Viftestøy fra PC

Seks tips som gir deg stillere PC

Har du en PC som støyer? Da er du ikke alene. Heldigvis finnes det noen kjappe og enkle grep som kan redusere og noen ganger fjerne viftestøyen helt.

MYKJE LYD OG MYKJE VARME: Begynner PC-en å dra på årene, er faren for tiltakende viftestøy stor. Men det finnes håp. Illustrasjon: Bjørn Eirik Loftås
MYKJE LYD OG MYKJE VARME: Begynner PC-en å dra på årene, er faren for tiltakende viftestøy stor. Men det finnes håp. Illustrasjon: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er fortsatt slik at de fleste PC-er blir så varme at de trenger aktiv kjøling i form av vifter for å holde temperaturen nede. Og mange av oss opplever at PC-en støyer mer etterhvert som tiden går. Det er flere årsaker til dette, og de fleste går det an å gjøre noe med.

Tipsene under tar utgangspunkt i Windows 10, men flere av dem fungerer også i eldre utgaver av operativsystemet.

#1: Finn ut hva som belaster prosessoren

Seks tips som gir deg stillere PC

Høyreklikk på oppgavelinjen, velg Oppgavebehandling og Flere detaljer. Legg merke til om noen programmer belaster prosessoren ekstra mye.

Du kan stenge programmet ved å høyreklikke på det i listen, og velge Avslutt oppgave. Ofte vil prosessorviften senke hastigheten umiddelbart.

I dette tilfellet var det sikkerhetspakken fra McAfee som belastet prosessoren såpass at vifta gikk konstant:

Skjermdump: Dinside
Skjermdump: Dinside Vis mer

Avinstaller programmer som kjører i bakgrunnen, som du ikke trenger. Finn eventuelt andre, mindre krevende programmer du kan bruke i stedet. McAfee kan for eksempel erstattes av Windows Defender, som er standard i Windows 10.

#2: Sjekk om det har kommet oppdateringer fra produsenten

Seks tips som gir deg stillere PC

Nye drivere, BIOS-oppdateringer og standardprogrammer kan ha kommet i nye versjoner som retter feil og letter trykket på prosessoren. Ta en tur til produsentens supportsider og last ned oppdateringer av betydning.

Enkelte produsenter har lagt ved et program som kan gjøre slike sjekker og oppdateringer for deg automatisk.

Windows 10 oppdaterer seg selv, så det behøver du ikke å tenke på.

#3: Blås bort støvet

Seks tips som gir deg stillere PC

Sjekk om luftinntak på bærbare PC-er er tette av støv. Prøv å nappe bort støvdotter med en liten plast-pinsett. Noen ganger må du skru av bunnplaten for å få tilgang. Gjør du dette, kan du blåse bort støv i vifte og luftekanaler ved hjelp av trykkluft på boks. Slike bokser får du kjøpt overalt der selges teknisk utstyr.

Husk at en PC kan fungere nærmest som en støvsuger. Hold det rent og støvfritt rundt den, og unngå å legge den på tekstiler, tepper, puter og lignende under bruk - så slipper du at problemet gjentar seg med det første.

#4: Skru ned prosessorhastigheten

Seks tips som gir deg stillere PC

Dette er et fiffig og effektivt triks, men det er ganske ukjent. I Windows kan du faktisk skru ned prosessorhastigheten, noe som betyr mindre varmeutvikling og mindre kjølebehov. Om du skrur ned hastigheten til 80 prosent, er det ikke sikkert du vil merke særlig forskjell i ytelsen under normal bruk.

Trykk på søke-knappen på oppgavelinjen. Skriv Rediger strømstyringsplan og trykk enter. I boksen som dukker opp nå, trykker du på Endre avanserte strøminnstillinger. Nå blar du deg ned til Strømstyring for prosessor, og setter Høyeste prosessortilstand til for eksempel 80 prosent. Om det har noe effekt på viftestøyen, vil du merke det ganske umiddelbart.

Skjermdump: Dinside
Skjermdump: Dinside Vis mer

#5: Kjør en reinstallasjon/gjenoppretting av Windows

Seks tips som gir deg stillere PC

Gamle Windows-installasjoner er gjerne befengt med mye unødvendig bagasje i form av utrangerte programmer og drivere som kjører i bakgrunnen. Innimellom kan det være smart å ta en ordentlig opprenskning.

Du fikk kanskje en gjenopprettingsplate med PC-en da den var ny? Kanskje du laget en minnepinne med gjenopprettingsdata? Kopier ut alle brukerfilene du ønsker å ta vare på (bilder, dokumenter, filmer og lignende) og kjør en gjenoppretting.

Har du Windows 10, kan du dessuten laste ned installasjonsfilene fra Microsoft, og installere operativsystemet fra bunnen av. Det kan ofte gjøre underverker i forhold til viftestøy.

#6: Erstatt harddisken med en SSD

Seks tips som gir deg stillere PC

Dette kan virke som et drastisk inngrep, og det er også årsaken til at vi har satt det helt nederst i denne listen. Har PC-en din en mekanisk harddisk, er det ofte en betydelig støykilde, mens en ny og moderne SSD både er raskere og helt stillegående.

Her har vi beskrevet hele prosessen med å kopiere data og bytte ut harddisken med SSD.

Lykke til!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer