– Skal jeg fortelle deg hvem som er din ekte venn?

Det er greit å være litt kritisk.

SAMLER INFORMASJON: Visste du at du gir fra deg VELDIG mye privat informasjon ved å ta slike tester på Facebook? Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
SAMLER INFORMASJON: Visste du at du gir fra deg VELDIG mye privat informasjon ved å ta slike tester på Facebook? Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ringer på døra di. På trappen står en skikkelse og spør deg:

– Skal jeg fortelle deg hvem som er din ekte venn?

Eh…ok?, sier du, litt forfjamset.

– OK, nå skal du høre. For å gjøre dette må jeg ha litt informasjon. Jeg trenger å vite navnet ditt, hvor gammel du er, kjønnet ditt, om du er i et forhold, hvor du jobber og annen personlig informasjon. Ja, og så trenger jeg en liste med navn på alle du kjenner, sortert på hvor mye omgang du har med dem – altså hvor ofte du prater med dem og så videre.

Litt forfjamset fyller du ut det lange skjemaet vedkommende har med seg. Når du endelig er ferdig, viser det seg imidlertid å være mer.

DETTE DELER DU: Om du velger å ta en test fra nametests.com, gir du tjenesten tilgang på en rekke personlige opplysninger om deg selv.
DETTE DELER DU: Om du velger å ta en test fra nametests.com, gir du tjenesten tilgang på en rekke personlige opplysninger om deg selv. Vis mer


– Jeg trenger også epostadressen din. Ja, og så vil jeg at du henter alle fotoalbum du har så jeg får sett på bildene du har tatt. Spesielt interessant er bildene du selv er med på – om de så er tatt av noen andre.

Hvorfor trenger du dem?, spør du – nå noe skeptisk.

– Jeg skal … eh … jeg skal jo finne ut hvem som er din ekte venn? Jeg trenger forresten å vite en del ting og du har fortalt dine venner om også. Hvis noen har gjort noe spesielt sammen med deg trenger jeg også vite det. Alt for å finne ut hvem som er din ekte venn, vet du!

Du går inn i stua og henter alle fotoalbumene fra bokhylla. Mens du finner dem frem, forteller du om et par hendelser du kan huske – som at du skadet beinet men ble kjørt på legevakta av broren din, at du koste deg på ferie i sommer sammen med naboen og at du så Bølgen sist fredag med Mona, og at dere syntes den var kjempespennende. Det noteres ivrig.

Pål Joakim Olsen er teknologiredaktør på Dinside.no.
Pål Joakim Olsen er teknologiredaktør på Dinside.no. Vis mer


Alle fotoalbumene ligger nå på trappa og skikkelsen setter seg ned og blar igjennom alle bildene. Vedkommende tar frem et kamera og retter det mot en del av bildene uten at du helt ser om det faktisk tas bilde eller ikke. Det noteres så blekket spruter. Til slutt pakkes alt inn i en koffert, og vedkommende henvender seg til deg igjen:

– Din ekte venn er Mona. Fortell det gjerne til alle dine venner og be dem gjerne kontakte meg hvis de har lyst til å få vite hvem deres ekte venn er også!

Du står alene igjen på trappa. Borte er skjemaene du fylte ut, og du lurer litt på om det ble tatt noen bilder av bildene dine, og om de i så fall ble slettet fra kameraet etterpå.

– Pytt pytt, sier du til deg selv. Det stemte i hvert fall at det var Mona.

---

Jeg regner med at du hadde lukket døren før denne historien var ferdig.

Men er du blant dem som har tatt Facebook-tester fra nametests.com og lignende nettsteder, ble du med helt til målstreken.

Kommentaren er for øvrig inspirert av Gøteborgspostens Eva Wieselgrens innlegg «Nej, du vinner ingen badtunna» fra i sommer, som dessverre ser ut til å være fjernet fra nettet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer