Skal du kjøpe ny PC bør den ha USB-C-kontakt

En av de viktigste nyhetene på flere år.

SLIK SER DEN UT: Takket være USB-C kan USB-pluggen endelig settes inn begge veier. Kontakten er mindre enn dagens USB-kontakt, som du ser til venstre for denne. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
SLIK SER DEN UT: Takket være USB-C kan USB-pluggen endelig settes inn begge veier. Kontakten er mindre enn dagens USB-kontakt, som du ser til venstre for denne. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den gamle USB-kontakten, der pluggen «alltid må snus tre ganger før den passer», er i ferd med å gå over i historiebøkene. Sammen med den vil også mini- og micro-utgavene av USB-kontakten på sikt forsvinne fra PC-er, nettbrett og smartmobiler.

One size fits all

Alle tre vil bli erstattet av en ny kontakt, kalt USB-C. Den mest åpenbare fordelen er at pluggen kan settes inn inn begge veier. Størrelsesmessig er den omtrent som micro-USB, som i dag benyttes i de fleste smartmobiler på markedet.

Det er bare én av mange fordeler med den nye kontakten.

Den kan også levere meget høy effekt (inntil 100W) og åpner for svært høye datahastigheter. Sistnevnte krever imidlertid at kontakten støtter USB 3.1-protokollen, noe som kommer til å bli veldig vanlig, spesielt på PC-er.

Med en overgang kan du fortsatt bruke utstyr som bruker den gamle USB-kontakten.

Les også: Den smarteste PC-oppgraderingen

Nå kommer maskinene

Kabel med USB-C-plugg i begge ender. Foto: KIRSTI ØSTVANG
Kabel med USB-C-plugg i begge ender. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Det finnes allerede flere nettbrett og mobiler på markedet med USB-C-kontakt. På PC-siden var Apple MacBook først ute. Der brukes samme USB-C-kontakten til å lade batteriet i maskinen, til å koble til eksternt utstyr som skrivere og harddisker, og til å koble til ekstern skjerm.

Takket være den ekstremt høye dataoverføringshastigheten kan kontakten nemlig erstatte behovet for skjermutganger i PC-en, som HDMI, VGA og DisplayPort.

Til slutt kan vi ende opp med én kabel som kan brukes til alt.

Les mer om alle fordelene ved USB-C i denne artikkelen

To PC-er på testbenken

Dinsides teknologiredaksjon har for øyeblikket to PC-er på testbenken som kommer med USB-C-kontakter. Begge er også utstyrt med sjette generasjon Core-prosessor fra Intel (Skylake). Les alt om våre erfaringer med disse to maskinene fra Dell og Acer senere denne uken.

Les også:
Tre tips til kjappere PC
Visker bort skillet mellom stasjonær og bærbar grafikkytelse

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer