Samsung lanserer XP941

Mye raskere og mye mindre enn standard SSD-er.

Den kan minne om en vanlig RAM-brikke, men det er et lagringsmedium med kapasitet på inntil 512 GB - og med en hastighet vi aldri har sett før. Foto: Samsung
Den kan minne om en vanlig RAM-brikke, men det er et lagringsmedium med kapasitet på inntil 512 GB - og med en hastighet vi aldri har sett før. Foto: Samsung Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lagring av data skjer oftere og oftere til såkalt flash-basert minne, og ikke til mekaniske, roterende harddisker og optiske plater. Dette har mange store fordeler, ikke minst når det gjelder hastighet.

Derfor velger stadig flere en PC der harddisken er byttet ut med SSD - Solid State Drive. Spesielt når man går for en tynn og lett maskin er det ofte SSD som gjelder.

Les deg opp: Alt du bør vite om SSD

Når grensesnittet blir en flaskehals

De fleste SSD-er har en utforming og størrelse lik 2,5" harddisker, og de kommuniserer via SATA-grensesnittet. Det er derimot ingenting ved SSD-konseptet som skulle tilsi at de skal behøve å oppta like stor plass i PC-en som en mekanisk harddisk. Derfor har langt mindre SSD-er myntet på mSATA-spor blitt stadig mer vanlig, spesielt i de tynneste bærbare.

De minste SSD-ene som har vært på markedet så langt, har kommunisert via mSATA-grensesnittet. Denne måler 5 x 3 cm. Foto: Kingston
De minste SSD-ene som har vært på markedet så langt, har kommunisert via mSATA-grensesnittet. Denne måler 5 x 3 cm. Foto: Kingston Vis mer


Nå er imidlertid hastigheten kommet til et nivå der SATA blir en flaskehals, og da gjelder det å ta i bruk nye kommunikasjonskanaler. Fra før har vi sett flere eksempler på på SSD-er beregnet for PCI Express-spor i stasjonære PC-er. Nå har Samsung også startet produksjonen av små, nesten helt flate SSD-er beregnet for PCI Express-spor i bærbare PC-er, først og fremst såkalte Ultrabooks (svært tynne og lette PC-er).

Les også: Hva skjer med SSD-prisene?

Flere ganger raskere

Foruten å oppta bare en brøkdel av plassen til en standard SSD, er XP941-serien svært rask. Maks lesehastightet er hele 1,4 GB pr sekund, som er mer enn 2,5 raskere enn de raskeste SATA-baserte SSD-ene, skriver Engadget.

Dette er så raskt at man kan flytte 500 GB med data på bare 6 minutter. En relativt rask harddisk ville brukt minst 40 minutter på samme jobben, skriver Samsung i en pressemelding.

Skrivehastigheten er ikke oppgitt, men vi antar at den ligger noe lavere.

Allerede på markedet?

Størrelsen er 80 x 22 mm, og vekten beskjedne 6 gram. Kapasiteten på SSD-ene er 128, 256 og 512 GB, og den skal med stor sannsynlighet allerede være på plass i nye MacBook Air, skriver Engadget. Dette er imidlertid ikke bekreftet av Samsung.

Her finner du våre ferske SSD-tester.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer