Shuttle XPC Barebone SH87R6 med Intel Pentium (Haswell)-prosessor

Dette er alt en vanlig PC-bruker trenger.

Shuttle har nok en gang laget en bra barebone-løsning som egner seg til hjemmekontor og mediesenter. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Shuttle har nok en gang laget en bra barebone-løsning som egner seg til hjemmekontor og mediesenter. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Shuttle har lang erfaring med halvfabrikerte stasjonære PC-er, eller såkalte "barebones" som inneholder kabinett og hovedkort. Andre komponenter, som minne, harddisk og prosessor må man besørge selv. For kort tid tilbake testet vi for eksempel denne mini-PC-en som kommer helt uten vifter.

Fortsatt mange som velger stasjonært

Og det er fortsatt et bra marked for stasjonær teknologi. Selv om det ikke lenger utgjør noe vekstområde har salget holdt seg relativt godt. Se bare på denne videoen fra Norges største PC-produsent.

Noe av fordelen med stasjonær teknologi er at det er veldig lett å gjøre oppgraderinger i etterkant, og det gjelder i høyeste grad også Shuttle-produktene, til tross for at de ofte har en kompakt utforming.

Mye i liten innpakning

Shuttle XPC Barebone SH87R6 er en slik PC, og her er det også plass til å sette inn et dedikert grafikkort, i tillegg til vanlige "stasjonære" komponenter, som 3,5" harddisk, 5 1/4" optisk drev osv. Dermed kan PC-en tilfredsstille brukere som stiller krav om høy grafikkytelse og stort lagringsbehov, for eksempel gamere. Samtidig er boksen så liten at den fint kan få plass under TV-en i stua, og fungere som et mediesenter, uten mangel på intern lagringsplass.

Shuttle XPC Barebone SH87R6 med Intel Pentium (Haswell)-prosessor


Her er en kjapp gjennomgang av de viktigste tekniske egenskapene:

Kabinett:

 • Sort aluminium, 33,2 x 21,6 x 19,8 cm, veier 3,5 kg
 • Plass til 1 x 5,25" enhet og 2 x 3,5" enheter
 • 300 W strømforsyning
 • Hovedkort:

 • Proprietært Shuttle-kort med Intel H87-brikkesett
 • Socket 1150 (Haswell), støtter fjerde generasjon i3, i5 og i7-prosessorer (men ikke overklokkemulighetene som ligger i K-serien)
 • 4 RAM-sokler, støtter totalt 32 GB RAM (DDR3-1333/1600 MHz)
 • 1 x PCI-E x 16 slot (grafikkort)
 • 1 x PCI-E x 1 slot til andre utvidelseskort
 • 2 Mini PCI-E slotter inkl mulighet for mSATA-SSD

  Tilkoblinger foran:

 • Mic in (minijack)
 • Lyd ut (minijack)
 • 2 x USB 3.0
 • 2 x USB 2.0
 • Tilkoblinger bak:

 • HDMI og DVI-I
 • 4 x USB 2.0
 • 2 x USB 3.0
 • GigaBit LAN
 • 7.1 kanals lyd ut
 • Optisk S/PDIF-ut
 • Lyd inn (minijack)
 • eSATA
 • Alle tekniske data (ekstern lenke)

  Noen begrensninger

  Sett i forhold til størrelsen er dette en relativt imponerende liste. Vi savner imidlertid minnekortleser i front, noe som nå finnes på svært mange barebone-kabinetter i markedet.

  Tilkoblingene i fronten sitter bak en luke som enkelt kneppes opp. Men hvor er minnekortleseren?
  Tilkoblingene i fronten sitter bak en luke som enkelt kneppes opp. Men hvor er minnekortleseren? Vis mer


  Merk også at det er plass til grafikkort som er doble i høyde, men da dekkes den ledige PCI-E slotten. Hvor kraftig grafikkort du kan bruke begrenses imidlertid av strømforsyningen, som ikke er blant de kraftigste.

  Hvis du ikke er opptatt av gaming er det derimot liten grunn til å investere i grafikkort. De nye Intel-prosessorene i Haswell-familien byr på god grafikkytelse til alt annet, inkludert HD-video i alle former og fasonger.

  For undertegnede er det på Xbox og Playstation spillingen foregår, og Shuttle-boksen er derfor tiltenkt en rolle som mediesenter.

  Valg av prosessor

  Til HD-video, inkludert streaming fra Netflix, web-TV fra TV2 og NRK, og musikkstreaming fra Spotify og Wimp, er det begrenset hva man behøver av datakraft. Valget vårt falt derfor på en av de rimeligste prosessorene i Haswell-familien, Intel Pentium G3220, som vi har sett til så lite som 499 kroner.

  Intel Pentium G3220.
  Intel Pentium G3220. Vis mer


  En annen fordel ved denne enn lav pris er at den trekker maks 55W under belastning, noe som betyr begrenset varmeutvikling. Det er en fordel i et kompakt kabinett.

  Enkel å bygge i

  En ting vi liker ved XPC-kabinettene er den enkle tilgangen til innmaten via sidene. Lokket dekker nemlig tre av sidene, og løftes enkelt av. Dermed er det aldri problematisk at det blir for trangt.

  Enkel tilgang til RAM-modulene.
  Enkel tilgang til RAM-modulene. Vis mer


  Prosessoren kjøles ved hjelp av en kobberplate og kobberrør som er koblet til en kjøler og 92mm vifte i bakkant. Du bruker med andre ord ikke viften som kommer med prosessoren.

  Shuttle XPC Barebone SH87R6 med Intel Pentium (Haswell)-prosessor


  Fordelene med denne løsningen er åpenbar: Ved å transportere varmen fra prosessoren direkte ut av kabinettet holdes temperaturen inni kabinettet på et langt lavere nivå enn med den tradisjonelle kjøleløsningen.

  Et annet godt råd for å holde temperaturen nede er å bruke SSD i stedet for harddisk, eventuelt bruke SSD som systemdisk og bruke en NAS-tilpasset harddisk til lagring. Sistnevnte er ikke raske, men de er støysvake, svale og trekker lite strøm under bruk. Eventuel kan man bruke en ekstern harddisk, noe vi har valgt å gjøre. Den er dessuten enkel å nappe med seg ved behov.

  SSD-en vi brukte var denne fra Kingston, som både er rask og har grei kapasitet.

  Kingston HyperX SSD på 240 GB, med monteringsskuff slik at den passer i en 3,5"-brønn.
  Kingston HyperX SSD på 240 GB, med monteringsskuff slik at den passer i en 3,5"-brønn. Vis mer


  SSD-en montert på plass.
  SSD-en montert på plass. Vis mer


  Vi begrenset minnet til 4 GB, 2 x 2 GB i dual channel-oppsett. En slik løsning gjør systemet litt raskere, spesielt grafikkintensive oppgaver vil gå merkbart raskere dersom man bruker den integrerte Intel HD 4400-grafikken.

  Vi installert Windows 8.1 på maskinen, og det meste av drivere var på plass automatisk. Resten ble installert ved hjelp av den medfølgende DVD-en. I løpet av 10 minutter var alt på plass.

  Slik er den i bruk

  Maskinen oppleves som responsiv og rask til de aller, aller fleste oppgaver, og mer enn rask nok til å håndtere alt av mediefiler vi har matet den med. Multitasking er heller ikke noe problem. Merk at SSD-en spiller en vesentlig rolle for denne opplevelsen, med en tradisjonell harddisk må du påregne mye mer venting.

  Støysvak er den også. Vifteaktiviteten svinger litt opp og ned, avhengig av belastning. For undertegnede er det bedre med en jevn, lav susing, og dette er heldigvis enkelt å velge i BIOS-oppsettet.

  Ifølge Passmark Performance-test yter prosessoren omtrent som en Intel Core i5U-prosessor som sitter i mange litt dyrere Ultrabooks:

  Shuttle XPC Barebone SH87R6 med Intel Pentium (Haswell)-prosessor


  Det er med andre ord ikke noe råskinn i stasjonær sammenheng, men for de fleste av oss vil ikke prosessoren være noen flaskehals overhodet.

  Behovene våre har ikke økt proposjonalt med ytelsesforbedringene de siste årene, noe som er litt av forklaringen på at vi bruker PC-ene våre lenger enn tidligere.

  Temperaturen overstiger aldri 58 grader, selv under tung belastning. Ved lav belastning ligger den på 38-40 grader:

  Shuttle XPC Barebone SH87R6 med Intel Pentium (Haswell)-prosessor


  Her kan du laste ned komplett liste med ytelsesmålinger

  Konklusjon

  Skal du bygge deg en kompakt kontor-PC eller et rimelig mediesenter, er dette Shuttle-kabinettet og Pentium-prosessoren et godt utgangspunkt. Legger du til en SSD på 128 GB og 4 GB RAM kan du ha en komplett PC til rundt 4.000 kroner. Ønsker du ikke å bruke penger på Windows-lisens, bør du få med deg denne artikkelen.

  Les våre plusser og minuser i de to boksene under, og få også med deg den ferske testen av en annen kompakt PC, Asus VivoPC.

  Testresultat

  Shuttle XPC Barebone SH87R6

  Relativt kompakt, bra med tilkoblingsmuligheter, ganske så stillegående.

  Temmelig dyp, litt svak strømforsyning, vi savner minnekortleser.


  Testresultat

  Intel Pentium G3220 3,0Ghz Socket 1150 Box

  Bra ytelse til det aller meste, lav pris, lav strømbruk

  Ikke beregnet for de tyngste oppgavene innen videoredigering, 3D og konstruksjon


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer