Betatest

Sju ting vi gleder oss til i Windows 11

I høst kommer den største Windows-oppdateringa på flere år.

MYE NYTT: En moderne filutforsker er blant nyhetene i Microsofts kommende operativsystem. Det kommer også mye annet spennende. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MYE NYTT: En moderne filutforsker er blant nyhetene i Microsofts kommende operativsystem. Det kommer også mye annet spennende. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne høsten lanserer Microsoft et helt nytt operativsystem, Windows 11, som i noen år fremover vil leve side om side med Windows 10.

Den opprinnelige planen var å slippe Windows 10X, en mer lettbeint utgave av Windows 10, som i førsteomgang var beregnet for enheter med to skjermer. Dog ble det en endringene i planene som innebærer at Windows 10X er lagt på hylla på ubestemt tid, mens vi i stedet får Windows 11, som henter noen av funksjonene som var tiltenkt 10X.

Vi har testet

Jeg har testet Windows 11 på en Huawei MateBook X Pro siden den første betaen ble tilgjengelig i slutten av juni. Opplevelsen så langt har totalt sett vært svært positiv, og faktisk kjører Windows 11-betaen såpass stabilt på den bærbare at jeg gjerne også kunne ha installert det på min stasjonære, som jeg daglig bruker på hjemmekontor.

Men den PC-en er for gammel og støtter ikke Microsofts strenge sikkerhetskrav, så den kan se langt etter offisiell støtte for Windows 11.

Heldigvis er Windows 10 støttet frem til 2025, så da har PC-en i hvert fall fire gode år igjen. Med tanke på at den er fra 2013, er ikke det så aller verst levetid for en PC, men bittert er det for det ...

Windows 11-nyheter

Uansett, Microsoft har tidligere uttalt at Windows 10 er den siste versjonen av Windows, men i en bransje som hele tida er i endring, er det enkelt å skifte på det meste. Kanskje fordi Windows 11-oppdateringa er såpass stor og omfattende at selskapet tenkte det var best å gå opp ett versjonsnummer i samme slengen.

For det er mange spennende nyheter i Windows 11. Den mest tydelige er designoverhalingen med runde kanter, en sentrert startmeny og et mer gjennomført designspråk over hele linja, men det er også flere interessante funksjoner på vei.

Under har vi samlet sju av dem:

«Focus Sessions»

Én nyhet som kommer i Windows 11, men som vi betatestere ikke har fått tilgang til ennå, er «Focus Sessions». Nyheten ble annonsert under Microsofts Ignite-konferanse forrige uke, og Focus Sessions handler om produktivitet.

Focus Sessions blir faktisk bygget inn i klokke-appen der du kan sette opp «fokussesjoner». Funksjonen har integrasjon for Microsofts To-Do-app og Spotify, og tanken er at du setter opp en sesjon, velger tid – for eksempel 30 minutter – og en oppgave fra to-do-lista og kanskje en spilleliste fra Spotify, og så skal du kunne fokusere på den oppgaven i tilmålte tid helt uten avbrudd og forstyrrelser.

Tanken er at man skal kunne fokusere på små oppgaver i korte intervaller, og Microsoft jobber også med et dashbord som skal gi deg oversikt over fremgang, hvordan du bruker fokussesjonene og den slags.

Under kan du se en kort demo av Focus Sessions.

Ny filutforsker

Ved de siste Windows-lanseringene har Microsoft gjennomført flere store designoppdateringer, spesielt var overgangen fra Windows 7 til Windows 8 stor, men Windows Filutforsker har beholdt det samme uttrykket.

Heldigvis skjer det ting i Windows 11 der Filutforsker får en mer moderne design.

Microsoft har ryddet opp i toppmenyen, noe vi syns gjør utformingen litt renere. Du har fortsatt rask tilgang til ting som «ny-funksjonen» for ny mappe, snarvei, komprimert mappe, Office-fil og så videre, kopier, klipp ut, lim inn, sortering og visningsmodus.

WINDOWS FILUTFORSKER: Endelig en moderne filutforsker.
WINDOWS FILUTFORSKER: Endelig en moderne filutforsker. Vis mer

Bedre snapping

En av de tingene Windows allerede er solid på, er sidestilling, eller snapping, av apper, og i Windows 11 blir det faktisk enda bedre. Er det én ting Mac-brukere bør misunne Windows-brukerne, er det solid snapping av apper.

I Windows 11 introduserer Microsoft en ny snap-meny, som du får opp ved å føre musepekeren over maksimerknappen i et vindu. Deretter kan du velge i hvilket rutenett du ønsker å snappe appen.

SNAP: Den nye snap-menyen gjør det enda enklere å sidestille apper.
SNAP: Den nye snap-menyen gjør det enda enklere å sidestille apper. Vis mer

Disse appene samles også i en egen «Snap Group», som enkelt kan gjenopprettes selv om du har minimert vinduene.

SNAP: Sidestilte apper samles i «Snap Groups» på oppgavelinja.
SNAP: Sidestilte apper samles i «Snap Groups» på oppgavelinja. Vis mer

Raskere Windows Update

Mye er bra med Windows, men noe som har vært en plage for flere, er Windows Update. Spesielt oppdateringer som tar «evigheter» eller som kjører en omstart av PC-en når du minst venter det.

Microsoft har tidligere forklart at oppdateringer i Windows 11 er 40 prosent mindre og vil installeres mye raskere enn i tidligere utgaver av Windows. Det lover jo bra.

I tillegg vil Windows 11 vise et estimat på hvor lang tid det tar å installere oppdateringen.

WINDOWS UPDATE: Windows 11 gir et estimat på hvor lang tid en oppdatering vil ta.
WINDOWS UPDATE: Windows 11 gir et estimat på hvor lang tid en oppdatering vil ta. Vis mer

Widgets

Widgets er tilbake i Windows, og bygger videre på nyheter og interesser som ble introdusert i Windows 10 tidligere i år.

I Windows 11 består widgets-menyen av mer enn nyhetsoppdateringer, og du kan legge til miniprogrammer som kalender, trafikk, aksjer, familiegruppe og gjøremålslister. Etter planen skal widgets-menyen også bli tilgjengelig for tredjepartsutviklere slik at utvalget potensielt blir mye bedre.

Miniprogrammer har også hurtigtasten Windows+W, som i Windows 10 åpner Whiteboard.

WIDGETS: Windows 11 får en ny widgets-meny med rask tilgang til kalender, vær, nyheter og andre apper.
WIDGETS: Windows 11 får en ny widgets-meny med rask tilgang til kalender, vær, nyheter og andre apper. Vis mer

Støtte for Android-apper

Ja, du leser riktig. Windows 11 vil ha støtte for Android-apper, som kan lastes ned via Microsoft Store. Her har Microsoft inngått et samarbeid med Amazon, og faktisk ikke Google, om å distribuere apper i Windows 11.

Amazon Appstore får nemlig en egen meny i Microsoft Store, der du kan laste ned apper du er mest vant med å bruke på mobilen din.

Enn så lenge er ikke Amazon Appstore en del av Windows 11-betaen, så vi har ikke fått testa hvordan det fungerer eller hvilke apper som blir tilgjengelig, men en skjermdump fra Microsoft viser i hvert fall at apper som Ring og Uber kommer. Det gjør også TikTok, som for så vidt også har en Windows-app i Windows 11.

ANDROID: Amazon Appstore blir tilgjengelig i Microsoft Store i Windows 11.
ANDROID: Amazon Appstore blir tilgjengelig i Microsoft Store i Windows 11. Vis mer

Nytt handlingssenter

Foruten en midtstilt startmeny, er handlingssenteret i Windows 11 noe vi har sett før. Nemlig i Windows 10X, som er satt på pause.

Under kan du se sammenlikning av designen i Windows 10 og Windows 11, der sistnevnte oppleves mer stilren og med rask tilgang til blant annet volum og justering av lysstyrke.

Legg også merke til at varslingssenteret er separert i Windows 11, og du får det opp ved å trykke på klokka nederst til høyre eller fire fingre på styreplaten. Handlingssenteret åpner du ved å trykke på Internett, volum og batterinivå.

HANDLINGSSENTER: Til venstre ser du handlingssenteret i Windows 10, til høyre hvordan det blir i Windows 11. PS. Det er skalering og skjermoppløsning som gjør at Windows 11 ser større ut.
HANDLINGSSENTER: Til venstre ser du handlingssenteret i Windows 10, til høyre hvordan det blir i Windows 11. PS. Det er skalering og skjermoppløsning som gjør at Windows 11 ser større ut. Vis mer

Vi vil fortsette å teste kommende betautgaver av Windows 11 og rapportere når det skjer noe mer spennende. Det er ikke kjent når Windows 11 lanseres, men det vil trolig skje en gang i høst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer