Seks trådløse Bluetooth-høyttalere

Høyttalerne som sørger for fest på stranda, på telttur eller på kjøkkenet.

LYD I VESKA: Vi har testet 6 Bluetooth-høyttalere som kan tas med på tur. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
LYD I VESKA: Vi har testet 6 Bluetooth-høyttalere som kan tas med på tur. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trådløse høyttalere er i vinden som aldri før, skal vi tro rapporter fra den svenske prissammenligningstjenesten Prisjakt.

Dette er høyttalere som har oppladbart batteri slik at du kan ta dem med på tur – uten ledninger. Modellene vi har valgt ut denne gangen har alle støtte for Bluetooth, som kan brukes for å overføre lyd på nært sagt alle mobiltelefoner nå til dags.

Vi plukket ut seks populære modeller til cirka 1500 kroner og endte på følgende nymotens slepebrølere (laveste nettpris pr 1. juli i parentes):

  • Bose SoundLink Mini (1590,-)
  • Clint Digital Asgard Freya (1415,-)
  • Denon Envaya (1698,-)
  • Jawbone Big Jambox (1499,-)
  • Logitech Ultimate Ears Boom (1495,-)
  • Sony SRS-X5 (1249,-)
Her er en presentasjon av testproduktene:

Bose SoundLink Mini
Dette er den fysisk minste enheten i denne testen og måler bare 180x51x58mm. Dog veier den 670 gram og føles på ingen måte billig; noe Bose heller aldri har vært kjent for å være.

LITEN: Konstruksjonsmessig fremstår Bose SoundLink Mini svært velbygd. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
LITEN: Konstruksjonsmessig fremstår Bose SoundLink Mini svært velbygd. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


SoundLink Mini er den minste Bluetooth-høyttaleren fra det amerikanske selskapet og har syv timers oppgitt batteritid. Ved siden av av/på-knappen finnes volumknapper, en knapp for å skru av lyden, samt to knapper for henholdsvis Bluetooth og AUX-inngangen, som kan brukes ved å stikke en ledning inn i siden av enheten.

En liten LED-indikator angir hvorvidt Bluetooth eller AUX er valgt, og du setter den ganske enkelt i paringsmodus ved å holde Bluetooth-knappen nede. Knappene er belagt med gummi og kan føles litt harde å trykke ned, men et knepp gir deg feedback på at du har trykket på knappen.

Med i esken følger også en ladestasjon, slik at du kan lade den ved å sette den i sporet.

Clint Digital Asgard Freya
Dette er en helt ny dansk produsent hvis høyttalere er designet av Philip Bodum. Freya finnes både i Bluetooth og Wifi-utgaver og kan også pares med en lik enhet slik at de kan spille i stereo.

DELIKAT: Clint Freya er designet av dansken Philip Bodum. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
DELIKAT: Clint Freya er designet av dansken Philip Bodum. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Freya er sylinderformet og måler 29,5cm i høyden og 9,5cm i diameter. Vekten er på ett kilo.

På toppen sitter det knapper for volum, play/pause og spoling til neste og forrige sang. På baksiden finnes en knapp for å pare den med en lik enhet, samt strøm- og lydinngang. I tillegg finnes også en USB-port – Clint Freya kan også brukes for å lade telefonen din om du går tom for strøm. Kapasiteten til batteriet er totalt 2200mAh, og oppgitt spilletid er seks timer.

Denon Envaya
Denon er en nykommer i denne produktkategorien, og deres første produkt, Envaya, har en noe utradisjonall utforming med store avrundede hjørner og fire medfølgende deksler, slik at du kan bytte fargen på innsiden av høyttalergrillen.

KAMELON: Denon lar deg bytte ut høyttalergrillen. Fire farger føler med. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
KAMELON: Denon lar deg bytte ut høyttalergrillen. Fire farger føler med. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Dette er også testens tyngste høyttaler, som klokker inn på 1,3kg. På baksiden finnes et lokk som trekkes ut cirka 30 grader, og som da fungerer som stativ. Siden man kan bytte dekselet er det også mulig å åpne lokket i front, slik at høyttalerelementene kan beskues; to 57mm-elementer og én 100mm. Enheten har også støtte for Bluetooth aptX, som gir langt mindre forsinkelse enn vanlig Bluetooth-teknologi, og som derfor er mer egnet om du ser på film.

Envaya har støtte for NFC-tilkobling, som gjør det lett å pare enheten med en NFC-kompatibel telefon bare ved å la enhetene berøre hverandre.

Som på Bose-spilleren finnes det her knapper for å bytte mellom Bluetooth og AUX-inngangen, samt volumknapper og mute-knapp. På siden finnes også en USB-utgang som lar deg lade en mobiltelefon. De vitale målene er 255x141x47,5mm.

Jawbone Big Jambox
Big Jambox har vært i markedet i to år allerede, men er fortsatt populær blant norske høyttalerkjøpere. Sammen med Denon-høyttaleren er den størst av modellene i denne testen og klokker inn på 1,23kg.

GAMLINGEN: Big Jambox kom på markedet i 2012, men er fortsatt en populær høyttaler på markedet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
GAMLINGEN: Big Jambox kom på markedet i 2012, men er fortsatt en populær høyttaler på markedet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


I høyttaleren sitter to 56mm-drivere, og enheten måler 256×93×80mm. På toppen finnes knapper som lar deg regulere volum, hoppe til neste/forrige sang og pause avspillingen, i tillegg til en egen knapp som kan trykkes på for å få en vokal tilbakemelding på hvor mye batteri som gjenstår.

På sidene finnes AUX-inngang, inngang til strøm (+ micro USB, som den også kan lades via), samt en dedikert knapp for å pare enheten via Bluetooth. Big Jambox har også en «Live Audio»-funksjon som aktiveres ved å holde begge volumknappene inne, og som gir en utvidet stereoeffekt.

Logitech Ultimate Ears Boom
Logitech leverer en av de minste høyttalerne i denne gruppen, som er sylinderformet og den eneste i gruppen som er vannbeskyttet slik at festen ikke trenger å stoppe fordi det begynner å regne.

VANNTETT: Logitech UE Boom har en gummipropp i bunnen som gjør den allværsbeskyttet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
VANNTETT: Logitech UE Boom har en gummipropp i bunnen som gjør den allværsbeskyttet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Det gjør også at knappene er litt mindre «tilgjengelige» enn de andre spillerne – på den ene siden finner du en stor pluss og minus-knapp til volumet, som er beskyttet slik at de er noe harde å trykke på. I bunnen finnes strøm- (micro-USB) og AUX-inngang, mens du i andre enden kan slå på enheten med av og på-knappen og aktivere Bluetooth.

Merk at du er nødt til å plugge en «gummipropp» i inngangene for at den skal være vanntett, og at dette er en løs del som kan bli borte. En fordel er midlertid at du kan pare UE Boom med en annen lik enhet, slik at de kan spille i stereo. Dessuten er den konstruert slik at lyden blir lik 360 grader rundt enheten.

Sony SRS-X5
Enheten fra Sony er en elegant sak med berøringsknapper på toppen. Den måler 221x118x51mm og veier 1,2kg. Selv om den er denne testens billigste høyttaler, er det lite som tyder på det rent konstruksjonsmessig.

ELEGANT: Sony SRS-X5 har et elegant ytre. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
ELEGANT: Sony SRS-X5 har et elegant ytre. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


SRS-X5 støtter paring via NFC, og har også USB-utgang slik at den kan brukes for å nødlade en mobil enhet som er tom for strøm. Du kan spille musikk både via Bluetooth og AUX, og en egen «sound»-knapp lar deg slå av og på en surround-funksjon som gir bredere (men lavere) lyd.

X5 har dessuten en dedikert for å besvare samtaler og kan derfor brukes som håndfrisett til telefonen.

Slik har vi testet

Vi har hatt alle høyttalerne inne til test i noen uker og brukt dem litt til og fra for å danne oss individuelle inntrykk. Mot slutten av testperioden har vi fokusert mer på par- og gruppetesting av høyttalerne, både med høy og moderat lydstyrke.

Vi har spilt forskjellige typer musikk – alt fra rolige, akustiske sanger til techno og annet basstungt materiale som egner seg på vorspiel og fest.

Til slutt har vi gjort en vurdering i forhold til lydkvalitet, konstruksjon/betjening og pris.

Testresultat

Selv om prislappene på disse produktene er noenlunde like, har de ulik størrelse og vekt. I utgangspunktet kan vi derfor ikke forvente like mye lyd fra de minste krabatene som de største, men til minstes fordel er de selvsagt lettere å ha med seg i bagasjen.

Det er spesielt to høyttalere som utmerker seg i våre øyne:

BEST I TEST: Logitech Ultimate Ears Boom

IMPONERENDE: Den lille høyttaleren fra Logitech byr på svært mye lyd i forhold til størrelsen. I tillegg er den vanntett og har meget god batteritid. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
IMPONERENDE: Den lille høyttaleren fra Logitech byr på svært mye lyd i forhold til størrelsen. I tillegg er den vanntett og har meget god batteritid. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Den lille sylinderen fra Logitech imponerer oss med svært god og velbalansert lyd i forhold til størrelsen. Er du på jakt etter en enhet som ikke opptar så stor plass i veska (eller så mye vekt i bagasjen) er dette et knallkjøp.

Det er imponerende hvor mye lyd Logitech klarer å levere med denne lille boksen, som altså har høyttalerelementer plassert på en slik måte at det spiller liten rolle hvor du sitter i forhold til den. Midt på bordet i et selskap vil derfor alle høre like godt.

Lyden er svært fyldig og balansert, med god dynamikk og imponerende bass i forhold til størrelsen. Vi merker lite forvrengning av lyden når vi spiller høyt – riktignok er den godt merkbar på de aller høyeste lydstyrkene, men klarer du å ligge rett under, høres det fortsatt riktig så pent ut.

UE Boom er også den eneste av disse høyttalerne som er sprutsikker, som kan være fordelaktig om du har med deg en på båttur. I likhet med Clint-høyttaleren kan du også pare den med en lik enhet, og via en app på telefonen kan du da velge om du vil sende den samme lyden ut av begge høyttalerne eller bruke dem som hver sin stereohøyttaler.

Dessuten har den 15 timers batteritid som gjør at den varer en lang dag, og vekten bare en drøy halvkilo, som gjør at det også er den letteste høyttaleren i denne gruppa.

Testresultat

Logitech Ultimate Ears Boom

Imponerende lyd i forhold til størrelsen - også hva gjelder bass, allværstettet, svært god batteritid, kan pares med en lik enhet

Ingen spesielle


ANBEFALT: Jawbone Big Jambox

HOLDER STAND: Ingen av disse høyttalerne spiller så høyt som Big Jambox. Dette er førstevalget vårt på fest. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
HOLDER STAND: Ingen av disse høyttalerne spiller så høyt som Big Jambox. Dette er førstevalget vårt på fest. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Om du ikke bryr deg om størrelse og vekt, er dette høyttaleren du bør gå for. Big Jambox spiller klart høyest og er derfor den av høyttaleren som er best egnet til festbruk når det lirer ut i de sene nattetimer. Ikke bare spiller den høyt – du kan også dra på veldig før lydkvaliteten forvrenges.

Den låter også bra på lavere volum, med en fin balanse av bass, mellomtone og diskant, selv om vi til enkelte musikktyper kunne ha tenkt oss enda litt mer av førstnevnte. Det er høyttalere i dette selskapet som høres «renere» ut når du spiller på moderat volum med mye vokal, men som en allround-høyttaler synes vi Big Jambox fungerer svært godt, selv om den kanskje kan virke noe «skjærende» på enkelte musikktyper med mye diskant.

LiveAudio-effekten gir også en formidabel stereoillusjon på enkelte sanger. Det er imponerende hvordan lyden virker å komme fra et helt annet sted om du lukker øynene, og Jawbone har egne spillelister på Spotify med sanger som er spesielt egnet for å oppleve LiveAudio.

Med batteritid på 15 timer (12 timer med Bluetooth) er det også en høyttaler som varer festen ut, og den kan også lades med en vanlig micro USB-lader som de fleste har tilgjengelig fra før, selv om det går raskere med den medfølgende laderen.

Selv to år etter at vi testet den første gang, fremstår Big Jambox som en svært god høyttaler i sin klasse, og nok en gang drar vi frem sekseren på terningen.

Testresultat

Jawbone Big Jambox

Spiller svært høyt og godt - en utmerket høyttaler til festbruk, meget god batteritid, kan lades via micro USB, morsom stereoeffekt på enkelte sanger

Noe stor og tung, ikke allverden med bass


TERNINGKAST 5: Denon Envaya

VARM OG BASSFYLT: Denon-høyttaleren passer best til musikk med mye bass. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
VARM OG BASSFYLT: Denon-høyttaleren passer best til musikk med mye bass. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Denon-høyttaleren har et varmt og basstungt lydbilde og er den av høyttalerne som byr på mest hva gjelder de lave frekvensene. Det er delte meninger om utseendet, men likefullt morsomt at det følger med fire forskjellige farger på grillen slik at du kan bruke den du synes ser best ut.

Det relativt basstunge lydbildet passer bra til festmusikk, men vi savner litt mer i diskanten på enkelte musikktyper. Selv om Denon-høyttaleren er i stand til å levere sitt hva gjelder volum, må den se seg slått av Big Jambox på dette punktet, som er i en særklasse på det punktet i denne gruppa.

For de som lar seg begeistre av paring via NFC er dette også mulig på Denon-høyttaleren, selv om vi innrømmelig ikke synes det er veldig problematisk å pare høyttalere via Bluetooth på den vanlige måten. Envaya støtter også AptX-teknologien som blant annet gir mindre forsinkelser i lyden, slik at den i større grad er egnet til for eksempel filmbruk.

Vi setter et lite spørsmålstegn i forhold til mekanismen som fungerer som fot for å holde Envaya oppe – er man uheldig, ser vi for oss at den kan knekke, og da kan ikke høyttaleren lenger stå oppreist av seg selv. På Denon-høyttaleren opplevde vi dessuten mer hakking i lyden under avspilling enn på de andre høyttalerne.

Testresultat

Denon Envaya

Varm og god lyd med mye bass, kan nødlade telefonen, god batteritid

Noe tung og kostbar, ikke så elegant stand-løsning, kunne hatt mer diskant


TERNINGKAST 4: Bose SoundLink Mini

DELIKAT LYD: Men Bose-høyttaleren passer best hjemme på kjøkkenet eller terrassen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
DELIKAT LYD: Men Bose-høyttaleren passer best hjemme på kjøkkenet eller terrassen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Den lille høyttaleren fra Bose er minst hva gjelder volum i denne testen, men veier mer enn Logitech-høyttaleren og føles svært velbygd og solid.

På moderat volum låter det også svært godt, med god fylde og mellomtoner. Bose-høyttaleren har imidlertid ikke like mye å by på når vi drar på med høyere volum og er derfor best egnet på hjemmekontoret, på kjøkkenet eller andre steder der volumet ikke er prekært. I pakken følger det også med en dockingstasjon som kan lade enheten.

Oppgitt batteritid er 7 timer på denne krabaten, som er blant de laveste av de testede høyttalerne. Dagen vi testet alle høyttalerne side om side, var det Bose-høyttaleren som måtte gi seg først, og det en stund før syv timer var gått, men da spilte vi også ganske høyt (til naboenes store begeistring).

Testresultat

Bose SoundLink Mini

Spiller veldig pent på moderat volum, føles solid

Svak batteritid


TERNINGKAST 3: Sony SRS-X5

RAR LYD: Når man spiller høyt med Sony-høyttaleren høres det ut som om noen skrur volumet opp og ned. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
RAR LYD: Når man spiller høyt med Sony-høyttaleren høres det ut som om noen skrur volumet opp og ned. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Dette er også en høyttaler som er best egnet for lytting ved moderat volum, men låter noe spinkel sammenlignet med de beste høyttalerne i denne gruppen.

En merklig irriterende ting er imidlertid det som skjer med lyden når man skrur opp volumet. Det virker som om Sony her er ute etter å levere et konstant lydvolum, som gjør at de høyeste partiene i sangen dempes – det føles som om noen vrir en volumbryter opp og ned hele tiden, og dette skjer uavhengig av om du har aktivert Sonys lydprosessering eller ikke; spesielt på sanger med mye bass.

I dette selskapet havner den også litt mellom to stoler hva gjelder ytelse kontra vekt. Den veier over dobbelt så mye som Logitech-høyttaleren, men har ikke like mye å by på; hverken hva gjelder volum eller dynamikk. Riktignok er den et par hundre kroner billigere, og ser også elegant ut. Som kjøkkenhøyttaler eller på hytteterassen gjør den en helt grei jobb, men dette er ikke høyttaleren vi ville ha dratt med oss på fest.

Testresultat

Sony SRS-X5

Elegant utforming, kan nødlade telefonen

Rar lyd ved høyt volum, ikke allverdens til lyd i forhold til vekt


TERNINGKAST 3: Clint Freya

NOE SPAK: Til tross for volum og vekt, låter det spakt fra den danske nykomlingen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
NOE SPAK: Til tross for volum og vekt, låter det spakt fra den danske nykomlingen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Det er når man setter Clint-høyttaleren ved siden av Logitech sin at man skjønner hvor imponerende lyden er i den langt mindre Logitech-høyttaleren, for man betaler nok mer for at designet er laget av Philip Bodum her, enn for den faktiske lydkvaliteten.

På den posititive siden formidler Clint-høyttaleren et nøytralt og delikat lydbilde på lavt volum, den kan pares med en lik høyttaler og kan også lade mobiltelefonen din om det er krise. Det er imidlertid ikke mye krutt her – så fort man skrur opp volumet litt, låter det ikke pent, med tydelige forvrengninger i lyden.

Her får du med andre ord hverken mye lyd eller lav størrelse/vekt. Batteritiden er også blant de svakeste, med oppgitt spilletid på seks timer, men enheten holdt lenger enn Bose-høyttaleren da vi testet.

Testresultat

Clint Digital Asgard Freya

Responsive knapper, kan pares i stereo med en lik enhet, ser pen ut

Ikke mye volum før lyden forvrenges, svak batteritid


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer