Brannfarlige MacBook Pro-batterier

Se hvordan batteriet kan ese ut

Apple tilbakekalte maskinene tidligere i år.

VOKSER: Motors sjefsredaktør Espen Stensruds Macbook begynte å bule. Dette var årsaken. Video/Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før sommeren utstedte Apple en tilbakekalling av MacBook Pro-maskiner med 15-tommer skjerm solgt mellom september 2015 og februar 2017.

Årsaken var problemer med overoppheting av batteriene.

- Kvalifiserer din MacBook Pro til ordningen, slutt å bruke maskinen og følg instruksjonene for å få batteriet erstattet, skrev Apple på sine supportsider.

Ifølge Apple var et «begrenset» antall maskiner rammet, men med tanke på tidsrommet ble det spekulert i at det dreide seg om ganske mange maskiner.

Forbudt å ha med på flyet

Som et resultat innførte amerikanske luftfartsmyndigheter et rutinemessig forbud mot å ha med maskiner omfattet av tilbakekallingen ombord på fly, både som håndbagasje og innsjekket bagasje.

EU gikk ikke så langt som å innføre et forbud, men satte som krav at maskinene skulle skrus av og ikke brukes under flyvning, skriver Business Insider.

De ulike flyselskapene har satt egne regler for hva de har tillatt. Noen har hatt totalforbud (TUI og Thomas Cook), mens andre har tillatt passasjerer å ta dem med i kabinen (Virgin Australia). Så har du Thai Airways som har latt passasjerer ta med maskinen kun dersom batteriet har blitt byttet ut.

Bytt batteri nå!

Apple tilbyr alle rammede MacBook Pro-eiere å bytte batteriet gratis. Vi har selv fått gjennomført dette raskt og problemfritt.

Hva som skjer dersom du ikke bytter batteriet, kan du se i videoen øverst i artikkelen. Motors sjefsredaktør Espen Stensrud opplevde plutselig at maskinen hans begynte å bule.

- Mac-en min ville ikke engang stå stabilt på bordet - den var helt bua i bånn, og jeg klarte ikke å lukke lokket ordentlig engang. Den var veldig varm, forteller han.

SVULMET OPP: Øverst ser du batteriet som svulmet opp. Det skal egentlig se ut som det flate batteriet nederst på bildet. Foto: Elias Kr. Zahl-Pettersen
SVULMET OPP: Øverst ser du batteriet som svulmet opp. Det skal egentlig se ut som det flate batteriet nederst på bildet. Foto: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Da han tok med maskinen til IT-avdeligen, fant de et batteri som hadde svulmet opp, noe som potensielt er farlig. Heldigvis gikk det bra denne gangen.

Slik går du frem

Du kan selv sjekke om du har krav på gratis batteribytte fra Apple ved å skrive inn serienummeret på maskinen din på denne nettsiden.

Dersom det er tilfellet, må du levere inn maskinen til et autorisert Apple-verksted, noe som kan ta et par-tre uker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer