Side 2 - Epson Stylus Color C82, med vår konklusjon

Publisert
Sist oppdatert

Nytt blekk med gode egenskaper

DURABrite-blekket sørger for god kvalitet på det meste av papirmedier
DURABrite-blekket sørger for god kvalitet på det meste av papirmedier Vis mer


Det nye blekket, som Epson kaller DURABrite, skal blant annet gi bedre og skarpere utskrifter på vanlig papir, som vil leve lenger. Blekket er i tillegg vannfast, noe som gjør at utskriftene egner seg til plakater som skal brukes utendørs, etc. Kvaliteten viste seg da også å være svært god i våre praktiske tester på vanlig papir, både fotografier og tekst/grafikk. Utskriftene krøllet seg dessuten svært lite, selv på områder med mye farge, for eksempel store mørke partier.

Ulempen er at for å få de fine utskriftene holder det ikke å velge raskeste modus (economy) i styreprogrammet. Da får du matte utskrifter med dårlig detaljgjengivelse i grafikken, riktig nok hakket bedre enn på C80, men fortsatt et stykke bak sammenlignbare modeller fra HP og Canon. Velger du derimot Tekst eller Tekst/grafikk får du stort sett supre resultater, men det går dessverre ikke så raskt som vi hadde håpet.

Vi skyter inn at 5 tekstsider i economy-modus var unnagjort på 30 sekunder. Det er vanvittig kjapt, og skulle tilsi rundt 12-13 sider i minuttet ved kontinuerlig utskrift (sort tekst). Men kvaliteten blir derimot heller dårlig. Skal du bruke utskriften til mer enn korrekturlesning, måd du velge normal tekstkvalitet. Med disse innstillingene brukte C82 høyst ordinære 52 sekunder på de samme 5 tekstsidene.

Her ser du en utskrift i raskeste modus fra C82 sammenlignet med forgjengeren C80. Langt bedre, men duger fortsatt ikke til annet enn kladd. Klikk på bildet for å se stor utgave.
Her ser du en utskrift i raskeste modus fra C82 sammenlignet med forgjengeren C80. Langt bedre, men duger fortsatt ikke til annet enn kladd. Klikk på bildet for å se stor utgave. Vis mer


Ikke raskt nok

På fotoutskrifter kan du velge mellom innstillingene Photo og Best Photo, hvor sistnevnte fører til at skriveren bruker rundt 7 minutter på et foto i A4-størrelse, og rundt 3 minutter på førstnevnte. Avhengig av papirtype og bruksområde kan det være tilstrekkelig å velge kvaliteten Photo, men skal du sette bildene dine i ramme på veggen eller i fotoalbumet, velger du Best Photo.

Spesielt var det kvaliteten på vanlig papir som var oppsiktsvekkende bra.
Spesielt var det kvaliteten på vanlig papir som var oppsiktsvekkende bra. Vis mer


Vi hadde håpet at hastighetene hadde vært langt høyere på denne typen utskrifter, men konstaterer nok en gang at alle skriverprodusentene sliter med å ta igjen Canons forsprang på dette området. Kvalitetsmessig er det derimot jevnt i toppen, og atter en gang har vi fått udmerkede fotoutskrifter ved hjelp av en Epson-skriver. Synd at Epson ikke har utstyrt C82 med muligheten til å skrive margløst kant-til-kant i A4-størrelse, slik Canon har gjort på alle sine nye modeller. Og husk å velge originalt fotopapir fra Epson, vår erfaring er at det gir de beste resultatene. Da får du levetidsgaranti på kjøpet.

Vi var veldig spente på om Epson hadde klart å gjøre noe med de relativt høye utskriftskostnadene på C80. Vår utregning har så langt vært basert på fotoutskrifter, men denne gangen har vi i tillegg benyttet en ny metode for å regne ut utskriftskostnadene, basert på blandet bruk – både tekst, tekst/grafikk og fotoutskrifter.

Fra Epson har vi fått opplyst at den sorte patronen vil du kunne finne i butikkene til rundt 290 kroner, mens hver farge koster rundt 120 kroner. Med utgangspunkt i disse prisene har vi regnet oss frem til en sidekostnad på 5 kr og 30 øre for A4-fotoutskrifter (i tillegg kommer kostnader knyttet til fotopapir), og 2 kr og 80 øre i snitt for hver A4-side, blandet bruk. Dette er lavere enn hva vi kom frem til da vi testet C80, noe som skyldes at blekket er rimeligere i skrivende stund.

Konklusjon

Side 2 - Epson Stylus Color C82, med vår konklusjon


    Epson C82 er en bedre skriver enn C80, og den koster langt mindre. Den er stabil og produserer meget gode utskrifter under alle forhold. Det største problemet er derimot at det går ganske tregt dersom du ønsker fine utskrifter, og her er det ikke mye som har skjedd siden C80 ble lansert høsten 2001. Vi synes Epson har hatt svært god tid til å gjøre noe med dette.

    Hvis hastigheten ikke er av stor betydning for deg, og hvis du ikke bryr deg om litt støy i papirinntrekk og utspytting, har vi ingen problemer med å anbefale Stylus Color C82.

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer