TPM

Sjekk om du kan få Windows 11

Dette kan du gjøre dersom PC-en din ikke kan oppgraderes.

WINDOWS 11: I høst lanseres Windows 11, som vil leve side om side med Windows 10. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
WINDOWS 11: I høst lanseres Windows 11, som vil leve side om side med Windows 10. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om knappe to uker lanserer Microsoft Windows 11, og et av de store spørsmålene i forkant av utrullingen er om PC-en din er kompatibel med det nye operativsystemet.

Windows 11 blir tilgjengelig som en gratisoppgradering til PC-er på markedet, og offisielle tall fra Microsoft viser at det er over 1,3 milliarder enheter som kjører Windows 10, i tillegg til noen millioner med Windows 7 og Windows 8.

Ikke alle disse enhetene vil kunne oppgraderes.

Strengere krav til Windows 11

Årsaken er at Microsoft stiller høyere krav til maskinvare som skal kjøre Windows 11. Tidligere holdt det å ha en PC som var kraftig nok til å kjøre den nyeste versjonen av Windows, men nå stilles det også krav til sikkerhet og prosessor.

Forkortelsen TPM, som står for Trusted Platform Module, og prosessorårgang er to ting som går igjen.

Blant annet krever Windows 11 en 8. generasjon Intel Core-prosessor, AMD Ryzen 2000 eller nyere, med et par forbehold:

Følgende prosessorer støttes av Windows 11 – begge er 7. generasjon Intel Core-brikker:

  • Intel Core X og Xeon W
  • Intel Core 7820HQ, som sitter i Surface Studio

TPM er en sikkerhetsmodul hvis hovedoppgave er å beskytte dataene på PC-en din, og er ifølge Microsoft såpass nyttig for sikkerheten at de har satt det som et absolutt krav for Windows 11.

Blant annet kan teknologien gjøre det vanskelig for hackere å ta over PC-en din.

Mange av dagens PC-er kommer med TPM 2.0 om bord, ifølge Microsoft har dette vært standard de seneste årene, men flere har også kun versjon 1.2 av TPM. Andre maskiner har ikke brikka i det hele tatt.

Har du TPM 2.0 aktivert, trenger du ikke å tenke noe mer over det, mens TPM 1.2-versjoner kan i mange tilfeller oppdateres til 2.0.

Denne informasjonen får du fra PC-produsenten din, som i mange tilfeller har en fastvareoppdatering tilgjengelig for BIOS/UEFI.

Overfor Dinside forteller Geir Reiulfsen, produkt- og innkjøpsansvarlig i nettbutikken Multicom, at TPM-kravet ikke nødvendigvis er et problem for dem med nyere PC-er.

Faktisk har nettbutikken tatt kontakt med kunder som har bestilt en TPM-modul og informert dem om at de kanskje ikke har behov for den.

Dersom PC-en din ikke har en TPM-modul, eller ikke kan oppgraderes til versjon 2.0, kan du i mange tilfeller kjøpe en TPM 2.0-modul separat og installere den i PC-en. Noe som er mest aktuelt for stasjonære PC-er.

Har du en stasjonær PC, kan du trolig oppgradere både TPM-brikka og prosessoren, men det er altså verre med bærbare PC-er.

Kan du installere Windows 11 uansett?

Så er spørsmålet om du kan installere Windows 11 selv om PC-en din ikke er støttet. Svaret på det er nja. Du kan trolig installere en ren versjon av Windows 11 manuelt, men det har en stor hake.

Microsoft har uttalt at PC-er som ikke fullt ut støtter systemkravene, men som du selv installerer Windows 11 på, ikke vil motta oppdateringer. Å bruke en ikke-oppdatert PC er noe vi sterkt fraråder av sikkerhetsmessige hensyn.

Faktisk får Windows 11-testere som kjører betaen på en ikke-støttet enhet, beskjed om å nedgradere til Windows 10.

Slik sjekker du

Da Microsoft annonserte Windows 11 i juni, slapp de et lite «sjekk om PC-en kan oppgraderes»-program til Windows 10, men programvaren var mangelfull og ble fjernet kort tid senere.

Nå er programmet, som heter Tilstandskontroll for PC, oppdatert og tilgjengelig for samtlige brukere, og du kan bruke det for å sjekke om PC-en din kan oppgraderes.

Tilstandskontroll for PC kan du laste ned her. Etter å ha installert programmet, åpner du det og trykker «Kontroller nå» under «Introduksjon av Windows 11».

Her får du raskt svar om PC-en din oppfyller systemkravene til Windows 11, og hva som eventuelt gjør at PC-en din ikke kan oppgraderes.

I vårt eksempel under har vi nok minne, lagringsplass, rask nok prosessor og støtte for sikker oppstart, men ikke overraskende er prosessoren for gammel og TPM 2.0 er ikke aktivert.

Nåværende TPM-versjon på PC-en, er TPM 1.2, men den kan faktisk oppgraderes til TPM 2.0 ettersom produsenten har sluppet et oppgraderingsverktøy.

Prosessoren er det verre med – den må skiftes ut med en nyere før vi får installert Windows 11.

Sjekk om du kan få Windows 11

Får du ikke oppgradert?

Dersom PC-en din er for gammel eller ikke kan oppgraderes for å tilfredsstille systemkravene til Windows 11, må du fortsette å bruke Windows 10, eller det operativsystemet du bruker i dag.

For Windows 10-brukere er det kjekt å vite at operativsystemet er støttet med oppdateringer, inkludert sikkerhetsoppdateringer, frem til 2025, slik at du kan fortsette å bruke det frem til det.

Windows 7 er dog ikke lenger støttet, mens Windows 8.1 er støttet frem til 10. januar 2023.

Lanseres tidlig oktober

Microsoft starter utrullingen av Windows 11 5. oktober. Som vanlig vil oppgraderingen skje i puljer, og du vil få varsel i Windows Update når Windows 11 er klar for din PC.

Ønsker du å oppgradere manuelt – såfremt du har en kompatibel PC – vil du trolig kunne laste ned Windows 11 direkte fra Microsoft, men selskapet anbefaler at du venter til operativsystemet dukker opp i Windows Update.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer