Forberede og installere ny ruter

Sju trinn til suksess med ny trådløsruter

Begynner den gamle trådløsruteren å slite med å holde tritt med nye behov og hastigheter? Da kan det være på tide å bytte den ut. Her er alt du trenger å vite for en vellykket ruteroppgradering!

EN NY VERDEN: Begynner den gamle trådløsruteren å dra på åra? Å bytte den ut med en ny kan ofte by på svært mye bedre hastighet og rekkevidde. Foto: Bjørn Eirik Loftås
EN NY VERDEN: Begynner den gamle trådløsruteren å dra på åra? Å bytte den ut med en ny kan ofte by på svært mye bedre hastighet og rekkevidde. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Nettvanene og behovene våre har endret seg radikalt de siste årene. For ti år siden var det stort sett bare PC-er som var koblet til hjemmeruteren, og båndbreddehungrige strømmetjenester var nesten ikke-eksisterende.

I dag er situasjonen en helt annen, og det stilles mye større krav til utstyret som til enhver tid skal sørge for at alle dingsene i huset får det de etterspør og sender fra seg av data.

Så hva gjør du, når du opplever stadige avbrudd og andre problemer? I denne artikkelen tar vi for oss prosessen med å bytte ut den gamle trådløsruteren med en ny. Vi har delt prosessen opp i sju sentrale punkter, og som du ser dreier en vellykket oppgradering seg mye om god kartlegging og planlegging.

#1: Sjekk eksisterende utstyr

Avhengig av hvilken internettleverandør du har og hvilke oppgraderinger som er blitt gjort tidligere, vil det eksisterende utstyret ditt variere. Mange har et såkalt trådløst rutermodem (ruter og modem i ett), mens andre har to separate bokser - et modem og en ruter. Sistnevnte gjør det enklere å oppgradere, da du ofte bare kan koble den nye ruteren rett i modemet og pakke bort den gamle. Mer om dette senere.

Noter deg merke og modell, gjør gjerne et søk på nettet for å finne alder og spesifikasjoner. Ruteren bør ha støtte for den trådløse standarden 802.11ac i tillegg til b/g/n. Har den ikke det, er det en god grunn i seg selv til å oppgradere. Sjekk også plasseringen. Står ruteren bak en TV-benk eller i et skap? Det er ikke gunstig - uansett hvor god trådløsruteren er.

IKKE OPTIMALT: I dette tilfellet er trådløsruteren fra Get plassert bak TV-benken. Det i seg selv kan by på store utfordringer, både med hensyn til dekning og hastighet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
IKKE OPTIMALT: I dette tilfellet er trådløsruteren fra Get plassert bak TV-benken. Det i seg selv kan by på store utfordringer, både med hensyn til dekning og hastighet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Hvis du fikk ruter/rutermodem fra internettleverandøren din, bør du ta kontakt og spørre om det er mulig å bytte den med en nyere utgave/modell.

Sjekk samtidig hvilke hastigheter du har i abonnementet ditt. Har du for eksempel en 10 Mbps-linje, nytter det fint lite å bare bytte ruteren hvis familien er glad i å strømme video på hver sin dings. Da trengs det et raskere abonnement, velg gjerne 30-50 Mbps eller mer.

#2: Vurdér behovet ditt

Du trenger ikke investere flere tusenlapper i ny ruter hvis du bor i en leilighet eller lite hus og familien teller 3-4 personer. Det finnes mange fine ac-kompatible rutere til rundt tusenlappen som helt fint håndterer flere samtidige tilkoblinger, og byr på hastigheter på 100 Mbps og enda mer - uansett hvor du befinner deg i boligen.

USB-PORT: De fleste nye rutere har en eller to USB-porter, som du kan koble til eksterne harddisker som du vil dele i nettverket. Foto: Bjørn Eirik Loftås
USB-PORT: De fleste nye rutere har en eller to USB-porter, som du kan koble til eksterne harddisker som du vil dele i nettverket. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Selv disse relativt enkle ruterne byr ofte på nyttige funksjoner som gjestenettverk og fildeling, samt gigabit-hastigheter mellom enheter som er koblet til via kabel.

Bor du i en stor bolig og har tidligere slitt med å få dekning overalt, og/eller har mange svært krevende brukere, kan det hende du bør vurdere å gå opp en klasse eller to. Mer om det i neste punkt!

#3: Finn riktig ruter

Denne ruteren fra TP-link er vår favoritt i klassen rundt 1.000 kroner, og den egner seg godt for helt vanlige husholdninger. Den er svært enkel å sette opp og administrere, takket være det store displayet på selve ruteren. Du kan også koble en USB-harddisk/minnepinne rett i ruteren for enkel fildeling i hjemmenettet.

Bor du i en større bolig, har lynraskt bredbånd og mange svært krevende brukere, bør du vurdere en kraftigere løsning. Da kan en AC3200 eller AC5300/5400-ruter være en løsning. Dette er rutere som gjerne koster 2-3.000 kroner og mer, men som byr på uovertruffen ytelse og rekkevidde. Du finner våre siste tester her og her.

BRUKERVENNLIG: TP-Link Archer P5 er spesielt brukervennlig, takket være berøringsskjermen. Den byr samtidig på gode hastigheter og rekkevidde, og ble kronet med terningkast 5 i vår test. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BRUKERVENNLIG: TP-Link Archer P5 er spesielt brukervennlig, takket være berøringsskjermen. Den byr samtidig på gode hastigheter og rekkevidde, og ble kronet med terningkast 5 i vår test. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Har det erfaringsmessig vært mye tull med bredbåndsleveransen? Da kan du vurdere en ruter som også kan bruke mot mobilnettet hvis den faste linjen faller ut. Vi har nettopp gjort en test av slike, den finner du her.

Les også vår guide til kjøp av riktig ruter.

#4: Finn beste pris

BEST PRIS: Lenker til de billigste butikkene finner du alltid nederst i oppsummeringsboksene våre. Skjermdump: Dinside
BEST PRIS: Lenker til de billigste butikkene finner du alltid nederst i oppsummeringsboksene våre. Skjermdump: Dinside Vis mer

Det kan være store prisvariasjoner fra butikk til butikk, så vi anbefaler alltid at du tar en sjekk med en prissammenligningstjeneste før du slår til. Dinside samarbeider med Prisjakt, og du vil alltid finne lenke til de tre rimeligste butikkene i oppsummeringsboksen i testene våre.

Ønsker du å sjekke ut andre prissammenlingstingstjenester, kan du for eksempel søke opp ruteren hos Kelkoo og Prisguide.


#5: Klargjør eksisterende utstyr

Når du har fått ruteren i hus, må du klargjøre det eksisterende utstyret. Hvis du har en kombinert ruter/modem, bør du sette denne i såkalt bridge-modus og skru av det trådløse nettet. Dette sørger for å overlate alt som har med ruting og trådløse nett å gjøre, til den nye ruteren din.

Som regel innebærer dette at du må logge deg på ruteren i en nettleser og foreta noen innstillinger der. Instruksene for dette finner du i dokumentasjonen som fulgte med bredbåndsutstyret ditt. Finner du ikke dette, er det som regel bare et kjapt google-søk unna.

Hvis du ikke finner noen mulighet for å sette rutermodemet i bridge-modus, kan det hende det må gjøres hos internettleverandøren din. En telefon til kundeservice løser som regel dette i de tilfellene.

Når alt er gjort, kobler du en nettverkskabel fra WAN/Internet-porten på den nye ruteren til en ledig LAN-port i det rutermodemet.

Vi har tidligere vist hvordan vi gikk fram da vi gjorde dette på et Huawei rutermodem fra Get.

GET: Her har vi koblet den ene enden av nettverkskabelen i Internet-porten på den nye ruteren, til en ledig LAN-port på rutermodemet fra Huwaei. Foto: Bjørn Eirik Loftås
GET: Her har vi koblet den ene enden av nettverkskabelen i Internet-porten på den nye ruteren, til en ledig LAN-port på rutermodemet fra Huwaei. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Har du en løsning med separat modem og ruter, kan du normalt bare koble fra den gamle ruteren og koble den nye til modemet. Koble en nettverkskabel fra WAN/Internet-porten på den nye ruteren til nettverksporten i modemet.

CANAL DIGITAL: Hvis du har bredbånd via Canal Digital, kan du hende du har et separat kabelmodem i tillegg til trådløsruteren. Da kobler du bare den nye ruteren til nettverksporten i kabelmodemet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
CANAL DIGITAL: Hvis du har bredbånd via Canal Digital, kan du hende du har et separat kabelmodem i tillegg til trådløsruteren. Da kobler du bare den nye ruteren til nettverksporten i kabelmodemet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


#6: Velg en fornuftig plassering

Tenk på ruteren som en lyspære. Hvor ville du plassert en lyspære slik at den gav best mulig belysning i hele rommet? Se for deg at hele huset bestod av gjennomsiktige glassvegger og glassgulv. Hvor ville du plassert lyspæren da?

SLIK: Plasser gjerne ruteren på en hylle sentralt i boligen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SLIK: Plasser gjerne ruteren på en hylle sentralt i boligen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Ha dette i bakhodet når du plasserer ruteren. Har huset én etasje, plasserer du ruteren høyt og åpent på et sentralt sted i boligen. Har den to etasjer, plasser ruteren på et åpent sted i toppetasjen, har huset tre etasjer, kan ofte den beste plasseringen være i midtetasjen.

Kjøp om nødvendig en lang nettverkskabel som kan erstatte den korte som fulgte med ruteren.

Det er også lurt å plassere ruteren godt unna TV-er, mikrobølgeovner, babyalls, akvarier og stålhyller, som alle kan påvirke dekning og hastighet negativt. Du finner flere tips til plassering her.


#7: Installer ruteren

Det siste punktet på listen er å sette opp grunnfunksjonene i ruteren. Nesten alle rutere er satt opp med et trådløst aksesspunkt og passord fra fabrikken. Dette finner du gjerne på en merkelapp under ruteren eller i dokumentasjonen som fulgte med. Der vil du også finne ut hvordan du skal koble deg til ruteren for å fullføre installasjonen via nettleseren.

ALT DU TRENGER: Etiketten under denne ruteren forteller meg alt jeg trenger for å koble meg på første gangen, og foreta installasjonen i nettleseren.
ALT DU TRENGER: Etiketten under denne ruteren forteller meg alt jeg trenger for å koble meg på første gangen, og foreta installasjonen i nettleseren. Vis mer

Første gang du kobler deg opp, vil du i nesten alle tilfeller bli møtt med en veiviser som tar deg gjennom installasjonen steg for steg. Dette innebærer først og fremst at du velger navn på aksesspunkter (SSID), ett for 2,4 GHz-båndet (for eldre utstyr) og 5 GHz-båndet (nyere utstyr). Sistnevnte byr også ofte på den beste hastigheten.

VEIVISER: Ruteren spør deg blant annet om hva aksesspunktene (SSID) skal hete. Det er disse navnene som dukker opp på listen over tilgjengelige trådløse nett på mobiler og PC-er. Skjermdump: Dinside
VEIVISER: Ruteren spør deg blant annet om hva aksesspunktene (SSID) skal hete. Det er disse navnene som dukker opp på listen over tilgjengelige trådløse nett på mobiler og PC-er. Skjermdump: Dinside Vis mer

Husker du navnet på de gamle aksesspunktene? Velger du samme navn og passord, vil PC-er, nettbrett, mobiler og annet utstyr koble seg til automatisk uten at du behøver å foreta deg noe på disse. De vil rett og slett ikke merke overgangen til ny ruter - på annet vis enn at dekning og hastighet forhåpentlgivis har blitt mye bedre.

Les også:
Slik doblet vi trådløsytelsen på den bærbare PC-en
Tregt internett kan skyldes ruteren

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer