andre kapasiteter, fra 800 GB til 7,86 TB senere i år.

Prisene er imidlertid ikke klare ennå, men erfaringsmessig vil de ligge meget høyt i starten. Til sammenligning koster den SSD-en med høyest kapasitet som allerede er på markedet, Micron 9200 på 11 terabytes, fra rundt 50.000 kroner, ifølge Prisjakt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer