Skal Netflix sperre VPN-brukere ute?

Neppe. For brukervilkårene er praktisk talt uendret på dette punktet siden 2013.

POPULÆR TJENESTE: Netflix har tatt verden med storm, og mange bruker tjenester som gir tilgang på annet innhold enn det man egentlig får lov til å se. Foto: NETFLIX
POPULÆR TJENESTE: Netflix har tatt verden med storm, og mange bruker tjenester som gir tilgang på annet innhold enn det man egentlig får lov til å se. Foto: NETFLIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere norske (og utenlandske) medier kunne denne uken rapportere om at Netflix nå ville stenge VPN-brukere ute.

Med dette menes de som via VPN-teknologi lurer Netflix til å tro at man befinner seg et annet sted på kloden, slik at man får et helt annet utvalg enn det som er tilgjengelig i sitt eget hjemland.

Bakgrunnen var en tråd på nettstedet Reddit, der trådstarteren postet en lenke til siste versjon av bruksvilkårene, med spesiell fokus på punkt 6c og 6h.

Slik lyder brukervilkårene

I punkt 6c står det som følger (vår oversetting):

Du kan se en film eller et TV-program via Netflix primært i landet der du opprettet kontoen din, og bare i geografiske områder der vi tilbyr vår tjeneste og har lisensiert filmen eller TV-programmet. Det tilgjengelige innholdet vil variere med geografisk plassering. Netflix vil bruke teknologi for å verifisere din geografiske plassering. (…)

Og i punkt 6h:
Vi kan terminere eller begrense din bruk av tjenesten, uten kompensasjon eller varsel, dersom du (i) bryter, eller vi har grunner til å tro at du bryter, en eller flere av disse brukervilkårene, eller (ii) om du er involvert i ulovlig eller ureglementert bruk av tjenesten.

Det fullstendige dokumentet finner du på netflix.com/TermsOfUse.

Sist oppdatert i januar

Som du kan se nederst i bruksvilkårene er de sist oppdatert første januar i år.

Det har altså ikke vært noen nylig endring av dem. Den omtalte Reddit-brukeren hadde riktignok sett en boks på toppen av skjermen der Netflix informerte om at de fra tid til annen endret brukervilkårene, men det har ikke kommet noe nytt her på drøye tre måneder.

LES OGSÅ: Er Popcorn Time lovlig i Norge?

Punktene praktisk talt uendret siden 2013

Netflix har også en side der de tar vare på eldre utgaver av bruksvilkårene, som du finner på netflix.com/TermsOfUseChanges. Her kan du selv se PDF-utgaver av tidligere versjoner; mange av dem med hva som er endret fra den forrige versjonen.

SE HISTORIKKEN: På en egen nettside kan man se tidligere utgaver av Netflix-brukervilkårene.
SE HISTORIKKEN: På en egen nettside kan man se tidligere utgaver av Netflix-brukervilkårene. Vis mer


I september 2014 la selskapet til setningen om at tjenesten primært kunne brukes i landet der man opprettet kontoen. De endret også ordlyden i punkt 6h der "mistenker" ble erstattet med "har grunner til å tro". Annet enn det var det ingen endringer av disse punktene fra brukervilkårene i juli samme år. Ei heller fra januar 2014.

Ja, faktisk er de samme ordene å finne i brukervilkårene fra høsten 2013.

I den to år gamle versjonen fra mars 2013 er ikke brukervilkårene nummerert på samme måte, men fortsatt finner vi setningen om at Netflix kan bruke teknologi for å verifisere din geografiske plassering. Det som nå er punkt 6h finnes imidlertid ikke i den versjonen, men i den eldre versjonen er det faktisk mye strengere:

We reserve the right to terminate or restrict your use of our service, without notice, for any or no reason whatsoever.

Eller på norsk:
Vi forbeholder oss retten til å terminere eller begrense din bruk av tjenesten, uten varsel og for hvilken som helst grunn, eller helt uten grunn.

Liten grunn til frykt

Deg og Netflix

Hvordan bruker du Netflix? (Avsluttet)
Trikser for å få bedre utvalg(51%) 2059
Helt vanlig, med norsk innhold(36%) 1449
Jeg bruker ikke Netflix(12%) 501
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Det er med andre ord liten grunn til å frykte at Netflix kommer til å stenge deg ute om du bruker teknologi for å skjule din egentlige geografiske plassering, for her finnes det ingen nylig endring av brukervilkårene.

I et intervju med australske Gizmodo i mars i år mente Netflix-sjef Reed Hastings at VPN-problematikken var uvesentlig i forhold til piratkopiering:

– VPN-scenariet handler om folk som er villig til å betale, men som ikke helt kan gjøre det, sier han i intervjuet, og mener derfor at Netflix ideelt sett burde tilby det samme innholdet til alle; uavhengig av landegrenser.

– Hovedproblemet med piratkopiering er at en andel av det er fordi brukerne ikke har tilgang til innholdet på lovlig måte. Den delen kan vi fikse. En annen del er fordi de bare ikke er villige til å betale. Det er vanskeligere, sier Hastings i Gizmodo-intervjuet.

PS! Det var også lignende baluba tidligere i år der Netflix ble beskyldt for å blokkere slike brukere. Det viste seg å være en endring i Android-appen, der man benyttet Googles DNS-tjeneste om det tok mer enn fire sekunder å få svar fra Netflix-serverne, og dermed fungerte ikke VPN-trikset som forventet.

LES OGSÅ: Slik får du amerikanske Netflix

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer