Sikre nettkonti med tofaktorautentisering

Gjør at ingen får logget på fra en ny enhet uten «kodebrikke».

NOE DU VET OG NOE DU HAR: Med tofaktorautentisering trenger du både passord og telefonen din for å logge på. Foto: ALL OVER PRESS
NOE DU VET OG NOE DU HAR: Med tofaktorautentisering trenger du både passord og telefonen din for å logge på. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om noen skulle få tak i passordet du bruker på nettbanken din, er det ingen kjempekrise. Så vidt oss bekjent bruker nemlig alle norske nettbanker en ekstra sikkerhetsmekanisme i form av en BankID-brikke eller engangskode per SMS, som også kreves for å kunne logge på nettløsningen.

Med andre ord brukes det velkjente sikkerhetsprinsippet med å kombinere noe du har med noe du vet.

Mye brukt prinsipp

Kanskje har du et adgangskort på jobb som også krever at du taster inn en PIN-kode for å låse opp – det blir det samme prinsippet.

To faktorer (passord + fysisk enhet) er påkrevd for bli autentisert. Konseptet kalles derfor for tofaktorautentisering.

Stadig flere nettjenester støtter pålogging etter samme prinsipp. Hos de fleste fungerer det slik at du kun bruker brukernavn/passord på enheter du allerede har logget på med, men når du skal logge på fra en ny enhet, blir du nødt til å supplere med en engangskode.

Litt for amorøs: Sikre tegn på datingsvindel

Gir ekstra sikkerhet

Effekten blir som følger: Dersom noen får tak i passordet ditt til tjenesten, får de ikke logget seg på fra en annen maskin med mindre de også får tak i engangskoden din (altså at de i praksis i tillegg har tilgang til telefonen din).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer