TEST: Microsoft Surface Laptop 2

Sjekk den batteritiden!

Surface Laptop 2 er knallbra på svært mange punkter, men har de fikset svakhetene fra forgjengeren? Vi har sjekket.

LEKKER: Surface Laptop er tilbake, og det i svart. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
LEKKER: Surface Laptop er tilbake, og det i svart. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Microsoft gjør mye riktig om dagen og kniver med Apple og Amazon om å være verdens mest verdifulle selskap. Mye av dette er selvsagt takket være Windows og satsingen på nettskyen, men Surface-avdelingen har også blitt en milliardbedrift for selskapet som har mange baller i luften.

I 2012 gav Microsoft PC-bransjen en tupp bak og fikk dem til å satse på 2-i-1-enheter, og det var ikke før i 2017 at selskapet selv lanserte en helt vanlig bærbar PC - Surface Laptop. Både Surface Pro og Surface Book er hybrider med avtakbart tastatur.

Vi testet den første Surface Laptop sommeren 2017 og trakk frem ting som solid konstruksjon, designet, batteritiden, skjermen, ytelsen og batteritiden, men vi var ikke videre begeistret over tilkoblingsmulighetene og Windows 10 S (Mode).

Har Microsoft gjort noe med de to punktene siden den første generasjonen? Vel, ikke helt - skal det vise seg.

Ordentlig lekker

I februar ble Surface Laptop 2 omsider tilgjengelig i Norge etter at PC-en i fjor høst først ble lansert i blant annet USA og større markeder i Europa. Surface-sultne nordmenn kan dermed kaste seg over det nye tilskuddet.

Det har ikke skjedd altfor store endringer fra den første modellen til Surface Laptop 2. Du får den samme, gode byggekonstruksjonen, det lekre designet med eksklusivt stoff rundt tastaturet og en høyoppløst berøringsskjerm.

Vi liker godt designet til Surface Laptop og syns egentlig det er greit at Microsoft fortsetter med dette. Som Apple har vist med MacBook-ene gjennom årene, er det ikke nødvendig å gjøre store designendringer fra år til år.

Surface Laptop 2
OperativsystemWindows 10
Skjerm13,5" PixelSense berøringsfølsom
Oppløsning2256x1504
ProsessorIntel Core i7-8650U
Lagring512 GB
Minne16 GB
Batteri45,2 Wh
Vekt1,28 kg
Pris testenhet23.490 kr

Riktig nok er det én designnyhet, nemlig en svart Surface Laptop 2 som erstatter grafittgull-modellen fra 2017. Den svarte Surface Laptop-en syns vi er ordentlig lekker, og vi skulle gjerne sett at flere kom med svarte PC-er. Hører dere det, Apple?

Hvis det er noe å utsette på designet til Surface Laptop 2, må det være rammen rundt skjermen som er noe tykk - i 2019-målestokk.

Litt tykke ramme, til gjengjeld har Surface Laptop 2 Windows Hello-kamera.
Litt tykke ramme, til gjengjeld har Surface Laptop 2 Windows Hello-kamera. Vis mer

Ingen USB-C

Det du får hvis du velger Surface Laptop 2 fremfor forgjengeren, er en kraftigere Intel-prosessor med fire kjerner, Windows 10 Home, en skjerm med kontrastforhold på 1500:1 - Surface Laptop stanser på 1200:1 - og bedre batteritid.

Det du ikke får på noen av dem, er USB-C. Microsoft har nemlig ikke funnet plass til lade- og dataoverføringsporten som «alle» andre bruker. Til og med iPad Pro har fått USB-C.

Windows 10 S Mode, som det nå heter, er derimot fjernet, og på forbrukerutgaven av Surface Laptop 2 finner du Windows 10 Home.

Surface Laptop 2 har følgende kontakter:

 • USB-A (standard USB-port)
 • mini DisplayPort
 • Hodetelefon
 • Surface Connector

Ladingen skjer fremdeles via Surface-kontakten. Vi merker at selv om det er topp med USB-C for lading - slik at man for eksempel trenger kun å ha med én type lader til alle enhetene sine på reise - er det kjekt med magnetisk ladekontakt. Tilhengere av Apples MagSafe-kontakt er definitivt helt enige.

Surface Laptop 2 kjører Microsofts proprietære ladeløsning.
Surface Laptop 2 kjører Microsofts proprietære ladeløsning. Vis mer

I bruk

Som du nettopp har lest, er ikke Surface Laptop 2 en spesielt stor oppgradering fra forgjengeren. Det virker som Microsoft har valgt en forsiktig tilnærming til serien, slik vi føler de også gjorde med nye Surface Pro 6.

Det er ikke nødvendigvis negativt, vi syns den første Surface Laptop-en var en ordentlig god PC, og nykommeren bygger videre på denne grunnmuren.

Med Surface Laptop 2 får du en bærbar PC som fungerer like godt til studier som til arbeid. Vi har som alltid sjekket hvordan den fungerer til arbeid, men også til underholdning og spilling. PC-en gjør stort sett jobben, men hvis du ønsker en maskin som også kan drive spill som er mer krevende enn «Minecraft» eller «Candy Crush», bør du se andre steder.

Til underholdning gjør Surface Laptop 2 absolutt nytten, den høyoppløste skjermen gjør seg godt til filmer og TV-serier. Lyden fra høyttaleren er litt spinkel, så video og musikk gjør seg best med hodetelefoner tilkoblet PC-en.

Noe vi liker godt med Surface-maskinene til Microsoft, er at samtlige kommer med ansiktspåloggingen Windows Hello. Ansiktsgjenkjenningen fungerer såpass bra at vi savner hverken fingersensor eller å taste inn pinkode hver gang vi logger på PC-en.

Windows Hello setter du opp under Innstillinger - Kontoer - Påloggingsinformasjon.

Den svarte Surface Laptop-en er ganske lekker, mener vi.
Den svarte Surface Laptop-en er ganske lekker, mener vi. Vis mer

Helt toppers tastatur

Ellers er det godt å se Microsoft fortsette i samme trend med å levere et tastatur og en styreflate som er blant de beste på markedet. Tastene har litt lengre vandring enn butterfly-tastaturet til MacBook, for dem som liker det, og er ikke like hardt å skrive på. Samtidig er det også forholdsvis stillegående slik at du ikke bør være redd for å ta med Surface Laptop 2 på stillesalen på skolen (eller soverommet).

Det hjelper godt med det myke og behagelig Alcantara-stoffet som omkranser tastaturet. Når det gjelder holdbarheten, har vi en Surface Laptop som har vært i bruk et drøyt halvår og det har ingen tegn til slitasje. Dog har vi sett eksempler på Internett der Alcantara-stoffet har blitt slitt etter forholdsvis mye bruk.

Surface Laptop 2-tastaturet er et av de beste på markedet. Her har Microsoft gjort en god jobb.
Surface Laptop 2-tastaturet er et av de beste på markedet. Her har Microsoft gjort en god jobb. Vis mer

Styreflaten er utformet i glass - som gjør den glatt og responsiv - og størrelsen er sånn passe stor. Den støtter flerfingergestene i Windows 10, som du selv kan tilpasse i innstillingene:

Innstillinger - Enheter - Styrepute. Her kan du tilpasse bevegelser med tre eller flere fingre.

«Ren» Windows 10?

En ting vi har merket oss med nyere Windows 10-maskiner som skal inneholde en ren utgave av operativsystemet, er at de ikke gjør det. Microsoft har noe de kaller Windows 10 Signature Edition-sertifiserte PC-er som ikke kommer med en haug av gjøkeprogrammer som prøveversjoner av antivirus og annen programvare fra en tredjepart, men vi syns ikke Signature-maskinene alltid er så mye bedre.

Irriterende nok gjelder det også Microsofts egne PC-er. Det er en håndfull programmer som ikke er utviklet av selskapet selv. At produsentene selv legger inn egen programvare, har vi egentlig ikke noen problemer med. Apple gjør det, Google gjør det og HP gjør det, men tredjepartsløsninger syns vi ofte er en uting.

Nå skal det sies at appene i listen under ikke ligger installert på Surface Laptop 2, men de ligger i startmenyen. Klikker du på en av appene, videresendes du til Microsoft Store for nedlasting, men den reklamen er uansett plagsom og unødvendig.

 • Adobe Photoshop Elements
 • Associated Press
 • Candy Crush
 • Fitbit Coach
 • Netflix
 • Twitter
 • WhatsApp
 • WinZip

Heldigvis slapp vi unna masete antivirusprogrammer som andre PC-produsenter har avtaler med.

Enestående batteritid

Vi kan skrive under på at batteritiden til Surface Laptop 2 er betraktelig bedre enn forgjengeren. Faktisk er det PC-en som skårer høyest i vår strømmetest og batteriet gikk ikke tomt før det hadde gått nærmere 14 timer.

Til sammenlikning sa Surface Laptop 1 stopp etter 9 timer og 35 minutter - her snakker vi økning.

Den positive resultatet fra batteritiden, gjenspeiles i bruk i praksis. Surface Laptop 2 holder det gående gjennom en hel arbeidsdag og litt mer til. Det virker som Microsoft omsider har fått dreisen på Surface-batteriene etter litt trøbbel.

Har litt å gå på

Microsoft har fått fart på batteritiden til Surface Laptop-serien, men syns tydeligvis ikke at PC-ene er verdige kraftigere lagringsløsninger. Vi kan jo sammenlikne med Huawei MateBook 13 som er relativt rimeligere enn Microsofts bærbare:

Som dere kan se i tabellen under, er forskjellene i SSD-ytelse ganske formidable. Når det er sagt, er ikke dette noe du vil merke stort til i praksis med mindre du jobber med store filer, samt flere tunge programmer samtidig.

Selve systemytelsen til Surface Laptop 2 er også svakere enn Huawei-PC-en. Prosessorene er nærmest identiske. Førstnevnte har en Intel Core i7-8650U med en klokkefrekvens på 1,9 GHz mot MateBook-ens Intel Core i7-8565U med en klokkefrekvens på 1,8 Ghz. Minnet er på henholdsvis 16 og 8 GB.

Likevel er det MateBook 13 som gjør det best i ytelsestesten PCMark10 som anslår hvor godt systemet utfører dagligdagse oppgaver. Laptop 2 er også bak Lenovo Yoga C930 som vi testet på tampen av fjoråret.

Konklusjon

Stort sett er Microsoft Surface Laptop 2 en tipp topp PC. Skjermen er helt enestående med et naturlig fargebilde og et 3:2-format vi liker svært. Byggekvaliteten er fremdeles i toppklasse og vi syns designet holder seg godt - spesielt ved introduksjonen av den svarte modellen.

Du får kanskje mer ytelse for pengene hvis du velger for eksempel en MateBook 13, men vi føler at totalpakken Microsoft leverer er et par hakk over den kinesiske konkurrenten. For eksempel er modellen med 8 GB minne, 256 GB SSD-lagring og Intel Core i5-prosessor til 14.490 kroner et attraktivt valg.

Mange vil nok sette pris på at Surface Laptop 2 har den tradisjonelle USB-kontakten, men vi føler at mangelen på USB-C fortsatt er et problem Microsoft bør fikse ved neste lansering.

Testresultat

Microsoft Surface Laptop 2

Lekker design og god byggekvalitet, super batteritid, god ytelse, Windows 10 Home er på plass, godt tastatur og styreflate.

Fortsatt ikke USB-C, ikke den raskeste SSD-en, unødvendig med app-reklame.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer