Sett opp trådløst nettverk på riktig kanal

Ytelsen kan bli bedre hvis du ikke krasjer med naboen.

Bruker du samme kanal som naboen på det trådløse nettverket ditt, kan ytelsen bli redusert.
Bruker du samme kanal som naboen på det trådløse nettverket ditt, kan ytelsen bli redusert. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mange norske hjem finnes det nå en trådløs ruter som gjør at bærbare PC-er, telefoner og andre enheter kan surfe på nett uten å måtte koble i en kabel.

Ulempen er selvsagt at mange norske hjem også ligger ganske tett, og det gjør at det kan oppstå interferens mellom trådløse nettverk. Det vil igjen gjøre at ytelsen på ditt trådløse nettverk kan bli redusert dersom den trådløse ruteren din er stilt inn på samme kanal som naboen.

Som standard opererer trådløse nettverk på 2,4GHz-båndet, og i Norge har vi 13 kanaler som spenner over 83MHz (fra 2401MHz til 2483MHz), der hver kanal okkuperer 22MHz. Med andre ord er det en ganske stor overlapping mellom de ulike kanalene, som du ser i figuren under:

...men hvordan finner jeg ut hvilken kanal jeg bør bruke?

Dersom det viser seg å være en kanal som ikke er okkupert av naboene, er denne absolutt å foretrekke; spesielt hvis den ligger fem kanaler unna nestemann, som du dog neppe vil finne i et borettslag.

Det finnes flere programmer som lar deg scanne trådløse nett i nærheten slik at du finner ut hvilken kanal som har minst belastning der du bor. Helst bør kanalen være en ingen andre bruker, og som er lengst unna nabokanalene. Er kanal 1,3,5 og 11 okkupert, velger du den som er midt i mellom 5 og 11, altså 8.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer