Samsung lanserer «udødelig» SSD-lagring

Kan løse et av de største problemene med dagens, lynraske lagringsbrikker.

NY TEKNOLOGI: De nye SSD-brikkene til Samsung er ikke bare lynraske, de skal også være udødelige. Foto: Samsung
NY TEKNOLOGI: De nye SSD-brikkene til Samsung er ikke bare lynraske, de skal også være udødelige. Foto: Samsung Vis mer
Publisert

Dette er spennende! Samsung har annonsert det som ifølge selskapet er SSD-brikker som «ikke kan dø».

En av ulempene med de raske SSD-ene kontra de gamle harddiskene, er at levetiden er noe kortere, men det kan snart være historie – avhengig når Samsungs nye SSD-er blir tilgjengelig for hvermansen.

For det, samt pris, ønsker selskapet så langt ikke å avsløre. Det vi vet er at de nye SSD-brikkene først og fremst er tiltenkt bedrifter og store datasentre, men det er naturlig å tro at teknologien også blir tilgjengelig for vanlige forbrukere med tiden.

Spennende teknologi

Hvis kun én (av flere hundre) NAND-brikker i en vanlig SSD feiler, risikerer du at hele disken går i stykker.

Slik er det altså ikke med de nye brikkene til Samsung, og den store nyheten er FIP-teknologien (fail-in-place) som kan oppdage defekte NAND-brikker på SSD-en og skanne etter hva som er galt. For deretter å flytte dataene til fungerende brikker.

«For eksempel, hvis det oppdages en feil i en av de 512 NAND-brikkene i en SSD på 30,72 TB, vil FIP-programvaren automatisk aktivere feilhåndteringsalgoritmer på brikkenivå samtidig som brikken opprettholder det samme, høye ytelsen», skriver Samsung i en pressemelding.

Brikkene blir for øvrig tilgjengelig i versjoner fra 800 gigabyte til 32,72 terabyte (=1000 gigabyte).

Samsung lanserer «udødelig» SSD-lagring

Raske er de også

De nye, «udødelige» brikkene drar også nytte av det nye PCIe 4.0-grensesnittet som kan levere forrykende overføringshastigheter. Det gjør at SSD-ene kan oppnå teoretiske hastigheter på 3800 MB/s (Megabyte per sekund) i sekvensiell lesehastighet og hele 8000 MB/s sekvensiell skrivehastighet.

Til sammenlikning ligger de lynraske SSD-ene i MacBook Pro (2018-modell) på rundt 3200 MB/s sekvensiell lesehastighet og skrivehastighet på på opptil 2200 MB/s.

Som nevnt over, er det to ting vi ikke vet: pris og tilgjengelighet. Du gjør nok lurt i å anta at det vil ta noen år før prisene er på nivå med dagens brikker med tilsvarende kapasitet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer