Skriv raskere med tastesnarveier

Skriver du samme tekst ofte, kan det gå langt raskere med de rette programmene.

SMART: Det finnes programmer som automatisk kan erstatte litt tekst med mer tekst, og som derfor gjør deg mer effektiv bak tastaturet. Foto: Gajus / Shutterstock / NTB Scanpix
SMART: Det finnes programmer som automatisk kan erstatte litt tekst med mer tekst, og som derfor gjør deg mer effektiv bak tastaturet. Foto: Gajus / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert 17. august 2016
Hvis du skriver mye, det være seg i jobb eller på privaten, på PC eller mobiltelefon, kan det være at du ofte skriver de samme tingene.

Eksempler er (e-post-)adressen din, HTML-kode, «er på t-banen, fremme om ti minutter», eller hva det måtte være.

Det kjekke er at det finnes løsninger som gjør deg langt mer effektiv om du ofte skriver de samme tekstene. Eller om du ofte skriver enkelte ord feil, for eksempel.

LES OGSÅ: Slik tester du skrivehastigheten din

Selv er vi flere i Dinside-redaksjonen som bruker slike programmer til daglig, og som vi nesten ikke hadde klart oss uten. Med noen enkle tastetrykk kan vi lage punktlister, overskrifter, lenker og annet i artiklene vi skriver – langt mer effektivt enn å skrive inn all koden manuelt i artikkelsystemet vårt.

Her er noen programmer som fikser biffen:

Windows: Texter

Texter er basert på Autohotkey og er laget av tidligere Lifehacker-redaktør Adam Pash. Programmet er ikke så veldig fiffig visuelt sett (og ikke akkurat nytt – vi skrev om det i 2007), men gjør akkurat det det skal – bytter ut tekst du skriver med annen tekst.

Du velger enkelt og greit hva som skal være snarveien din (for eksempel adr for adressen din), hvilken trigger som skal utløse tekstbyttet (enter, tab, mellromrom) og hva teksten skal byttes ut med.

Under ser du et eksempel – her kan vi skrive adr etterfulgt av enter, slik at adressen til kontoret vårt dukker opp i stedet. Dette fungerer uavhengig av hvilket program du bruker:

Skriv raskere med tastesnarveier


Vil du være mer avansert, kan du også bruke %c for å lime inn innholdet fra utklippstavlen og %| for å indikere hvor markøren skal stå etter at teksten er byttet ut.

For den ekstra avanserte, finnes det også mulighet til å simulere andre tastetrykk, som du kan lese mer om hos Lifehacker. Der kan du også laste ned programmet gratis. Texter er for øvrig portabelt og krever ingen installering, slik at du kan ha det med deg på en minnepenn.

(Jeg brukte forresten min .href-snarvei for å lage lenka du nettopp passerte.)

LES OGSÅ: Slik får du plass til flere enn ett element i utklippstavlen

Mac: aText

Vi har ikke lykkes å finne en god gratisvariant for Mac, men blant de rimeligste (og i våre øyne beste) er aText, som koster 5 dollar (drøye 40 kroner med dagens kurs).

Merk at versjonen som ligger i Mac App Store ikke fungerer som den burde på siste versjon av OS X, El Capitan, og at du i så fall bør kjøpe programmet direkte fra utvikleren.

aText fungerer på samme måte som nevnte Texter, men har en rekke mer avanserte funksjoner som kan brukes om du vil, blant annet egne felt, nøsting av snarveier og lignende. Den er også oversiktlig ved at du kan lagre snarveiene i grupper, og du kan synkronisere snarveiene på flere maskiner via iCloud, Dropbox eller Google Drive.

Skriv raskere med tastesnarveier


Over ser du hvordan programmet ser ut i daglig bruk, der vi har en rekke snarveier som gjør oss mer produktive i hverdagen. Avbildet er en snarvei som lager HTML-koden for å lenke til et nettsted (der man allerede har URL-en i utklippstaven), og som setter markøren på et hensiktsmessig sted for å skrive videre.

LES OGSÅ: Mac-programmene du bare MÅ ha

iPhone: Innebygde snarveier

Skriv raskere med tastesnarveier


Helt siden versjon 5 av iOS, som ble lansert for fire og et halvt år siden, har Apples mobile operativsystem hatt innebygd støtte for tekstsnarveier. I artikkelen iOS 5-triks du bør kunne kan du lese hvordan det fungerer under punkt 4.

Da kan du for eksempel skrive timin hvor som helst for å få det erstattet med Fremme om ti minutter! :) eller lignende.

Innstillingen finner du nå under generelt, tastatur, teksterstatting.

LES OGSÅ: iOS9-triksene du bør kunne

Android: Texpand

Skriv raskere med tastesnarveier


På Android finnes det noen tastatur-apper som har støtte lignende den omtalt i iOS-avsnittet over. En mer universell løsning er Texpand (Play Butikk, gratis), som fungerer med alle tastaturer og i alle apper.

Her kan du enkelt lage snarveier ved å angi hva du skal skrive som triggerord og hva som skal bli resultatet. Også her finnes det støtte for å lime inn utklippstavlen, samt sette inn dato- og tidsinformasjon.

Hvordan du bruker appen kan du se i denne YouTube-videoen.

Gratisversjonen er begrenset til ti snarveier. Trenger du flere, koster pro-versjonen 25 kroner; da uten begrensninger.

LES OGSÅ: Kjapp tilgang til alle Android-appene

Vi har ikke lykkes å finne tilsvarende til Windows Phone.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer