Svindel på Facebok

Se opp for kose-poster

Kan virke hyggelig og uskyldig, men du kan ryke på en smell.

BARE SØTT?: Bilder av søte hunder der brukere bes skrive navnet på hunden sin, kan være uskyldig nok, men sikkerhetsekspert advarer. Dette er en illustrasjon. Foto: Shutterstock
BARE SØTT?: Bilder av søte hunder der brukere bes skrive navnet på hunden sin, kan være uskyldig nok, men sikkerhetsekspert advarer. Dette er en illustrasjon. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Facebook er full av diverse butikktilbud, konkurranser og andre ting som er til for å engasjere brukere.

Noe av det er bare uskyldig moro, men også her er svindlere på ferde.

Ingenting er gratis

Nå advarer sikkerhetsselskapet KnowBe4 om en type meme-svindel på det sosiale nettverket.

Et eksempel kan være et innlegg med bilde av en søt hund, med spørsmål om hva hunden din heter. I noen tilfeller fristes det med premier til de som legger igjen svar.

– Svindlere vet at vi trigges av muligheten til å få noe gratis, og det er viktig å forstå at ingenting på internett er gratis. Slike innlegg kan se uskyldige ut, men svaret du gir kan være svært nyttig for svindlerne, sier sikkerhetsekspert Jelle Wieringa i IT-sikkerhetskonsernet KnowBe4 i en pressemelding.

Svindlerne kan for eksempel være ute etter informasjon for å finne ut av passordene dine eller informasjon for å svare på sikkerhetsspørsmål for nettkontoene dine.

De kan også ønske å samle informasjon som senere kan brukes til sosial manipulasjon gjennom for eksempel phishing. Fordi formålet med sosiale medier er å dele informasjon, er disse plattformene et nyttig verktøy for svindlere for å få tak i informasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.