Secondbrain samler alt

INTERVJU: Nordmenn står bak en av nettets mest spennende nyvinninger.

Publisert
Sist oppdatert
- Jeg ville lage en nettjeneste som hjalp deg å ha oversikt over alt.- Lars G. Teigen, Making Waves


- På ti sekunder, Lars - hva er Secondbrain?

Vi sitter i et lite kontorlokale nede ved Akerselva der tre unge menn skal vise oss sitt lille hjertebarn, som både selveste Mashable og Techcrunch, to av de største nettstedene som holder verden oppdatert på hva som rører seg på nettet, har skrytt av den siste måneden.

Lars trekker pusten og klokkes inn til noe over ti sekunder på å forklare det helt grunnleggende:

- Secondbrain er en innholdsplattform for å samle absolutt alt av innhold. Vi er den første komplette innholdsplattformen i verden, der du kan samle bokmerker, sosiale media og filer.

Secondbrain samler alt


Lars G. Teigen er en av grunnleggerne av firmaet Making Waves, som eier Secondbrain. Med seg på laget har han product manager Johan Høgåsen-Hallesby og community manager Audun Kjelsrup. Johan har Macbook Air. Alle tre har iPhone. Eventuelle web2.0-fordommer er med andre ord herved bekreftet.

Lars er engasjert når han får 30 bonussekunder til å fortelle om tjenesten. Han forteller om hvordan Secondbrain setter innholdet i sentrum; ikke det sosiale. Det sosiale klistres på innholdet som genereres av brukerne.

- Vi kobler alt sammen til ditt eget personlige bibliotek på Internett, forklarer Teigen. Man kan samle flere blogger, ta vare på bokmerker og mer til - alt i én oversikt. Når mange begynner å gjøre dette, blir vi verdens største bibliotek for Good Stuff.

Slik ser nettjenesten ut i dag.
Slik ser nettjenesten ut i dag. Vis mer


Tanken bak er at folk flytter innholdet sitt fra sin egen PC til nettet. Problemet er derimot at alt er spredt. Noen har bilder på Flickr, andre har videoer på YouTube, mens andre igjen velger å bruke Twitter for å sende beskjeder og del.icio.us for å ta vare på bokmerkene. Nyhetene leses på Google Reader, dokumentene ligger på Zoho - i det hele tatt er alt spredt, og det er mange kontoer å forholde seg til.

>> Les også: De 25 beste nettjenestene

. o O ( Okay, en ny Friendfeed ) var det første jeg tenkte på da jeg så tjenesten. Men Secondbrain er mer enn Friendfeed. Lars forklarer:

- Friendfeed er bare en temporær strøm. Secondbrain fokuserer på arkivering over tid - et bibliotek satt i system.

Han retter seg opp i stolen når vi spør om han vil demonstrere tjenesten for oss. Vi har selvsagt reklamert med videoinnslag både i artikkelen du leser nå, og gjengivelse av hele intervjuet i KLiKK som kommer neste fredag.

Vi lar således følgende video fortelle om hva tjenesten har å by på:Se hele intervjuet på KLiKK fredag 13. juni

- Hvordan kom du på denne idéen, da, Lars?

Førstehjernen bak Secondbrain forteller om bryllupsreisen, og hvordan han ved å lese en bok om meningen med livet ble inspirert til å løfte blikket. Han hang seg opp i vår evne til å overføre kunnskap, noe som har pågått i generasjoner på generasjoner. - Internett er en fantastisk stor hjerne, filosoferer Lars. - Jeg ville lage en nettjeneste som hjalp deg å ha oversikt over alt.

Jeg vil at du skal bruke Secondbrain fra du er sju til du er søtti (...) tenk hvor mye innhold det blir til sammen!


Ideen ble unnfanget midt på natten. Navnet likeså. Det gikk fem minutter fra Lars sovnet til han igjen våknet. Det bare måtte bli Secondbrain. Deretter bar det rett til PC-en for å registrere domenet. - Jeg vil at du skal bruke Secondbrain fra du er sju til du er søtti, sier han og gestikulerer med armene som om han først har fått en liten fisk og deretter en stor fisk. - Tenk hvor mye innhold det blir til sammen!

Vi har selvsagt ikke klart å unngå å legge merke til hypingen rundt beta 2 som kommer om én uke, der blant annet en Macbook Air ligger på bordet i premie til en av de som melder seg på tjenesten i disse dager. Hva kan vi vente oss av fremtidige versjoner var vi veldig nysgjerrige på.

>> Les også: Førsteinntrykk av Macbook Air

Lars og Johan peker på filopplasting som den største nyheten i beta 2. Alle får 1GB lagringsplass og kan dermed laste opp bilder og annet de måtte ønske å lagre hos Secondbrain. Det kommer også støtte for flere nettjenester, og etter hvert vil tjenesten støtte toveiskommunikasjon med de andre nettjenestene. Det betyr at et bilde du laster opp til Secondbrain også kan lastes opp til Flickr ved å huke av en kryssboks.

Noen av brukeren JKs collections.
Noen av brukeren JKs collections. Vis mer


Etter hvert vil det også komme flere sosiale funksjoner, med vennegrupper og dertil deling av innhold med noen, men ikke alle. Anbefaling av innhold basert på hva dine venner er helt klart noe det jobbes mot. Johan nevner smart collections, som kan sammenlignes med smart playlists i iTunes, der innholdet oppdateres dynamisk med nye elementer som inneholder visse nøkkelord. - En god collection er en drøm når du driver research, påpeker Teigen, og viser til en av powerbrukerne, JKs store samling av collections.

Det er også ett av temaene når vi spør hvordan Secondbrain skal tjene penger. Lars forestiller seg et scenario der tredjeparter kan inkludere collections fra Secondbrain på sine egne websider, der fortjenesten splittes mellom Secondbrain og brukeren som har laget lenkesamlingen. Men det er ikke alt - ved siden av tradisjonell annonsering har Secondbrain også god informasjon om hva du som bruker er interessert i, noe som blant annet avsløres av tagclouden under brukernavnet ditt. Dermed er det duket for skreddersydde annonser.

Secondbrain samler alt
Secondbrain samler alt


Gutta ser for seg at tjenesten vil forbli gratis, men at du kan oppgradere kontoen, for eksempel med mer lagringsplass, mot en avgift. I tillegg håper de at Secondbrain også kan brukes som et utgangspunkt for folk til å begynne å ta i bruk nye tjenester. Allerede får de betalt for medlemmer som verves til box.net, revver-videoer som spilles av, provisjon av salget hos Amazon som går via Secondbrain etc.

- Hvordan er det med sikkerheten?, skyter Per inn.

Der er det opp til tredjeparten, påpeker gutta - Flickr er for eksempel veldig flinke, som står for innloggingen i et eget vindu, spør deg om det er OK at Secondbrain får tilgang til dine data, og sender en token til Secondbrain som de kan bruke for å hente ut data.

Andre, for eksempel del.icio.us, har ikke et like godt system, og her må brukernavn og passord legges igjen hos Secondbrain, selv om de gjerne skulle ha sett at alle løste problemet like elegant som Flickr.

Secondbrain samler alt


De er opptatte av at vi skal få med oss alt til artikkelen. "Et viktig poeng er også at det du velger å flagge som privat på de andre tjenestene også blir privat hos oss", legger Johan til. "Dokumenter du velger å dele fra Google docs blir for eksempel flagget privat hvis ikke du endrer det selv."

Til slutt spør vi Lars om han har noen gode råd til de som eventuelt måtte brenne inne med en idé.

- Det er bare å gjøre det. Ikke stopp når det blir vanskelig, for det blir det garantert. Det beste rådet er å få på plass et godt team fra starten av. Et godt team får en middelmådig idé til å bli en suksess. Et dårlig team får ikke til noe med en _god_ idé en gang.

- Og få ut noe med en gang selv om det ser grisete ut - folk kommer med masse tips hele tiden, skyter Johan inn.

>> Les også: Test deg selv: Kan du bli din egen sjef?

Så vil tiden vise, da, om Lars' gutteromsidé kan bli en verdensomspennende megasuksess.

Vi vedder ikke i mot.

URL: http://www.secondbrain.com (husk at tjenesten fortsatt er i beta. Lars og de andre tar mer enn gjerne i mot feedback som kan være med på å gjøre nettjenesten bedre. Du kan sende ham en e-post på lars med det innlysende domenenavnet bak.)

Noen brukere:

Top users:
http://thedudedean.secondbrain.com/
http://compwoman.secondbrain.com/
http://katti.secondbrain.com/

Gjengen i Secondbrain:
http://lars.secondbrain.com/
http://johan.secondbrain.com/
http://audungk.secondbrain.com/

Undertegnede:
http://paljoakim.secondbrain.com/


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer