Playstation 5:

Selges til blodpris

Den nyeste Playstation-konsollen er fortsatt vanskelig å få tak i, men det finnes en løsning. Den koster imidlertid skjorta!

SJELDEN VARE: Playstation 5 er fremdeles vanskelig å få tak i, selv godt over ett år etter lansering. Foto: Christopher Dolan/The Times-Tribune/NTB
SJELDEN VARE: Playstation 5 er fremdeles vanskelig å få tak i, selv godt over ett år etter lansering. Foto: Christopher Dolan/The Times-Tribune/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er godt over ett år siden Sonys nyeste konsoll, Playstation 5, ble sluppet på markedet. Store leveranseproblemer har imidlertid gjort den vanskelig å få tak i.

Ingen bedring

Selv om det nå er en god stund siden lansering, har ikke situasjonen bedret seg. Ifølge Siri Røhr-Staff, kommunikasjonssjef i Power, ser det heller ikke ut til å løsne med det første.

– Som en av de største aktørene i markedet får vi naturligvis vår «fair share» av Playstation 5, men pr. nå er det fortsatt variabel levering og generelt lite kvantum tilgjengelig, skriver hun i en epost til DinSide.

Også fra konkurrenten Elkjøp meldes det om liknende tilstander.

– Situasjonen er dessverre lik det den har vært hele veien siden PS5 ble lansert. Foreløpig vil det ikke være åpent for salg fysisk i butikk, så vi vil derfor fortsette med salg online via loddtrekning. Informasjon om det kommer i nyhetsbrev og via Instagram (elkjop_gaming) når vi kjører nye runder. Det kommer jevnt inn nye leveranser med PS5, men vi ser at tilbudet nok ikke vil kunne dekke opp for etterspørselen på en god stund fortsatt.

Bla opp

Men dersom du er utålmodig, og pengene brenner i lomma, finnes det muligheter til å skaffe seg en Playstation 5 raskt.

Mandag i forrige uke, reklamerte Teknikproffset med kort leveringstid, om du var villig til å bla opp 10 999 kroner for en PlayStation 5 med optisk drev. Vi har sendt epost til butikken med spørsmål om hvordan de har kommet frem til akkurat den prisen, og om det er mange som kjøper, men har ikke fått svar.

Det oppgis ingen veiledende pris for PS5, men vanlig pris er 5899 kroner. En uke etter er konsollen fremdeles tilgjengelig til samme pris (10 999,-) hos Teknikproffset. Med andre ord er det snakk om en nær dobling av prisen.

Nettbutikken Teknikkdeler reklamerer med umiddelbar levering, om du er villig til å betale 10 995 kroner. Dette er også for standardversjonen med diskdrev.

PLAYSTATION: Slik ser den nye Playstation ut! Video: Pål Joakim Pollen. Vis mer

– Konkurransedyktig

Hos Computersalg lå samme maskin ute til 9752 kroner mandag, med forventet leveringstid mellom fire og sju dager. Fredag har butikken over 25 på lager, og selger dem til 10 999 kroner. Samme pris er gjeldende mandagen uka etter.

Kristoffer Nørregaard i Computersalg skriver i en epost at etterspørselen etter Playstation 5 er generelt høy, og at prisene fra leverandørene er høye.

– Vi selger så konkurransedyktig vi kan, ut fra hva vi må gi for varen, forklarer han til DinSide.

Konkurransetilsynet: – Lovlig

Dette kan kanskje virke rart, men ifølge Konkurransetilsynet står uavhengige forhandlere fritt til å sette sine egne priser. Det slo tilsynet fast i en kronikk for halvannet år siden.

Ser vi på utviklingen hos Prisguiden fra november og frem til dag, ser vi at prisen på Playstation 5 har variert enormt hos forskjellige aktører.

Laveste registrerte pris hos tjenesten var 5990 kroner hos NetOnNet 14. desember, mens høyeste var 12.527 hos Computersalg 30. januar,

Dyrt bruktmarked

Dersom du satser på bruktmarkedet, kan du spare noen kroner, men en rask runde på Finn.no viser at konsollene også her går for over det som er vanlig utsalgspris.

For eksempel så vi en digital utgave (uten optisk drev) til 6500 kroner, mens versjonene med diskdrev selges for mellom 8000 og 10 000 kroner.

I forbindelse med denne saken har vi vært i kontakt med kommunikasjonsbyrået Nova vista, som håndterer kommunikasjon for Playstation i Norge. De henviser til Sonys offisielle kanaler.

Ifølge Sony ble PS5 lansert til 499 amerikanske dollar - tilsvarende 4454 norske kroner, med dagens valutakurs.

PS: Nova vista er eid av Aller AS, som også eier Dagbladet og DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer