Svindelforsøk

Sikkerhetsekspert slår alarm

Frykter det går på tilliten løs.

TILLITEN: Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsanalytiker i Telenor, mener alle de sofistikerte svindelforsøkene kan gå utover tilliten vi har til hverandre og offentlige myndigheter. Foto: Privat
TILLITEN: Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsanalytiker i Telenor, mener alle de sofistikerte svindelforsøkene kan gå utover tilliten vi har til hverandre og offentlige myndigheter. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svindelforsøk i alle kanaler er noe vi ser ut til å måtte leve med. Det er ikke grenser for hvilke aktører som får navnet misbrukt for å kunne lure folk. Sist ut er Tolletaten.

Sjekket linken

Ifølge senior sikkerhetsanalytiker Thorbjørn Busch i Telenor har tusenvis av nordmenn fått SMS fra det som kan se ut som kommer fra etaten, der de bes om å betale et mindre beløp i tollavgift for en pakke som er på vei.

Han har også selv fått SMS-en, og trykket på linken for å se hvordan det hele ser ut.

Slik ser SMS-en ut. Foto: Skjermdump/privat
Slik ser SMS-en ut. Foto: Skjermdump/privat Vis mer

Busch påpeker at man først må svare på en del trivielle ufarlige spørsmål, før man kommer til delen der man må oppgi personlig informasjon og BankID.

Han advarer mot at det ikke nødvendigvis bare er pengene de er ute etter.

– Det er jo et relativt lite beløp, men «mange bekker små, gir stor å». Samtidig er det jo sånn at svindlerne sitter på mye informasjon om deg, som for eksempel kan selges på det mørke nettet. Gir du svindlerne tilgang på din BankID eller andre engangspassord, kan de loppe kontoen din for penger, logge seg inn på andre offentlige nettsider, eller kapre brukerkontoene dine.

Tollsvindelen steg for steg:

– Hva man blir utsatt for, kommer an på hvilke veier svindlere tar og hva som er intensjonene, forklarer han.

Busch frykter at den evigvarende svindelbølgen fort kan ødelegge den tilliten man har til hverandre og myndigheter her til lands.

– Svindelaktørene er flinke til å møte våre forventninger, og de kjenner norske forhold og kulturen godt, sier han og fortsetter:

– Vi skal heller ikke glemme at bedriftene og etatene som blir rammet også er ofre i slike saker.

Sofistikert

Han er ikke overrasket over at folk går på limpinnen, og viser til historien om Stine Tollefsen, som DinSide fortalte nylig.

– Det er veldig bra at vi får fram eksempler og snakker om dette, slår han fast.

Svindel i dag er noe ganske annet enn for noen år siden. Skriftspråket er ofte godt. Svindlere som ringer snakker troverdig, og norske telefonnumre misbrukes gjennom såkalt «spoofing».

– SMS-er kan også ende opp i samme meldingstråd som andre meldinger fra banken, noe som bidrar til stor grad av troverdighet. Vi må ikke slutte å advare mot dette, sier han tydelig engasjert.

Og tipset fra Busch er klokkeklart.

– Ikke trykk på linken. Skal du inn på banken eller andre tjenester, så bruk inngangen du vanligvis benytter deg av, oppfordrer han.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer

Advarer

– Tolletaten vil aldri sende denne typen SMS til privatpersoner. Når det gjelder postforsendelser, så er det speditør/transportør som håndterer oppdateringer på hvor varene befinner seg og/eller innbetaling av eventuelle avgifter. Vi oppfordrer selvfølgelig publikum til å ikke klikke på lenker dersom det kommer SMS fra noen som utgir seg for å være fra Tolletaten, skriver Henrik W. Egeberg, pressevakt i Tolletaten, i en e-post til DinSide.

Han forteller videre at Tolletatens kontaktsenter får henvendelser om slike SMS-er med ujevne mellomrom.

Han oppfordrer publikum til aldri å trykke på linker dersom man ikke er 100 prosent sikker på avsender, aldri oppgi sensitiv informasjon per e-post og SMS, samt aldri betale ekstra summer for å få utlevert forsendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer