Skarpere bilder

Når du skal legge bilder ut på dine egne eller firmaets hjemmesider, er det flere enkle knep du kan benytte for å få bildene til å bli enda skarpere og klarere. I denne artikkelen har vi brukt Photoshop for å vise noen av dem, men du kan også bruke andre bildeprogrammer.

Publisert

Digitale bilder kan av ulike årsaker fremstå som uskarpe. Når øyet oppfatter et bilde som uskarpt, kan det ha flere årsaker. Fargene er kanskje for blasse, eller bildet har for lite kontrast. Bilder har også en tendens til å bli uskarpe hvis du bruker Photoshop eller et annet bildeprogram til å redusere oppløsningen. Da vil Photoshop glatte over og tilpasse etter fattig evne, og resultatet kan bli uskarpe bilder.

Et eksempel: Du tar et bilde med et digitalt kamera som registerer bildene med en oppløsning på 640 bildepunkter i bredden og 480 i høyden (som er vanlig på en rekke kameraer). Hvis dette bildet legges inn direkte på en hjemmeside, vil alle som har satt opp skjermen sin til 640 x 480 fylle hele skjermen med bildet. Ønsker du å vise bildet over en del av skjermen, må antallet bildepunkter i bildet reduseres. Det betyr at Photoshop fjerner informasjon i bildet og lager nye overganger mellom bildepunktene. I mange tilfeller fører det til at bildet blir uskarpt.

Her er de viktigste sjekkpunktene for å få skarpe bilder (kommandoer fra Photoshop, men tilsvarende kommandoer finnes i alle bildeprogrammer):

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer