Se mer på skjermen

Standardoppløsningen på 640 x 480 punkter som Windows installerer automatisk på VGA-skjermer, er ofte for liten til at man skal kunne se hele skjermbildet i dagens moderne programmer. Som regel er det mulig å endre oppløsningen slik at du får sett hele skjermbildet uten å måtte rulle.

Se mer på skjermen

Når du installerer Windows på PCen din, installeres oppløsningen 640 x 480 punkter. Dette betyr at det finnes 640 punkter per linje i skjermbildet og at bildet består av 480 slike linjer. Til sammen utgjør dette et rutenett med 307.200 punkter. Fargen på hvert av disse punktene avgjør hvilket bilde du ser på skjermen. Hvis du vil vite mer om oppløsning og bildepunkter, kan du sjekke denne artikkelen.

Bedre oppløsning

For å starte dialogboksen "Egenskaper for Display", kan du høyreklikke på et blankt område på skrivebordet, og velge Egenskaper. I dialogboksen velger du skillearket som heter Innstillinger. Du vil da se glidebryteren for skjermoppløsningen i panelet som heter "Skrivebordsområde".

Standarddriveren som Windows installerer, har ofte ikke støtte for noen annen oppløsning. Du må derfor sørge for at riktig skjermdriver er installert dersom glidebryteren for skjermoppløsning er "grået ut". Vi har tidligere beskrevet rutinen for å bytte skjermdriver. Klikk her for å lese artikkelen.

Når glidebryteren er aktivert, kan du dra i den med musen for å endre skjermoppløsningen. Hvor mange punkter du skal velge, avhenger av skjermen og skjermkortet som du har. I tabellen under vises en oversikt over hvilke oppløsninger som passer til de ulike skjermstørrelsene, og hvor mye hukommelse (RAM) skjermkortet må ha for å kjøre denne oppløsningen med det valgte antall farger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.