Svindelforsøk

Sikkerhetsekspert slår alarm

Frykter det går på tilliten løs.

TILLITEN: Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsanalytiker i Telenor, mener alle de sofistikerte svindelforsøkene kan gå utover tilliten vi har til hverandre og offentlige myndigheter. Foto: Privat
TILLITEN: Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsanalytiker i Telenor, mener alle de sofistikerte svindelforsøkene kan gå utover tilliten vi har til hverandre og offentlige myndigheter. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svindelforsøk i alle kanaler er noe vi ser ut til å måtte leve med. Det er ikke grenser for hvilke aktører som får navnet misbrukt for å kunne lure folk. Sist ut er Tolletaten.

Sjekket linken

Ifølge senior sikkerhetsanalytiker Thorbjørn Busch i Telenor har tusenvis av nordmenn fått SMS fra det som kan se ut som kommer fra etaten, der de bes om å betale et mindre beløp i tollavgift for en pakke som er på vei.

Han har også selv fått SMS-en, og trykket på linken for å se hvordan det hele ser ut.

Busch påpeker at man først må svare på en del trivielle ufarlige spørsmål, før man kommer til delen der man må oppgi personlig informasjon og BankID.

Han advarer mot at det ikke nødvendigvis bare er pengene de er ute etter.

– Det er jo et relativt lite beløp, men «mange bekker små, gir stor å». Samtidig er det jo sånn at svindlerne sitter på mye informasjon om deg, som for eksempel kan selges på det mørke nettet. Gir du svindlerne tilgang på din BankID eller andre engangspassord, kan de loppe kontoen din for penger, logge seg inn på andre offentlige nettsider, eller kapre brukerkontoene dine.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer