Sikre minnepluggen med EFS

Grønne mapper og filer har sine klare fordeler.

En grønn mappe indikerer at innholdet er kryptert, og dermed utilgjengelig for andre enn deg selv og dem du har delt sertifikatet ditt med. Foto: Alle bilder: Bjørn Eirik Loftås
En grønn mappe indikerer at innholdet er kryptert, og dermed utilgjengelig for andre enn deg selv og dem du har delt sertifikatet ditt med. Foto: Alle bilder: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I det siste har vi hatt fokus på hvordan du ved hjelp av gratisprogrammer kan sikre innholdet på eksterne harddisker og minneplugger mot uønsket tilgang. Men visste du at Windows har innebygd støtte for å forhindre slik tilgang?

Vi snakker om EFS - Encrypted File System (kryptert filsystem), som er svært enkelt å bruke, vel og merke hvis du har Windows 7 Professional, Ultimate eller Enterprise-utgaven. Hvis du har Home Premium eller Basic-utgaven på din PC, får du kun mulighet til å dekryptere mapper og filer, ikke opprette dem. Mer om det senere.

Slik gjør du det

For å benytte EFS kreves at minnepluggen eller harddisken er formatert med NTFS-filsystemet. Høyreklikker du stasjonen og velger Egenskaper, ser du fort hvilket filsystem som er brukt:

Du kan formatere stasjonen med NTFS, men merk at du da mister alle dataene som ligger på den fra før. Har du mapper og filer liggende på den allerede, kan du kopiere disse til en midlertidig plassering på en annen stasjon, og kopiere dem tilbake etter at formateringen er utført. Formatering med NTFS-format gjør du ved å høyreklikke stasjonen og velge Formater..., og velge NTFS fra nedtrekksmenyen:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer