SDXC åpner for ekstrem kapasitet

SD-kort med 2 terabytes kapasitet kan snart være en realitet. Første forsmak er et 64 GB kort straks settes i produksjon.

Publisert
Sist oppdatert

Minnekort av typen SD har hele 80% markedsandel i fotoapparater, minnekortbaserte videokameraer og mobiler, og finnes i forskjellige størrelser og kapasiteter.

Foreløpig er det kort av typen SDHC (Secure Digital High Capasity) som rommer mest, inntil 32 GB. Der stopper det også, for standarden er ikke spesifisert til å romme mer enn nettopp 32 GB.

I vinter meldte imidlertid The SD Foundation, gruppen av produsenter som står bak SD-standarden, om et nytt kort kalt SDXC (eXtended Capacity), som vil støtte kapasiteter på inntil 2 terabytes - og med langt høyere bushastighet enn nåværende SD/SDHC-kort.

Et format for fremtiden

Kortene skal være så raske at de blant annet skal kunne takle å lagre minst 6 bilder i svært høy oppløsning pr sekund fra raske speilreflekskameraer, samt ekstremt høyoppløselig video uavbrutt og helt uten hakking.

For de teknisk interesserte: lese/skrive-hastigheten på de første kortene ligger på 35 MB pr sek (skriv) og 60 MB pr sek (les), men begge skal i følge spesifikasjonene kunne økes til inntil 300 MB pr sekund på sikt. Det betyr i tilfelle høyere hastighet enn de fleste harddisker byr på i dag. Filsystemet som vil bli brukt er exFAT.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer