Video fra ett bilde

Se - video av Mona Lisa!

Samsungs kunstige intelligens imponerer.

IMPONERENDE: Ved å bruke ett bilde av Mona Lisa, klarer Samsung å lage relativt troverdig video. Se eksempel lenger ned. Foto: Samsung AI Center
IMPONERENDE: Ved å bruke ett bilde av Mona Lisa, klarer Samsung å lage relativt troverdig video. Se eksempel lenger ned. Foto: Samsung AI Center Vis mer
Publisert

I fjor skrev vi om et nytt fenomen på nett – såkalte «Deepfakes», der man ved å ha nok bilder av en person, kunne putte vedkommendes ansikt inn i en video og dermed erstatte en annen.

Populært var det for eksempel å erstatte en av skuespillerne i en film med Nicholas Cage, som under, der herr Cage har fått rollen som Lois Lane:

Og det var såpass overbevisende at vi bare måtte konkludere med at man ikke lenger kan tro på videoer man ser på nett - på samme måte som man alltid må ha en liten «Kan det være photoshoppa?» i tankene når man ser et oppsiktsvekkende bilde.

Dermed ble også Deepfakes en av teknologiene som imponerte oss mest i 2018.

Trenger bare ett

Nå har Samsungs senter for kunstig intelligens i Moskva dratt den enda et hakk lenger. De har nemlig utviklet en metode for å lage «levende portretter», der man faktisk bare trenger ett bilde for å gjøre bildet om til en ganske troverdig video, og som eventuelt kan gjøres enda mer troverdig om man har flere.

Mona Lisa finnes det som kjent bare ett bilde av, men sjekk hva Samsungs algoritmer klarer å få til bare med det ene bildet:

Imponerende, eller hva?

Rapporten, Few-Shot Adversarial Learning of Realistic Neural Talking Head Models, kan leses på arvix.org, men er selvsagt svært avansert i språket og ikke akkurat myntet på hvermansen.

Trenes opp

I prinsippet har Samsung brukt nevrale nettverk og trent opp systemet ved å analysere tusenvis av videoklipp av folk som snakker. De har sporet de ulike delene av hodet, bevegelser og mimikk. Her har Samsung brukt det offentlig tilgjengelige VoxCeleb-datasettet for å trene opp løsningen.

Dermed har de klart å generere modeller for hvordan menneskers ansikter beveger på seg, og som da kan appliseres på stillbilder.

I videoen under ser du flere eksempler:

Vis mer Vis mer

App-tips: Mug Life

Om du synes dette var stilige saker, tipser vi deg om iOS-appen Mug Life, som lar deg lage videoer av stillbilder - også på en ganske overbevisende måte.

Under ser du for eksempel et stillbilde av kollega Martin som jeg har animert med Mug Life-appen:

Den kan du laste ned gratis fra App Store, men noen av funksjonene koster penger å låse opp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer