Svindel, phishing, ransomware …

Sju ting du bør passe deg for på nettet

Det gjelder å holde tunga rett i munnen.

LETT Å BITE PÅ: Svindlerne blir stadig smartere – her er syv ting du bør ha i bakhodet når du ferdes på nett. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
LETT Å BITE PÅ: Svindlerne blir stadig smartere – her er syv ting du bør ha i bakhodet når du ferdes på nett. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aldri har det vært så farefullt å ferdes på nettet. Ikke bare er svindlerne blitt langt flere, mer sofistikerte og flinkere i norsk, men følgene av å gå fem på har også blitt mer alvorlige.

Så sent som i april skrev vi for eksempel om en nordmann som ble rundtlurt for over 30.000 kroner, og er du så uheldig å få ransomware på PC-en, kan det koste deg tusenvis av kroner å få tilbake filene, uten noen som helst garanti.

Her er syv ting du bør være ekstra oppmerksom på i disse dager:

#1: E-poster fra banken, Posten, Skatteetaten …

Mange kjente norske merkevarer og bedrifter misbrukes av svindlere året rundt, men svindlerne er tidvis såpass smarte at de for eksempel utgir seg for å være Skatteetaten på den tiden av året der folk får utbetalt skatt til gode. Og i år kommer kanskje språket til være enda bedre enn tidligere.

I fjor skrev vi for eksempel om en nordmann som ble svindlet for over 17.000 kroner fordi han fylte ut skjemaet fra «skatteetaten», inkludert kredittkortdetaljer.

I e-posten fikk han beskjed om at han skulle få tilbake penger på skatten, og at alt som skulle til var å fylle ut et skjema med personlige detaljer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer