MacOS Catalina

Sju viktige endringer du bør kjenne til

Apple har sluppet nytt operativsystem til Mac.

IPAD SOM EKSTRA SKJERM: En av nyhetene i macOS Catalina er at du kan koble til og bruke en iPad som ekstra skjerm. Foto: Kirsti Østvang
IPAD SOM EKSTRA SKJERM: En av nyhetene i macOS Catalina er at du kan koble til og bruke en iPad som ekstra skjerm. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Apple har offisielt lansert macOS Catalina, den nyeste versjonen av operativsystemet til Mac. Oppdateringen kommer med en rekke små og store nyheter. Her er noen av de viktigste.

Hvordan oppgradere?

Alle Mac-er som kan kjøre forrige versjon, Mojave, skal kunne installere den nye versjonen. Kompatible maskiner er som følger:

  • MacBook (2015 eller nyere)
  • MacBook Air (2012 eller nyere)
  • MacBook Pro (2012 eller nyere)
  • Mac mini (2012 eller nyere)
  • iMac (2012 eller nyere)
  • iMac Pro (2017 eller nyere)
  • Mac Pro (2013 eller nyerer)

Bare vær helt sikker på at programmene dine vil fortsette å fungere før du setter i gang med å oppgradere.

For å oppdatere, må du gå til Mac App Store. Husk å ta en backup før du setter i gang!

PS: Med macOS Catalina endrer Apple hvordan du oppdaterer operativsystemet. Fra nå av må du gå til Systemvalg > Programvareoppdatering.

Musikk, TV og Podkaster erstatter iTunes

En av de viktigste endringene i macOS Catalina er at iTunes slutter å eksistere. Apple erstatter det tungrodde programmet med tre nye apper:

Sju viktige endringer du bør kjenne til
  • Musikk: Den direkte erstatningen til iTunes. Her finner du både Apple Music og ditt gamle iTunes-bibliotek.
  • TV: En ny app for å kjøpe og leie filmer samt finne innhold fra tjenestene Apple TV+ og Apple TV Channels.
  • Podkaster: Appen hvor du kan finne og høre på podkaster.

Hvis du vil synkronisere eller sikkerhetskopiere iPhone eller iPad, kan du ikke lenger bruke iTunes. Du må i stedet gjøre det via filutforskeren Finder. Når du kobler til en iPhone, vil den dukke opp i sidemenyen til venstre:

Sju viktige endringer du bør kjenne til

Bruk iPad som sekundær skjerm

Sidecar er navnet på en annen stor nyhet i macOS Catalina som lar deg koble til en iPad og bruke den som sekundær skjerm til Mac-en din. Den gjør det dessuten mulig å bruke iPad som tegnebrett til Mac-en om du har en Apple Pencil.

Du kan koble iPad-en til Mac-en med SideCar med både kabel og eller ved hjelp av AirPlay. Med trådløs forbindelse må iPad-en være innen ti meters rekkevidde for datamaskinen.

Sju viktige endringer du bør kjenne til

For å bruke Sidecar må du imidlertid ha en nyere Mac (se listen hos The Verge) og en iPad som kjører nyeste iPadOS 13.

Et par ting verdt å merke seg: når du har koblet til iPad som sekundær skjerm, kan du bruke berøringsskjermen med fingrene. Det eneste som fungerer er hvis du kobler til Apple Pencil.

Du kan også velge om skjermen skal være sekundær, såkalt «separat», eller om du skal speile Mac-skjermen på iPad-en. Sistnevnte er det du vil gjøre om du skal bruke iPad-en som tegnebrett.

For å ta i bruk Sidecar, må du bare gå til AirPlay-menyen oppe på menylinjen.

Sju viktige endringer du bør kjenne til

«Hvor er?»

Apples Finn iPhone- og Finn vennene mine-apper har blitt slått sammen på så vel Mac som iPhone og iPad i høst. «Find My» heter den nye appen på engelsk, «Hvor er?» heter den på norsk.

Appen er delt opp i to faner: en for enheter og en for personer. Her kan du se både hvor Apple-dingsene dine og venner befinner seg på et kart.

Sju viktige endringer du bør kjenne til

Har du mistet iPhone-en din, kan du både velge å spille av en lyd (så hører du den om den ligger mellom sofaputene) eller så kan du merke den som mistet (i tilfelle den er stjålet). Gjør du sistnevnte, vil du få et varsel om den blir funnet igjen.

Skjermtid nå også på Mac

Skjermtid var en av de store nyhetene i iOS 12 i fjor, og kan brukes til å se hvor mye tid du bruker på iPhone-en eller iPad-en din. I macOS Catalina kommer funksjonen også til Mac.

Ved å gå til Systemvalg > Skjermtid kan du se hvor mye tid du bruker på Mac-en din, hvilke apper du bruker mest og hvor mye tid du bruker i hver app.

Du kan dessuten se bruken din på tvers av alle Apple-enheter.

Hvis du har aktivert Familiedeling, kan du også administrere ungenes tilgang fra appen.

Sju viktige endringer du bør kjenne til

Flere apper oppdatert

Som i iOS 13 har flere av Apples apper blitt oppdatert med nytt grensesnitt og nye funksjoner i macOS Catalina, deriblant Bilder, Påminnelser og Notater.

Bilder-appen har for eksempel fått en ny bildevisning lik den i iOS 13 som fremhever dine beste bilder:

Sju viktige endringer du bør kjenne til

Påminnelser-appen har fått et nytt og bedre brukergrensesnitt:

Sju viktige endringer du bør kjenne til

Notater-appen har fått en ny gallerivisning, og du kan også samarbeide om notater med andre:

Sju viktige endringer du bør kjenne til

Spill Apple Arcade

Apple Arcade er høstens store spillnyhet fra Apple. Det er en abonnementstjeneste som koster 59 kroner i måneden, og da får du tilgang til et utvalg spill uten reklame og ekstra kjøp.

Apple Arcade er tilgjengelig til iPhone og iPad via iOS 13, Apple TV via tvOS 13 - og nå også på Mac via macOS Catalina.

Sju viktige endringer du bør kjenne til

Du finner Apple Arcade på Mac-en ved å åpne Mac App Store og se etter fanen Arcade.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer