Sikre tegn på at du er blitt hacket

Her er faresignalene du bør se etter.

FARE PÅ FERDE: Opplever du noen av disse tingene, er det stor fare for at du har blitt hacket. Foto: ALL OVER PRESS
FARE PÅ FERDE: Opplever du noen av disse tingene, er det stor fare for at du har blitt hacket. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager er det fort gjort å få uhumskheter på PC-en som kan forårsake stor skade.

I mange tilfeller skyldes det uvitenhet fra brukeren der man laster ned ting man ikke burde, men det kan også være at inntrengerne utnytter sårbarheter i kjent programvare og på den måten finner en bakdør inn på maskinen.

De kjappe rådene blir derfor å sørge for å ha oppdaterte versjoner av programmer du har installert på PC-en og å ta backup jevnlig, enten til nettskyen eller til en ekstern harddisk.

Det er også lurt å ha sikkerhetsprogrammer installert, for eksempel i form av antivirusprogramvare eller programmer som som overvåker PC-en din for spionvare.

Vær imidlertid klar over at du aldri kan være 100% sikker, siden det nødvendigvis tar tid for disse produsentene å oppdage nye trusler og lage «motgiften» som skal til for å fjerne dem.

Ikke bare filer

Skjønt, det er ikke lenger bare filene på harddisken man frykter for – inntrengere kan også manipulere transaksjoner i nettbanken uten at du merker det, eller kanskje enda verre – stjele din identitet slik at de senere kan bestille varer og tjenester i ditt navn.

Les også: Dette bør du gjøre etter ID-tyveri

Nettstedet Infoworld har laget en oversikt over elleve faresignaler som kan tyde på at du har blitt hacket på nett.

Under er noen av dem. Lenger ned finner du også noen tips til sikkerhetsprogrammer du kan installere dersom du vil sjekke om maskinen din er infisert.

Falske antivirusmeldinger

FALSK: I 2009 ble mange lurt av Spysheriff, som egentlig var et spionvareprogram kamuflert som et sikkerhetsprogram.
FALSK: I 2009 ble mange lurt av Spysheriff, som egentlig var et spionvareprogram kamuflert som et sikkerhetsprogram. Vis mer


Dette er gjenganger – en boks som spretter opp på skjermen og advarer deg om at du har virus på maskinen.

Når du klikker på den, tas du til et nettsted for å kjøpe programmet som skal fri deg for ubehagelighetene, men ved å legge inn kredittkortdetaljene dine har du gitt bakmennene fri tilgang til kontoen din. Ikke så smart.

Infoworld råder deg her til å slå av maskinen og starte den i sikker modus uten nettilgang, for så å fjerne nylig installerte programmer, eller å tilbakestille den.

Påse at advarselene er borte når du starter maskinen på vanlig måte igjen og sjekk gjerne med et antivirusprogram at du har fått fjernet synderen.

Les også: Slik styrer du unna de uhumske programmene

Uønskede verktøylinjer

Mange synes verktøylinjer er kjekke hjelpemidler når de surfer på nettet, men vær klar over at mange av dem kan spionere på deg eller lure deg inn på nettsider du ikke vil inn på.

Har du verktøylinjer i nettleseren du ikke har installert med vilje (eller fra selskaper du ikke har hørt om før), gjør du derfor lurt i å fjerne dem.

Slik fjerner du verktøylinjene
Unngå å installere unødvendig programvare med Unchecky

Tilfeldige sprettoppvinduer

Dette har vi sett selv og skjer som regel i nettleseren: Det spretter opp annonser eller tilbud i ny og ne uansett hvor på nettet du befinner deg.

Dette er i beste fall bare irriterende, men kan også tyde på at det er programmer på maskinen din som kan overvåke nettaktiviteten din.

Også her er rådet fra Infoworld å fjerne eventuelle verktøylinjer og nylig installert programvare.

Vennene dine får epost fra din konto som du ikke har sendt

MISBRUK AV MAIL: Da noen hacket seg inn i Martine Jonsruds mail, ble det sendt ut svindelmail til alle hennes kontakter. Foto: PRIVAT
MISBRUK AV MAIL: Da noen hacket seg inn i Martine Jonsruds mail, ble det sendt ut svindelmail til alle hennes kontakter. Foto: PRIVAT Vis mer


Også dette har vi flere eksempler på det siste året, for eksempel da Martines epostkonto ble misbrukt. Får du beskjed fra venner og kjente om at de har fått epost fra deg på Google-translate-norsk, bør varsellampene blinke.

Det første vi ville ha gjort her, er å logge på epostkontoen fra en annen datamaskin og bytte passordet.

Dernest bør du skanne igjennom datamaskinen med sikkerhetsprogrammer, fjerne eventuelle verktølinjer og annen programvare du har installert nylig.

Så til et par av de mest alvorlige:

Oppgavebehandling, registeret og sikkerhetsprogrammet er deaktivert

En slik variant fikset jeg for en nabo en gang, og det var på ingen måte en lett affære, som involverte å starte maskinen fra en Linux-CD og finne uhumskhetene manuelt. Ikke bare var de nevnte programmene deaktivert, men den ondsinnede programvaren hadde også endret hosts-fila på maskinen slik at f.eks. alle Google-søk ble gjennomført via en annen søkemotor hvis mantra neppe var Don't be evil.

Problemet kan løses ved å tilbakestille maskinen, men kan også løses på en mindre drastisk måte om du har kunnskaper nok og vet hva du skal søke etter. Her er det kanskje duket for å ringe slektas dataekspert – du vet, han som ønsker seg denne t-skjorta.

Muspekeren gjør valg for deg

Hva om muspekeren plutselig lever sitt eget liv og trykker på knapper som om det var et menneske som satt og styrte den? Da er det sannsynligvis nettopp det som skjer. De verste uhumskhetene er nemlig de som lar PC-en bli fjernstyrt av andre.

Et typisk scenario her er at hackere har brutt seg inn på maskinen og venter til den har vært inaktiv i en lang periode, hvor de da kan anta at du ikke lenger sitter foran skjermen. Nå kan de bruke maskinen din som de vil, og ved hjelp av en keylogger har de kanskje klart å snappe opp brukernavn og passord du bruker rundtom allerede.

Her er også rådet fra Infoworld ganske drastisk – hvis du ser at maskinen lever av seg selv, dra frem mobilkameraet og film det som skjer på skjermen for å se hva inntrengerne kan være interesserte i. Sørg for å slå av maskinen før det er for seint og koble den fra nettverket.

Fra en annen maskin bør du logge på alle vitale nettkonti og bytte passordene, samt sjekke nettbankutskrifter og lignende. Her mener Infoworld at full systemoppretting er den eneste løsningen, men at du kanskje vil vente med det dersom du allerede er blitt frarøvet noe, slik at Politiet kan sikre spor på maskinen.

Flere tips kan du se i Infoworlds rapport.

Anbefalte sikkerhetsprogrammer

Det finnes en drøss av sikkerhetsprogrammer, men husk at mange av dem også er falske, som nevnt lenger opp i artikkelen. Om du kjører Windows 8 eller nyere, kan det også være kjekt å vite at Microsoft har innebygd sikkerhetsprogram i de nyeste versjonene.

Her er noen av de mest populære fra download.com. Vær klar over at det er lite hensiktmessig å installere flere av samme type, siden de da kan oppleve hverandre som trusler og hindre hverandre i å gjøre jobben sin:

Antivirus:
Avast Free Antivirus 2014
AVG Antivirus Free 2014
Trend Micro Titanium Maximum Security

Anti-spionvare:
Malwarebytes Anti-Malware
IObit Malware Fighter
Trend Micro HijackThis

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer