Seks tips til bedre nett

Sliter du med trådløsdekningen i heimen? Her er seks kjappe tips som kan hjelpe.

ENKLE GREP FOR BEDRE NETT: Det er ikke alltid det er så mye som skal til før du får mye bedre hastighet og dekning på trådløsnettet ditt. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
ENKLE GREP FOR BEDRE NETT: Det er ikke alltid det er så mye som skal til før du får mye bedre hastighet og dekning på trådløsnettet ditt. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trådløst nett er nesten like selvsagt i en moderne bolig som innlagt vann og strøm, men mange opplever store frustrasjoner på grunn av dårlig dekning, hastighet og stabilitet.

Ofte kan alle disse problemene rettes på ved hjelp av enkle tiltak, og her får du noen kjappe tips som forhåpentligvis vil hjelpe deg på vei.

Seks tips til bedre nett

#1: Sjekk plasseringen til den trådløse ruteren

Det er svært viktig at ruteren plasseres uten direkte hindringer - og så sentralt som mulig i boligen. Tenk deg at signalene distribueres i en sirkelform rundt ruteren, på samme som en lyspære som henger fra taket. Går boligen over tre plan, bør ruteren derfor plasseres i midterste etasje. Går den over to plan bør den plasseres i øverste etasje, eller høyt i nederste etasje

Opplever du fortsatt problemer, bør du sjekke at ruteren står i god avstand fra mikrobølgeovner, TV-er, babycalls og annet utstyr som kommuniserer trådløst. Metallplater og vann (eksempelvis akvarier og vannbåren varme) er ting som også kan sperre spredningen av signalene.

For flere plasseringstips, sjekk denne artikkelen.

Seks tips til bedre nett

#2: Bytt kanal på ruteren

Både 2,4GHz- og 5GHz-båndene er delt inn i kanaler som utstyret kommuniserer i. En moderne ruter velger automatisk den beste kanalen for dine omgivelser, men det er dessverre ikke alltid den treffer blink.

Heldigvis kan du selv bytte kanal via kontrollpanelet til ruteren. Kontrollpanelet hentes som regel opp via nettleseren på en PC eller nettbrett. Adresse, brukernavn og passord finner du i bruksanvisningen som fulgte med ruteren. Prøv deg fram med forskjellige kanaler, og se om det fører til en endring i nettopplevelsen.

Vi har forklart prosessen i denne artikkelen.

Seks tips til bedre nett

#3: Bytt ut ruteren med en ny

Det kan høres drastisk ut, men det er et råd som ofte gir svært god effekt. Nye rutere er laget for å håndtere flere enheter samtidig, med bedre rekkevidde og med bedre hastigheter enn gamle. Utstyret du får fra internettleverandøren din er ikke alltid det beste, heller. Det er ikke noe i veien for å deaktivere det trådløse nettet i utstyret du fikk fra internettleverandøren, og la en ny ruter ta seg av dette.

Unngå de aller rimeligste, velg en ruter med støtte for både 2,4GHz og 5GHz-båndet, og som støtter 802.11AC, aller helst med 4-6 eksterne antenner. Har ruteren fått en femmer eller mer på terningen fra oss, bør du være trygg.

Du finner flere kjøperåd her: Slik velger du riktig trådløs ruter.

Seks tips til bedre nett

#4: Bygg ut nettet ditt med en eller flere repeatere

En «range extender» eller repeater har som oppgave å forlenge rekkevidden til det trådløse nettet ditt. Det er en boks som settes i en stikkontakt innenfor rekkevidden til det trådløse nettet, og distribuerer dette i en ny sirkelform fra det punktet.

Slike repeatere koster gjerne noen hundrelapper pr stk. Merk imidlertid at kvaliteten og effekten kan være noe variabel, og du må gjerne prøve deg litt fram med plasseringen før du treffer blink. Hold deg til anerkjente produsenter, og les tester før du bestemmer deg.

Her er for eksempel en rimelig løsning som fungerer meget bra.

Seks tips til bedre nett

#5: Bygg ut nettet med HomePlug-adaptere

Visste du at det var plass til mer enn bare elektrisitet i strømkablene i huset ditt? Denne ledige kapasiteten kan brukes effektivt til datasignaler mellom ruteren din og det rommet du ønsker å ha nettdekning.

En HomePlug-løsning fungerer ved at du plugger en boks i en stikkontakt i nærheten av ruteren din og forbinder denne med nettverkskabel til ruteren. En annen, tilsvarende boks plugges i en stikkontakt i et annet rom i huset, og videre til en PC, TV, spillkonsoll eller annet utstyr du ønsker å få på nett. Du kan til og med koble den til en annen, trådløs ruter, som dermed forsyner en annen del av boligen med et eget trådløst nett, tilkoblet det første!

Vi har testet mange slike løsninger, og de siste fungerer riktig bra - for eksempel denne fra ZyXEL.

Seks tips til bedre nett

#6: Kompletter med et kablet nettverk

Det har skjedd svært mye på trådløsfronten de siste årene, men fortsatt er det ingenting som slår kabel - verken når det gjelder hastighet, kapasitet og stabilitet.

Vi har laget en guide på hvordan du går frem hvis du vil lage kablet nettverk i huset ditt, den finner du her: Få fart på hjemmenettet.

Flere tips?

Har du flere tips til hvordan du kan få det maksimale ut av det trådløse nettet ditt? Del dem med andre lesere i debattfeltet under.

Lykke til!

LES OGSÅ:
Dinsides løpende ruter-test
Så enkelt kan du dele filer og mapper i nettverket

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer