Samsung Slim Portable Blu-ray Writer SE-506AB

Mangler PC-en din optisk stasjon, eller vil du lese Blu-ray-plater på Mac-en din? Da bør du vurdere en ekstern Blu-ray-brenner med støtte for plater med 128 GB kapasitet, for nå har prisene blitt spiselige.

Ekstern leser og brenner for rubb og rake av plateformater, til 800 kroner. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Ekstern leser og brenner for rubb og rake av plateformater, til 800 kroner. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke til å stikke under stol at plate-formatet har sett bedre dager, og i en tid da datamaskinene stadig blir tynnere velger mange PC-produsenter å kutte ut platene helt.

Hvis du tenker etter har sikkert behovet for å lese CD-er og DVD-er på PC-en blitt mye mindre med årene. Men behovet er neppe eliminert, filmer distribueres fortsatt i hovedsak på fysiske plater, og drivere til ny maskinvare kommer fortsatt oftest på en plate. Og hva med sikkerhetskopiering?

Les også: TEST: Lynraske minneplugger

Inntil 128 GB på én plate

BD-leiren gjør i disse dager nye framstøt for å gjøre formatet aktuelt igjen, også til backup-formål. Vi tenker da i hovedsak på BDXL-formatet, også kalt BD-QL (kvadruppel lag). Dette muliggjør brenning av plater med 100 og 128 GB kapasitet. Foreløpig er tilgjengeligheten på slike plater mildt sagt dårlig, men med stadig synkende priser på brennere kan dette endre seg.

Løsningen for mange blir å velge en ekstern løsning, og da kan Samsung SE-506AB være en meget smart investering. Den leser og brenner nemlig rubb og rake av Blu-ray-, DVD- og CD-plater, inkludert de nye BDXL-platene.

Den leser og brenner BD-plater i inntil 6x hastighet, DVD-er i 6x og CD-er i 24x. Brenneren kobles ganske enkelt til en ledig USB 2.0-port, og installeres i Windows uten behov for drivere. Den får all den strømmen den trenger via USB-porten. Brenneren fungerer også på Mac.

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Fyldig program-pakke

For å spille av Blu-ray- og DVD-filmer, samt lage egne filmer og brenne til plate, følger det med en fyldig programpakke fra CyberLink.

Brenneren koster fra rundt 800 kroner, og fås kjøpt i flere av de store nettbutikkene.

Les også: Pioneer med billig BDXL-brenner

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer