Begynnelsen på slutten for fysisk film?

Samsung stopper produksjon av 4K Blu-ray-spillere

- I praksis har de annonsert at de trekker seg ut av Blu-ray-bransjen, mener tekno-nettsted.

Samsungs første 4K Blu-Ray spiller het UBD-K8500, og ble lansert i Europa i begynnelsen av 2016. Foto: Øyvind Paulsen
Samsungs første 4K Blu-Ray spiller het UBD-K8500, og ble lansert i Europa i begynnelsen av 2016. Foto: Øyvind Paulsen Vis mer
Publisert

Selv om vi for to år siden skrev at salget av filmer på fysiske medier oppsiktsvekkende nok var på vei opp, har trenden de siste årene vært klar: vi strømmer heller filmer og TV-serier enn å stappe inn en DVD- eller Blu-ray-plate i en spiller.

Nå har en av verdens dominerende produsenter av slikt utstyr, Samsung, trolig satt nok en spiker i kista for de fysiske platene:

Selskapet bekrefter nemlig overfor Forbes at de ikke lenger vil lage nye 4K Blu-ray-spillere, kan vi lese i The Verge. Samtidig har Cnet fått bekreftet at de også stopper produksjonen av flere av sine vanlige 1080p Blu-ray-spillere (full HD).

Tror det er over

- Teknisk er det fremdeles en mulighet for at Samsung vil fortsette å produsere eksisterende Blu-ray-spillere de neste månedene eller årene - selskapet har fremdeles en del modeller til salgs, skriver The Verge.

- Men i praksis kan Samsung ha kunngjort at de trekker seg ut av Blu-ray-bransjen, mener de.

Det samme skal en annen Blu-ray-produsent, Oppo, allerede ha gjort i april i fjor.

Satset stort

Samsung var først ute med 4K Blu-ray-spillere tilbake i 2016.

En rapport fra analyseselskapet Nielsen fra andre kvartal i 2018 viste imidlertid at bruken av fysiske plater var nedadgående, og de brukte nettopp Blu-ray- og DVD-spillere som eksempel.

I 2018 hadde 66 prosent av en TV-tittende husholdning en DVD/Blu-ray-spiller, mot 72 prosent året før. Dette var riktignok i USA. Ifølge rapporten så den gjennomsnittlige amerikaneren bare 5 minutter daglig på TV med en slik spiller, klart minst i forhold til alle andre medier.

MINST POPULÆRT: Amerikanere brukte minst tid på TV- og filmtitting via DVD/Blu-ray-spiller i 2018, og det stod dårlig til allerede i 2017. Foto: Nielsen
MINST POPULÆRT: Amerikanere brukte minst tid på TV- og filmtitting via DVD/Blu-ray-spiller i 2018, og det stod dårlig til allerede i 2017. Foto: Nielsen Vis mer

Er det en annen grunn?

Cnet spekulerer i om Samsungs avgjørelse om å droppe ut av Blu-ray-segmentet kan være at formatstøtten har ligget etter resten av bransjen.

- I stedet for å støtte Dolby Vision, laget Samsung sin egen versjon av HDR10, kalt HDR10+, som ble laget for bruk til både strømming og fysiske medier, skriver Cnet.

På årets CES-messe i Las Vegas annonserte Sony en ny 4K Blu-ray-spiller, kalt M2, med støtte for Dolby Vision.

Dinside kommer tilbake med mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer