M1 Mac:

Sjekk om programmene virker

De fleste Mac-apper fungerer på de nye M1-Macene, men ikke alle.

SJEKKER: Usikker på om alle programmene du bruker vil fungere på en ny M1-Mac? Dette programmet sjekker for deg. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
SJEKKER: Usikker på om alle programmene du bruker vil fungere på en ny M1-Mac? Dette programmet sjekker for deg. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Ett av produktene som imponerte oss aller mest i år, var den nye M1-Macbooken fra Apple. Etter å ha brukt Intel-prosessorer i en årrekke, har Apple selv laget den ARM-baserte M1-prosessoren, som byr på svært høy ytelse og meget god batteritid.

Men å bytte prosessorarkitektur er ikke bare-bare. I utgangspunktet må programkoden skrives om, men via emulatoren Rosetta 2 (som følger med M1-Macene) har de nye M1-maskinene mulighet til å kjøre de fleste programmer skrevet for Intel-prosessorer, om enn med en liten ytelsesreduksjon.

Sjekk programmene du bruker

iMobie M1 App checker er et kjekt lite Mac-program du kan laste ned og kjøre på Mac-en du har i dag.

Sjekk om programmene virker

Når du har lastet ned og startet programmet, blir du presentert med bildet over. Der kan du trykke på «start scan»-knappen, som i løpet av veldig kort tid viser deg alle programmene du har installert på Mac-en.

Ved siden av hvert program finner du så informasjon om det vil fungere på en Mac med M1-prosessor:

Sjekk om programmene virker

Tre kategorier

Programmer merket «universal» vil kjøre uten bruk av emulator, de merket «Intel 64» vil kjøre via den nevnte Rosetta 2-emulatoren og de som eventuelt er merket «Intel 32» vil ikke kunne brukes på en M1-basert Mac.

For vår del var det snakk om to programmer i sistnevnte pulje som vi ikke har brukt på en stund, og som muligens finnes i nyere 64-bit versjoner.

Som du ser kan du filtrere programmene via nedtrekksmenyen på toppen.

Alternativt kan du også søke opp programmer direkte fra skapernes nettsider, der du også kan laste ned programmet som sjekker på maskinen din.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer