Skolemat eller lokkemat fra Elkjøp?

Det er ikke lenger nok med en kladdebok og noen blyanter, en PC må man ha til skolearbeidet. Men er det nok med den billigste? Vi har testet.

Publisert
Sist oppdatert

Elkjøp, som er en del av den britiske Dixons-kjeden, prisbombet markedet for bærbare til rekordlave 3995 kroner. Den samme PCen selges til £329.99 i England, som blir omtrent den samme summen.

Målgruppen er først og fremst skoleelever, og maskinen er bare tilgjengelig i en begrenset periode, får vi vite.

Skolemat eller lokkemat fra Elkjøp?


I tillegg til under-firetusen-PCen tilbyr Elkjøp også en maskin med litt bedre spesifikasjoner, til bare 500 kroner mer. Forskjellen er 512 MB minne i stedet for 256, DVD-brenner i stedet for DVD-leser/CD-brenner og en USB-basert trådløs nettverksenhet.

Skolemat eller lokkemat fra Elkjøp?


Dette er et typisk eksempel på helt grunnleggende salgsteknikk for varer som selger på kombinasjonen pris og spesifikasjoner. De fleste tekniske apparater faller innenfor denne kategegorien, og alle som driver i denne bransjen vil gjerne "selge oppover". Noen ganger er tilgangen på det billigste produktet svært begrenset, slik at kunden i realiteten ikke har noen valgmulighet. Dette kommer gjerne til uttrykk med liten skrift i kundeavisen...

Det er selvsagt enklere for en kunde å bygge ut en PC til bedre spesifikasjoner, enn en komfyr eller vaskemaskin, og for en del leverandører er dette en måte å gjøre butikk på.

Når det gjelder dagens 2 alternativer, er 500 kroner rimeligere enn du kan kjøpe ekstra minne og trådløs USB-enhet for, og samtidig får du DVD-brenner på kjøpet. Vel anvendte 500 kroner spør du oss, den dyreste gir klart mest for pengene.

En grei maskin

PCen har et utseende som verken er frastøtende eller tiltrekkende. Den er sort, ganske nett og veier drøyt 2,3 kg.

Oppstartsbildet med russiske arbeidersymboler er overraskende. Adressen i bildet: www.fnpr.ru gjorde oss heller ikke så mye klokere, men kanskje noen av leserne trer støttende til? Leverer de BIOS? Eller snakker vi om et russisk hovedkort??

Skolemat eller lokkemat fra Elkjøp?


Maskinen virker relativt fast i fisken, et stivt lokk gjør at skjermen er bedre beskyttet enn på mange langt dyrere maskiner og tastaturet er også godkjent.

Skolemat eller lokkemat fra Elkjøp?


Plasseringen av noen av tastene liker vi ikke, både funksjonstastene i nederste rad til venstre og manøvreringstastene til høyre for Enter vil vi gjerne ha der de vanligvis hører hjemme. Men det er en vanesak.

Skjermen er litt blass, har beskjeden betraktningsvinkel, og er av den "gammeldagse" typen med 4:3 format 1024 x 768. Det er en ekstra skjermutgang, men denne støtter heller ikke mer enn 1024 x 768. I tillegg dukket muspekeren opp på ekstraskjermen parallelt med hovedskjermen, inntil vi flyttet den over på ekstraskjermen. Pussig.

Etterslepet er ikke så verst, men grafikkløsningen klarer heller ikke å levere spesielt store utfordringer. Til DVD og annen video fungerer det greit.

Tilkoblingene befinner seg på baksiden, bortsett fra nettverk og modem som sitter på venstre side, og strømtilførselen som sitter på høyre. 4 USB-porter er hyggelig. Forøvrig sitter det to store klistremerker på hver side av pekeplaten som skilter med alle spesifikasjonene.

Skolemat eller lokkemat fra Elkjøp?


Ytelse

Som forventet ble det ikke satt noen nye rekorder i ytelse. Men for halvannet år siden var det omtrent samme ytelse som ble levert for ca 10 000 på mange bærbare.

 256512
PC Mark0425182452
CPU29472934
Memory15711490
Graphics830807
HDD32383238
3D Mark112115
MP301:5501:55


PCen med minst minne viste seg å være antydningen av et strå vassere på noen av testene, det var faktisk gjennomgående på mange testkjøringer. Men forskjellen er ubetydelig i praktisk bruk.

Grafikkytelsen er begredelig, men det kommer ikke som noen overraskelse. Den holder til det maskinen er laget for å håndtere.

Vi hadde ett krasj på den minste maskinen under testingen. Ellers oppførte begge to seg utmerket.

Skolemat eller lokkemat fra Elkjøp?


Støy og varme

Dette er ikke de mest stillegående bærbare vi har testet. Viftestøyen er godt hørbar og dukker opp stadig vekk, avhengig av hva slags bruk maskinen utsettes for. Til sporadiske notater under en forelesning vil det neppe bli mye spetakkel, men ser du på DVD eller ripper CDer kommer støyen.

Temperaturen kommer ganske raskt opp på rundt 42 grader på undersiden av PCen. Det er litt for varmt til å være behagelig i lengden.

Konklusjon

Dette er de billigste PCene du får for tiden, og de er ikke noe dårlig kjøp hvis man har realistiske forventninger. For enkel skolebruk, med skriveprogram, nettleser og msn kjørende går det greit hvis man ikke har for mange vinduer oppe samtidig.

Også for de som skal ha en PC til å lese mail og surfe på nettet, samt skrive et brev i ny og ne er maskinene absolutt brukbare.

I helgen dukket også kundeavisen til Elkjøp opp i postkassa, og der står den minste maskinen avertert til 2 495. Det forutsetter imidlertid at du samtidig tegner abonnement på Telenor ADSL for en 12-måneders periode. Det er heller ingen dårlig deal hvis man ikke har dette fra før.

Så lokkematen har både en viss smak og en del fiber og annen næring. Så gjelder det bare å passe seg for alle de andre fristelsene når man kommer inn i butikken...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer