Viftestøy fra PC

Seks tips som gir deg stillere PC

Har du en PC som støyer? Da er du ikke alene. Heldigvis finnes det noen kjappe og enkle grep som kan redusere og noen ganger fjerne viftestøyen helt.

MYKJE LYD OG MYKJE VARME: Begynner PC-en å dra på årene, er faren for tiltakende viftestøy stor. Men det finnes håp. Illustrasjon: Bjørn Eirik Loftås
MYKJE LYD OG MYKJE VARME: Begynner PC-en å dra på årene, er faren for tiltakende viftestøy stor. Men det finnes håp. Illustrasjon: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er fortsatt slik at de fleste PC-er blir så varme at de trenger aktiv kjøling i form av vifter for å holde temperaturen nede. Og mange av oss opplever at PC-en støyer mer etterhvert som tiden går. Det er flere årsaker til dette, og de fleste går det an å gjøre noe med.

Tipsene under tar utgangspunkt i Windows 10, men flere av dem fungerer også i eldre utgaver av operativsystemet.

#1: Finn ut hva som belaster prosessoren

Høyreklikk på oppgavelinjen, velg Oppgavebehandling og Flere detaljer. Legg merke til om noen programmer belaster prosessoren ekstra mye.

Du kan stenge programmet ved å høyreklikke på det i listen, og velge Avslutt oppgave. Ofte vil prosessorviften senke hastigheten umiddelbart.

I dette tilfellet var det sikkerhetspakken fra McAfee som belastet prosessoren såpass at vifta gikk konstant:

Avinstaller programmer som kjører i bakgrunnen, som du ikke trenger. Finn eventuelt andre, mindre krevende programmer du kan bruke i stedet. McAfee kan for eksempel erstattes av Windows Defender, som er standard i Windows 10.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer